Tilbake til søkeresultatene

NAERINGSPH-Nærings-phd

Håndtering av stamfisk og effekt på eggkvalitet og levedyktighet i tidlige livsfaser av atlantisk laks.

Alternativ tittel: Broodstock handling and its effect on egg quality and viability in the early life stages of atlantic salmon

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

331718

Prosjektperiode:

2021 - 2025

Midlene er mottatt fra:

Atlantisk lakseoppdrett er en relativt ny, men veletablert næring som utvikler seg i retning av en mer bærekraftig fremtid. For å forbedre bærekraften er det avgjørende å benytte kunnskap basert på vitenskap for å finjustere prosesser gjennom hele produksjonssyklusen. Lerøy Midt AS avd. Aakvik (LMA) er den viktigste atlantiske lakseeggprodusenten for alle settefiskanleggene i Lerøy Seafood Group AS, og produserer egg gjennom hele året. LMAs årlige salg av egg er på rundt 60 millioner, men den årlige bruttoproduksjonen er nær det dobbelte, da det er mange kvalitetsvurderinger og sorteringskriterier som forkaster store mengder rogn. Produksjon av egg av god kvalitet er svært viktig økonomisk og biologisk, da det påvirker kvaliteten på de andre livsstadiene gjennom hele produksjonssyklusen. I dette prosjektet mellom LMA og NTNU er hovedmålet å optimalisere prosesser knyttet til stamfiskhåndtering og egginkubasjon, med sikte på å forbedre eggkvaliteten, redusere variabiliteten, og dermed produsere egg av god kvalitet gjennom hele året. For å nå målet med prosjektet vil det bli utført forsøk for å vurdere potensialet for en ny stamfiskhåndtering, konsekvensene av egghåndtering og lagring av ubefruktede egg. Hovedresultatene for hvert forsøk vil deretter bli oppsummert, og mulige indikatorer på eggkvalitet og anbefalinger for industrien vil bli vurdert.

Prosjektet består av tre arbeidspakker WP1: Stamfiskhåndtering (stress/velferd) og dens effekt på eggkvaliteten Eggkvaliteten varierer gjennom høstens gytesesong, hvor en reduksjon ofte observeres mot slutten av sesongen. Nåværende prosedyre med ukentlige modningssorteringer av all stamfisk forårsaker unødvendig stress for den senest gytende stamfisken. Dette antas å være årsaken til redusert eggkvalitet. For å teste om stress er årsaken vil ultralydsortering anvendes på et tidlig utviklingsstadium for inndeling av stamfisken i hurtig- og sent modnende individer. Hver gruppe med stamfisk vil da oppleve en halvvering av antallet manuelle sorteringer nært tidspunkt for stryking. WP2: Mekanisk stress og dets effekter på det utviklende embryoet. Mekanisk stress tilføres eggene før de blir befruktet og på forskjellige tidspunkter under den embryonale utviklingen. Målet med studien er å få en oversikt over konsekvensene mekanisk stress har for det utviklende embryoet. En mekanisk sjokkanordning vil bli brukt til å slippe egg fra forskjellige høyder før befruktning, og på forhåndsbestemte embryonale stadier. Utviklingen av embryoene vil følges fra klekking til slutten av plommesekkfasen. WP3: Oppbevaring av ubefruktede egg og dets effekt på eggkvaliteten Mulighet for oppbevaring av egg in vitro er gunstig for en rognprodusent. For test av beste lagringsmetode og varighet uten negativ innvirkning på eggkvaliteten vil rogn bli lagret i rognvæske og i kunstig væske, ved forskjellige temperaturer og ulike varigheter frem til befruktning. Utviklingen av embryoet vil bli fulgt til slutten av plommesekkstadiet. Sentrale FoU-utfordringer i prosjektet vil være rasjonell og presis ultralydsortering av store mengder stamfisk. Videre skal det utføres stort antall prøveuttak for befruktningstester og klekking av rogn. FoU-aktiviteter med biologisk materiale som skal overleve og erfare gode betingelser forutsetter gode prosedyrer og kontinuerlig overvåkning.

Budsjettformål:

NAERINGSPH-Nærings-phd