FISK 4.0 er et seksårig prosjekt som har som mål å utvikle kunnskap og bygge forskningskapasitet for å legge til rette for verdiskapning innen marin og maritim sektor. Prosjektet fokuserer på havfiskeflåten i Møre og Romsdal, hvor det finnes nasjonale- og internasjonale forventninger til vekst og bærekraft. Dette krever ny kunnskap og tverrfaglig samarbeid for å utvikle automatiserte systemer som kan håndtere store mengder råstoff samtidig som kvaliteten opprettholdes.
Møreforsking er prosjekteier og skal sammen med NTNU - Institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk, og Møre og Romsdal fylkeskommune samarbeide tett med viktige næringsaktører langs hele verdikjeden: Lerøy Havfisk, Nordic Wildfish, Optimar, Teknotherm Marine, Maritech, Skipsteknisk og gruppen «Norwegian Frozen at Sea». Det er også første gang alle de tre næringsklyngene i fylket med over 200 medlemsbedrifter (NCE iKuben, NCE Blue Legasea og GCE Blue Maritime Cluster) deltar i det samme prosjektet.
Prosjektet implementerer prinsippene i Industri 4.0, den fjerde industrielle revolusjonen, der integrasjon, digitalisering og effektiv vareflyt er sentrale begreper. Et hovedfokus er samspillet mellom biologisk og teknologisk kunnskap for å forbedre produksjon og prosesser ved bruk av automatisering og sensorteknologi.
Den overordnede idéen bak prosjektet er å legge til rette for samarbeid mellom næringslivet og nasjonal/internasjonal kompetanse på tvers av sektorer. Dialog og kunnskapsutveksling er avgjørende for å sikre en bærekraftig og konkurransedyktig næring i fremtiden. Prosjektet har derfor prioritert tverrfaglige møteplasser gjennom seminarer, workshops og studentkonkurranser.
En av årets høydepunkter var innovasjonsbootcamp der alle prosjektaktørene delte problemstillinger til studentene på NTNU.I løpet ev tre dager ble problemstillingene jobbet intens med før de ble presentert for en jury og året vinner ble kåret. Arrangementet muliggjorde kunnskapsutveksling og bedre forståelse for behov og muligheter knyttet til fiskebåten som en automatisert fangstplattform.
Prosjektet arbeider aktivt for å stimulere til økt samarbeid mellom bedrifter og studenter gjennom bachelor- og masteroppgaver og det er flere oppgaver knyttet til Fisk4.0. To PhD-stipendiater har startet på sine oppgaver knyttet til henholdsvis innsatsområdene Båten og Kvaliteten og en tredje stipendiat er ansatt og skal jobbe med totalutnyttelse av fisk under innsatsområdet Kvaliteten de neste tre årene.
Prosjektgruppen planlegger også en studietur for å se på automatisert matproduksjon i andre sektorer. Prosjektkonsortiet og den utvidede prosjektgruppen er viktige bidragsytere og retningsgivere for det videre arbeidet i prosjektet.
FISK 4.0 skal utvikle kunnskap og bygge forskningskapasitet for verdiskapning og omstilling i marin og maritim sektor i Møre og Romsdal. Prosjektet tar utgangspunkt i havfiskeflåten hvor det finnes nasjonale- og internasjonale forventninger til vekst og bærekraft. Dette fordrer ny kunnskap innen utvikling av nye automatiserte systemer for håndtering av store mengder råstoff, samtidig som man opprettholder høy kvalitet. Prosjektet implementerer Industri 4.0, en betegnelse på den fjerde industrielle revolusjon hvor integrasjon, digitalisering og vareflyt (lean) er sentrale begrep. Det er et sterkt fokus mot samhandling mellom biologisk og teknologisk kunnskap slik at produkter og prosesser kan kobles mot automatikk og sensorteknologi, en nødvendighet i en tid med rask teknologiutvikling. Prosjektet er sterkt forankret i Møre og Romsdal sin fylkesstrategi for forskning og innovasjon.
Prosjektet har fire innsatsområder der overordnet ide er å legge til rette for SAMHANDLING(i) mellom næringslivet og nasjonal og internasjonal kompetanse. Forskningsmiljøene vil være brobyggere, som kobler relevant kapasitet og kompetanse, og dermed legge til rette for økt konkurransekraft både i næringsliv og akademia. Klyngene som deltar i prosjektet, vil være spesielt viktige som retningsgivere og arenabyggere. De representerer et stort nettverk av bedrifter i ulike sektorer som gjennom felles aktiviteter vil skape grunnlag for tverrsektoriell innovasjon. FISK 4.0 ser hele verdikjeden i sammenheng og vil bidra til å akselerere omstilling og redusere risiko for havgående fiskeflåte og tilhørende verdikjeder. Dette skal realiseres gjennom utvikling av nye teknologiske løsninger i FABRIKKEN (ii) og kartlegging hvordan fabrikkløsningen påvirker konstruksjon av BÅTEN(iii) og KVALITETEN (iv) på råstoffet. Samarbeidspartnere er NTNU-IHB, Havfisk, Nordic Wildfish, Optimar, Teknotherm, Skipsteknisk, Norwegian Frozen at Sea samt de tre klyngene NCE Blue Legasea, NCE Ikuben og GCE Blue Maritime.