Back to search

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

MICROORC: ORCHESTRATING FOOD SYSTEM MICROBIOMES TO MINIMIZE FOOD WASTE

Awarded: NOK 23.2 mill.

MICROORC: ORCHESTRATING FOOD SYSTEM MICROBIOMES TO MINIMIZE FOOD WASTE

The MICROORC project aims to provide business innovations for monitoring and orchestrating the microbiome and by that reduce the amount of avoidable food waste – by developing tools, technologies, services, and guidelines for i) improved food process control, accurate shelf life prediction and dynamic date labelling, and ii) extension of shelf life by bioprotection and packaging technologies that control the growth of spoilage or pathogenic organisms. Five areas are selected for the potential for predicting and extending shelf life, reduction in food waste and fostering a sustainable food system: • Predictive analytics models incorporating microbiome information to predict shelf life • Time-temperature indicators (TTIs), sensoring and smart label solutions for dynamic shelf life labelling • Rapid detection assays for microbial indicators of food spoilage • Microbiome based protection technologies to replace synthetic chemicals and increase shelf life and safety • Novel packaging solutions targeting spoilage for sustainable development and increased shelf life MICROORC will support the transition to more sustainable and healthy food systems by considering raw chicken and salmon as well as plant-based meat analogues. To guide and demonstrate the industrial, social and economic relevance of the MICROORC innovations, the project will evaluate consumer acceptance and the environmental sustainability aspects of all stages of the product life cycle, identify and help resolve legislative and regulatory challenges to implementation of new technologies, and propose a novel policy framework for microbiome control in the food system. A multinational, multi-actor and trans-disciplinary consortium including cutting-edge companies and experienced research institutions has been established to develop and pilot tools, technologies and guidelines that utilize and control microbiomes for fighting food waste to ensure transition to more sustainable food production and consumption.

Funding scheme:

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Funding Sources

Thematic Areas and Topics

Landbasert mat, miljø og bioressurserKlimarelevant forskningBransjer og næringerForskningsinfrastrukturLTP3 Klima, miljø og energiIndustri og tjenestenæringerVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)Bransjer og næringerVarehandelInternasjonaliseringLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidForskningsinfrastrukturDigitalisering og bruk av IKTMat og landbaserte bioressurserBioøkonomiLTP3 IKT og digital transformasjonPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matPortefølje ForskningssystemetPortefølje Muliggjørende teknologierLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoUBransjer og næringerMatLandbasert mat, miljø og bioressurserMatMat og landbaserte bioressurserTrygg verdikjedeFNs BærekraftsmålMål 6 Rent vann og gode sanitærforholdMatForskningsinfrastrukturMatMatTrygg verdikjedeBransjer og næringerNæringsmiddelindustriMat og landbaserte bioressurserLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktFornyelse og innovasjon i offentlig sektorInnovasjonsprosjekter og prosjekter med forpliktende brukermedvirkningMuliggjørende teknologierMatNæringsmiddel og foredlingDemokrati, styring og fornyelseFornyelse og innovasjon i offentlig sektorLTP3 Bioøkonomi og forvaltningDigitalisering og bruk av IKTPrivat sektorInnovasjonLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapPortefølje InnovasjonDigitalisering og bruk av IKTDemokrati, styring og fornyelseForskningsinfrastrukturBioøkonomiResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningIndustri og tjenestenæringerVarehandelResponsible Research & InnovationLandbasert mat, miljø og bioressurserNæringsmiddel og foredlingLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevnePortefølje Mat og bioressurserPolitikk- og forvaltningsområderLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiInnovasjon i offentlig sektorFornyelse og innovasjon i offentlig sektorFNs BærekraftsmålInnovasjon i offentlig sektorSkog, landbruk og matAnvendt forskningLandbasert mat, miljø og bioressurserBioøkonomiBioøkonomiLandbasert mat, miljø og bioressurserTrygg verdikjedeLTP3 Innovasjon i stat og kommuneMuliggjørende teknologierDigitalisering og bruk av IKTInnovasjonSkog, landbruk og mat