Tilbake til søkeresultatene

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Sustainable, competitive and optimised milder processed foods with simpler ingredient lists (SOUP)

Alternativ tittel: Konkurransedyktige, bærekraftige og mer skånsomme, optimaliserte prosesseringsmetoder for sunnere mat med enklere ingredienslister (SOUP)

Tildelt: kr 38 416

Meningene spriker om hva slags mat som er sunn, hva som er bærekraftig og hvordan maten vi spiser skal produseres. Uklare definisjoner og kategoriseringer, som f.eks. «ultraprosessert mat» (UPM), kan bidra til forvirring hos forbrukerne om hva som er gode valg. Matvarebransjen ønsker å produsere sunn og klimavennlig mat i tråd med forbrukernes forventninger, men når rammevilkårene raskt endres med usikkerhet og begrensninger i råvaretilgang som følge av klimakrise, krig, handelshindringer og energikrise er det utfordrende. Orkla Foods Norge (OFN) ønsker å være en foregangsbedrift og vise, sammen med våre partnere, hvordan disse utfordringene kan møtes. Derfor starter vi prosjektet SOUP hvor vi angriper problemstillinger knyttet til UPM fra flere vinkler samtidig. Dette gjør vi gjennom å kartlegge hvilke prosesser i matproduksjonen og hvilke tilsetningsstoffer som bør endres både på objektivt grunnlag og for å komme forbrukerholdninger i møte. Unødig kraftig prosessering skal reduseres, forenkles eller endres med mer bærekraftig teknologi som gir sunnere mat og lavere energiforbruk. Det skal arbeides med å forenkle ingredienslister og tilsetningsstoffer skal fjernes eller endres til sunnere alternativer. Vi skal utvikle nye sunne produkter som baserer seg på norske grønnsaker og vi vil introdusere regenerativt dyrket korn og grønnsaker som råvare for nye, sunne produkter. Resultatene vil være nyttige for både bøndene, matindustrien og forskningsmiljøene som deltar i SOUP. Mer bruk av lokalprodusert mat vil også styrke matsikkerheten, redusere transportbehovet og utvikle matvarer flere forbrukere etterspør. I tillegg vil kunnskapen bli publisert både gjennom forskningsartikler og i forbrukervennlige fora. Vi vil også dele kunnskapen til norske myndigheter for å kunne gi dem bedre beslutningsgrunnlag i sitt arbeid for å bedre folkehelsen.

Meningene spriker om hva slags mat som er sunn, hva som er bærekraftig og hvordan maten vi spiser skal produseres. Uklare definisjoner og kategoriseringer, som f.eks. «ultraprosessert mat» (UPM), kan bidra til forvirring hos forbrukerne om hva som er gode valg. Matvarebransjen ønsker å produsere sunn og klimavennlig mat i tråd med forbrukernes forventninger, men når rammevilkårene raskt endres med usikkerhet og begrensninger i råvaretilgang som følge av klimakrise, krig, handelshindringer og energikrise er det utfordrende. Orkla Foods Norge (OFN) ønsker å være en foregangsbedrift og vise, sammen med våre partnere, hvordan disse utfordringene kan møtes. Derfor starter vi prosjektet SOUP hvor vi angriper problemstillinger knyttet til UPM fra flere vinkler samtidig. Dette gjør vi gjennom å kartlegge hvilke prosesser i matproduksjonen og hvilke tilsetningsstoffer som bør endres både på objektivt grunnlag og for å komme forbrukerholdninger i møte. Unødig kraftig prosessering skal reduseres, forenkles eller endres med mer bærekraftig teknologi som gir sunnere mat og lavere energiforbruk. Det skal arbeides med å forenkle ingredienslister og tilsetningsstoffer skal fjernes eller endres til sunnere alternativer. Vi skal utvikle nye sunne produkter som baserer seg på norske grønnsaker og vi vil introdusere regenerativt dyrket korn og grønnsaker som råvare for nye, sunne produkter. Resultatene vil være nyttige for både bøndene, matindustrien og forskningsmiljøene som deltar i SOUP. Mer bruk av lokalprodusert mat vil også styrke matsikkerheten, redusere transportbehovet og utvikle matvarer flere forbrukere etterspør. I tillegg vil kunnskapen bli publisert både gjennom forskningsartikler og i forbrukervennlige fora. Vi vil også dele kunnskapen til norske myndigheter for å kunne gi dem bedre beslutningsgrunnlag i sitt arbeid for å bedre folkehelsen.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Finansieringskilder

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet