Tilbake til søkeresultatene

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Bridging genetics and nutrition for improved feed efficiency and sustainability of pig production.

Alternativ tittel: Kobling av genetikk og ernæring for forbedret fôreffektivitet og bærekraft i svineproduksjonen

Tildelt: kr 1,1 mill.

Ved å forbedre fôreffektiviteten vil samme mengde produkt kunne produseres med mindre fôr. Det gir både reduserte produksjonskostnader og lavere miljøavtrykk. Forbedring av fôreffektiviteten vil dermed ha innvirkning på både bærekraft og konkurranseevnen i produksjonen, og ha en positiv effekt på nasjonal matsikkerhet og selvforsyning. I FUTUREPIG kombinerer vi kunnskap fra områdene genetikk og ernæring for å forstå kompleksiteten av fôreffektivitet. Vi skal undersøke hvordan stabile isotoper, som måler den kumulative effektiviteten over hele dyrets liv, kan brukes til å forbedre den ernæringsmessig evalueringen av fôringredienser til gris. Tradisjonelt var slike evalueringer avhengige av å ha dyr i respirasjonskammer, en teknologi som er lite tilgjengelig og svært kostbar. Denne innovative tilnærmingen gir fôrindustrien mulighet til å forbedre produksjonseffektiviteten ved å optimalisere bruken av fôringredienser. Videre vil vi undersøke den genetiske bakgrunn for fôreffektivitet, målt ved bruk av stabile isotoper, for å forbedre seleksjonen i avlsprogrammet. Denne tilnærmingen er også anvendelig for kryssningsdyr i kommersielle besetninger, og minimerer dermed gapet mellom eliteavlsgenetikk og krysningsgenetikk i nasjonale svinebesetninger. Til slutt vil vi, ved bruk av livsløpsvurdering (LCA), evaluere effekten av genetisk framgang og bruk av forskjellige lokale fôrråvarer på bærekraft i norsk svineproduksjon,

FUTURE PIG aims to increase the knowledge on how to improve feed efficiency in animal production by use of the pig as a model animal. One approach is breeding and selection, where one will utilize stable isotopes and tissue sampling from slaughter at abattoirs to identify efficient animals i.e, animals with a level of isotopes more similar to the feed. The stable isotopes measure the cumulative efficiency over the animals’ entire life, which can be obtained also in crossbreds, and by that one will be able to by-pass any genotype by environment interaction, i.e., that the genetic gain at the test station only to some degree will be realized in commercial production. In FUTURE PIG one will also use stable isotopes with the aim to determine the net energy of the feed used for maintenance and growth and to determine the loss due to heat increment, as a difference to the metabolizable energy. The corresponding values have been based on respiration chamber results, which is a technology that now is hardly available, making it difficult to test new, local feed ingredients and diets. By utilizing stable isotopes, and having access to updated values, the feed industry will be able to improve feed efficiency of production, by a more adapted and optimal use of feed ingredients. Life cycle assessment of feed ingredients and weighting of traits in the breeding goal will be carried out. The latter will require the development of novel approaches in which the genetic model will be a sub-model of the overarching systemic modeling of pig production.

Budsjettformål:

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Finansieringskilder