Tilbake til søkeresultatene

EUROSTARS-EUROSTARS

E!114857 Novel high-value ingredient based on fermented seaweed disrupting the food and nutraceutical markets

Alternativ tittel: E!114857 Ny høyverdig ingrediens basert på fermentert tare som vil fornye og forbedre mat- og helsekostmarkedet

Tildelt: kr 5,7 mill.

Dyrket tare er en bærekraftig og næringsrik marin råvare med potensial til å bli en viktig og sentral del av kostholdet i Europa. SEAPRO vil utvikle en banebrytende fermenteringsprosess for dyrket sukkertare og butare ved å ta i bruk nye bakteriestammer og ved å optimalisere prossessbetingelsene for å gi økt funksjonalitet og næringsverdi, og forbedrede sensoriske egenskaper. Prosjektet skal dekke hele verdikjeden fra dyrking og fermentering av råvaren, til utvikling av ferdig mat- og helsekost produkter med fermentert tare som ingrediens. I september møttes partnerne til oppstartsmøte i Oslo. I den første prosjektperioden har fokus vært på produksjon og utsett av tare-stiklinger for å produsere biomasse til de planlagte høste- og fermenteringstestene våren 2022. Arbeide med kartlegging av potensielle bakteriestammer med evne til å vokse på dyrket tare er påbegynt, og vil pågå frem mot innhøsting.

SEAPRO will develop a breakthrough European-made fermentation process for sustainably cultivated seaweed (Saccharina latissima and Alaria esculenta) using novel bacterial strains and optimized processing condition resulting in enhanced health benefits (higher digestibility, pre-/probiotic, immunologic, appetite-reduction, vitamins, minerals) and improved sensorial properties (more umami, milder sea flavour, better mouthfeel). Seaweed is highly nutritious with the potential of taking a more central role in human food and health products. Seaweed is highly perishable, and state-of-the-art processing is non-optimized vs. the uncertain daily supply of high-quality raw material (weather and harvest fluctuations). Our new fermentation line will allow to promptly package & preserve the material on very high-quality standards and throughput. Using the unique abilities/cooperation of our strong consortium we will be the first mover to develop a large-scale fermented seaweed value chain – from cultivation to novel fermentation method, final product packaging and distribution. We will produce a unique product to target massive global demand of the food & nutraceutical markets with the following market approach: 1. Food industry (B2B): Companies (reported 288,000 producers in EU market) that buy fermented seaweed and use it as an ingredient/raw material for production and sales of mainstream consumer products through retail and Horeca sectors. Our novel fermentation approach offering optimal nutritional & taste properties will disrupt producers’ food item sales. 2. Nutraceutical consumers (B2C) demanding functional foods based on (fermented) seaweed whose EU market potential is expected to reach €9.3b by 2030.

Budsjettformål:

EUROSTARS-EUROSTARS

Temaer og emner

BioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiBioteknologiMarin bioteknologiPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matInternasjonaliseringBioteknologiInternasjonaliseringInternasjonalt samarbeid om utlysningPolitikk- og forvaltningsområderMiljø, klima og naturforvaltningFNs BærekraftsmålPolitikk- og forvaltningsområderFiskeri og kystBransjer og næringerNæringsmiddelindustriAnvendt forskningVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)Politikk- og forvaltningsområderBioøkonomiInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidFNs BærekraftsmålMål 12 Ansvarlig forbruk og produksjonBransjer og næringerFiskeri og havbrukMatMarinMarin bioteknologiMatMat, helse og velværeKlimarelevant forskningLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetBioteknologiIndustriell bioteknologiArtikkel 185 (ny fra 2014)LTP3 Bioøkonomi og forvaltningLTP3 Marine bioressurser og havforvaltningLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetLTP3 Hav og kystLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierBransjer og næringerLTP3 Klima, miljø og energiPortefølje Mat og bioressurserLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevnePortefølje Muliggjørende teknologierPolitikk- og forvaltningsområderNæring og handelPortefølje ForskningssystemetLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensLTP3 Rettede internasjonaliseringstiltakBransjer og næringerProsess- og foredlingsindustriLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoUPortefølje InnovasjonMarinUtviklingsarbeidMatMat - Blå sektorArtikkel 185 (ny fra 2014)Eurostars2