Tilbake til søkeresultatene

PES-HORISONT-EU-PES Horisont Europa

Prosjektetablering og posisjonering mot Horisont Europa 2023-2024 ved Veterinærinstituttet

Alternativ tittel: Establishing projects and strategic positioning towards Horizont Europe for the Norwegian Veterinary Institute

Tildelt: kr 1,9 mill.

Veterinærinstituttets (VI) strategi for 2020 – 2023 fokuserer på viktigheten av god dyre- og menneskehelse og sunn og trygg mat. Strategien omfatter også økt deltakelse i EU-finansierte programmer for å bidra til oppnåelsen av FNs bærekraftsmål. PES-midlene står sentralt i å oppnå økt deltakelse. VI har utformet en handlingsplan som dekker fem områder for å omsette instituttets strategiske fokus på Horisont Europa til handling: 1. Operational excellence 2. Scientific connectivity 3. International engagement 4. Influential voice 5. Excellence in science Følgende tiltak får særskilt fokus: - Forskningsadm. stab arrangerer/deltar på tematiske seminarer for hver forskningsseksjon med inviterte representanter fra privat sektor og forvaltning for å sammen diskutere hvordan best tilnærme seg bestemte utlysninger (fokus på 2023) - Forskningsseksjonene bes om å aktivt delta i alle relevante tematiske møter arrangert av NFR. Dette for å observere vitenskapelig utvikling, men også for å fronte VI-relaterte prioriteter - VI organiserer seminar om Horisont Europa SRIA vinter 2023-2024 - VIs forskere utfordres til å delta i internasjonale tematiske nettverk innen deres fagfelt, inkludert COST “Pilotprosjekter” ble implementert i 2021 ved VI og fortsettes i 2023. Instituttets forskere sender inn korte prosjektskisser, og etter evaluering tildeles totalt 5 MNOK til prosjekter med prosjektoppstart i 2023. Pilotprosjektene skal bidra til at forskningskonsepter/prosjekter med potensiale får mer “kjøtt på beina” for å øke tilslagskraften i Horisont Europa. Dette insentivet er planlagt videreført i årene som kommer.

VIs visjon er "God helse hos dyr, fisk og mennesker". Instituttets strategi for perioden 2020-2023 bygger på FNs bærekraftsmål og har et spesielt fokus på viktigheten av god dyre- og menneskehelse, samt sunn og trygg mat. For 2023 er det særskilt fokus på å fremme betydningen av god dyre- og fiskehelse, mattrygghet og miljø i et Én helse-perspektiv som premiss for å nå FNs bærekraftsmål. Instituttet har i 2023 et strategisk forankret og særskilt mål om å videreutvikle internasjonalt forsknings- og utviklingssamarbeid og å forsterke vår deltakelse i HEU. Aktiv deltakelse i HEU står sentralt for at instituttet skal kunne bidra til oppnåelsen av FNs bærekraftsmål, og strategien for perioden 2024 - 2028 - som er under utarbeiding - vil derfor ha et fortsatt omfattende fokus på HEU. Ansøkning til HEU krever kompetanse både hos våre forskere og hos vårt administrative personell. PES-midlene fra Norges Forskningsråd vil være et nøkkelinstrument for å heve vår kompetanse på EU-utlysninger slik at vi øker sjansen for deltakelse i prosjekter finansiert under HEU-programmet. Instituttet anerkjenner også viktigheten av å prioritere tiltak for å øke synligheten både til enkeltforskere men også bestemte faglige tema, for å øke sannsynligheten for tildeling av HEU-finansierte prosjekter. Slike tiltak vil inkludere å delta i sentrale internasjonale forum og på vitenskapelige møter. For å øke vår interne HEU-kompetanse vil vi også gjennomføre "lokale" tiltak (seminarer og andre arrangement) og arbeide for å øke motivasjonen for ansøkning til HEU.

Budsjettformål:

PES-HORISONT-EU-PES Horisont Europa