Tilbake til søkeresultatene

DEMO2000-Prosj.ret tekn.utv. petro.virk

Videreutvikling av teknologi for bedre undergrunnsforståelse og innsamling av data for mer effektive boreoperasjoner

Alternativ tittel: Further development of technology to improve the understanding of rock mechanics and data for more efficient drilling operations.

Tildelt: kr 5,3 mill.

Prosjektnummer:

346465

Prosjektperiode:

2024 - 2026

Organisasjon:

Geografi:

Ved boring av brønner innen Petroleum er det viktig å forstå egenskapene til bergformasjonen slik at brønnens integritet kan vedlikeholdes. Slik undergrunns forståelse er også viktig for andre formål, som for eksempel når man skal avstenge brønner permanent. QWave har utviklet en ny teknologi for å utføre spenningstest ved boring av brønner som vil forbedre kvaliteten på slik undergrunns forståelse, en teknologi som er gjort mulig ved hjelp av egen forskning og utvikling basert på akustiske sjokkbølger og inspirasjon fra bruk av slik teknologi innen medisin og behandling av pasienter. En prototype av utstyr for å foreta slike spenningstester i brønn har blitt utviklet og testet. Prosjektet skal videreutvikle denne teknologien. Det skal forskes på måter utstyret kan roteres slik at målinger alltid initieres i riktig retning i forhold til horisontale spenninger i området, dette for å oppnå best mulig måleresultater. Prosjektet skal også undersøke muligheter til å vise et bilde av boreveggen mens operasjonen pågår for å sikre at resultatet er en suksess før målingen avsluttes. Prosjektet skal forske på optimalisering av antall målinger ved å forbedre kritiske komponenter som kan redusere effektivitet, slik at så mange målinger som mulig kan utføres mens utstyret er i borehullet. Det skal også forskes på material valg, løsninger og metoder for å gjøre teknologien mer robust, mer operasjonell effektiv, mer vedlikeholds vennlig, redusere risiko for feil, samt redusere kostnader av å bygge og drifte utstyret. Prosjektet skal også forske på muligheter til å redusere eller endre dimensjoner på komponenter i utstyret, som vil gi flere petroleums prosjekter tilgang til teknologien, for eksempel et større antall letebrønner.

Prosjektet skal forske videre på kjerneteknologi og videreutvikle denne med fokus på fire teknologiområder: 1) Posisjonering: Slik prototypen er utviklet så har man ikke mulighet til å rotere posisjon på en kontrollert måte når utstyret er i borehullet. Ved å posisjonere riktig vil man med mer sikkerhet kunne måle minste horisontale spenning, og dette vil være en funksjonalitet som vil øke suksess raten ved operasjoner og dermed gjøre utstyret mer kommersielt attraktivt og øke mulighetene for verdiskaping. 2) Bildebehandling (imaging): Slik prototypen er utviklet så vet man ikke med sikkerhet hvor stor sprekk man har laget under en operasjon. Utstyret er nede i borehullet og man har dermed ingen mulighet for visuell bekreftelse på en suksessfull perforering. Hvis man kan se resultatet visuelt, så kunne man for eksempel justert pulser intensitet og avstand til borehulls veggen for å sikre en vellykket operasjon. 3) Optimalisere målinger: En kritisk komponent i teknologien er elektroder som mottar en høyspent puls og starter selve sjokkbølgen. Disse vil naturlig erodere under operasjon og avstanden mellom elektrodene øker og genereringen av sjokkbølger vil bli mindre effektiv, med mindre man kan justere avstand under operasjonen. Det er også andre kritiske komponenter som kan redusere effektivitet. Å optimalisere disse komponentene vil øke effektiviteten og muliggjøre flere operasjoner over lenger tid uten å måtte ta utstyret ut av borehullet. 4) Materialer, dimensjoner og metoder: Testing i qLab og prototype viser at mer forskning på bruk av materialer, løsninger og metoder vil kunne videreutvikle teknologien og gjøre den mer robust, mer operasjonell effektiv, mer vedlikeholds vennlig, redusere risiko for feil, samt redusere kostnader av å bygge og drifte utstyret. Å redusere eller endre dimensjoner på utstyret vil muliggjør tilgang til et større marked, for eksempel et større antall letebrønner.

Budsjettformål:

DEMO2000-Prosj.ret tekn.utv. petro.virk

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet