Tilbake til søkeresultatene

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: BlueBio - Sustainable preservation of marine biomasses for an enhanced food value chain

Alternativ tittel: SuMaFood

Tildelt: kr 7,6 mill.

SuMaFood is a 7-way transnational partnership between 3 industrial partners, 3 universities, and 1 R&D research institute from Greece, Norway, Romania, and Spain, respectively. In addition, the project Consortium has four associated partners that will contribute with biomass to the project and through their involvement in an External Industry Advisory Board. SuMaFood will be coordinated by SINTEF Energy Research (Norway). The project addresses innovative utilization of marine biomasses and by-products and will demonstrate how such resources can be made available and attractive to the consumers, thus adding value to the biomass food chain. Two demo cases at TRL 6, one for a salmon slaughter plant and another for seaweed, will be established to demonstrate waste reduction, extend product ranges, enhance product quality and stability, and to provide unique products in a growing marine food chain. The main objective of SuMaFood is to develop and demonstrate eco-innovative preservation solutions for marine biomasses. The target products are marine biomass powders that can be used as food (including re-structured and health nutrition products), ingredients, or feed. The project addresses techniques for separation and fractioning of fish residues and preservation techniques of marine biomasses in terms of energy efficiency, product quality and stability, and shelf-life prolongation. Three novel drying technologies will be applied to marine biomasses in the project and compared for cost efficiency and product quality. The project reaches out to downstream stages of the blue biomass value chain by investigating novel techniques of active packing and formulation using antioxidants; preservation methods tailored to prolong shelf-lives and promote enhanced consumer acceptance. By demonstration of enhanced utilization of marine biomasses, SuMaFood will contribute to valuable growth an increased sustainability in European blue bioeconomy value chains.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Temaer og emner

LTP2 Rettede internasjonaliseringstiltakPolitikk- og forvaltningsområderForskningResponsible Research & InnovationAvanserte produksjonsprosesserSirkulær økonomiKommersialiseringInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidFNs BærekraftsmålBransjer og næringerNæringsmiddelindustriBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiLTP2 Marine bioressurser og havforvaltningPortefølje Naturvitenskap og teknologiLTP2 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetLTP2 Klima, miljø og miljøvennlig energiLTP2 Bioøkonomi og forvaltningMiljø og naturmangfoldSirkulær økonomiBioteknologiMarin bioteknologiPolitikk- og forvaltningsområderBransjer og næringerFiskeri og havbrukBioøkonomiØvrig bioøkonomiMarinHavbrukInternasjonaliseringInternasjonalt samarbeid om utlysningPortefølje Landbasert mat, miljø og bioressurserPolitikk- og forvaltningsområderFiskeri og kystERA-NETERA-NET CofundERA-NETBransjer og næringerPortefølje LivsvitenskapLTP2 Uttesting og kommersialisering av FoUDelportefølje Sirkulær økonomiPortefølje Muliggjørende teknologierLTP2 Samfunnssikkerhet og samhørighetBransjer og næringerProsess- og foredlingsindustriMiljø og naturmangfoldMarinMarin bioteknologiBioteknologiIndustriell bioteknologiLTP2 Fagmiljøer og talenterMatResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningHavbrukInternasjonaliseringHavbrukHavbruks- og foredlingsteknologiLTP2 Muliggjørende og industrielle teknologierLTP2 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktLTP2 Utvikle fagmiljøer av fremragende kvalitetAvanserte produksjonsprosesserBruk av avansert produksjonsteknologi (ny fra 2015)MatNæringsmiddel og foredlingMatGlobal matsikkerhetFNs BærekraftsmålMål 2 Utrydde sultMatMat - Blå sektorMarinPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matHavbrukFôr og ernæringLTP2 Klima, polar og miljøLTP2 HavDelportefølje Klima og miljøGrunnforskningBioteknologiMatTrygg verdikjedePortefølje Industri og tjenestenæringerLTP2 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensLTP2 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneBioøkonomiUtviklingsarbeidAnvendt forskningPortefølje Hav