Back to search

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

MICROORC: ORCHESTRATING FOOD SYSTEM MICROBIOMES TO MINIMIZE FOOD WASTE

Awarded: NOK 23.2 mill.

The MICROORC project aims to provide business innovations for monitoring and orchestrating the microbiome and by that reduce the amount of avoidable food waste – by developing tools, technologies, services, and guidelines for i) improved food process control, accurate shelf life prediction and dynamic date labelling, and ii) extension of shelf life by bioprotection and packaging technologies that control the growth of spoilage or pathogenic organisms. Five areas are selected for the potential for predicting and extending shelf life, reduction in food waste and fostering a sustainable food system: • Predictive analytics models incorporating microbiome information to predict shelf life • Time-temperature indicators (TTIs), sensoring and smart label solutions for dynamic shelf life labelling • Rapid detection assays for microbial indicators of food spoilage • Microbiome based protection technologies to replace synthetic chemicals and increase shelf life and safety • Novel packaging solutions targeting spoilage for sustainable development and increased shelf life MICROORC will support the transition to more sustainable and healthy food systems by considering raw chicken and salmon as well as plant-based meat analogues. To guide and demonstrate the industrial, social and economic relevance of the MICROORC innovations, the project will evaluate consumer acceptance and the environmental sustainability aspects of all stages of the product life cycle, identify and help resolve legislative and regulatory challenges to implementation of new technologies, and propose a novel policy framework for microbiome control in the food system. A multinational, multi-actor and trans-disciplinary consortium including cutting-edge companies and experienced research institutions has been established to develop and pilot tools, technologies and guidelines that utilize and control microbiomes for fighting food waste to ensure transition to more sustainable food production and consumption.

Funding scheme:

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Funding Sources

Thematic Areas and Topics

MatTrygg verdikjedeMat og landbaserte bioressurserTrygg verdikjedeLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktDemokrati, styring og fornyelsePortefølje ForskningssystemetForskningsinfrastrukturDigitalisering og bruk av IKTLandbasert mat, miljø og bioressurserNæringsmiddel og foredlingForskningsinfrastrukturBransjer og næringerVarehandelResponsible Research & InnovationInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidFNs BærekraftsmålMål 6 Rent vann og gode sanitærforholdLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierForskningsinfrastrukturMatLandbasert mat, miljø og bioressurserBransjer og næringerMatLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneMatBransjer og næringerNæringsmiddelindustriIndustri og tjenestenæringerVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)Bransjer og næringerInternasjonaliseringPolitikk- og forvaltningsområderDigitalisering og bruk av IKTPrivat sektorKlimarelevant forskningLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetInnovasjon i offentlig sektorLTP3 IKT og digital transformasjonInnovasjonLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoULTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapPortefølje InnovasjonDigitalisering og bruk av IKTPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matForskningsinfrastrukturBioøkonomiResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningIndustri og tjenestenæringerVarehandelFornyelse og innovasjon i offentlig sektorInnovasjonsprosjekter og prosjekter med forpliktende brukermedvirkningMatNæringsmiddel og foredlingPortefølje Mat og bioressurserDemokrati, styring og fornyelseFornyelse og innovasjon i offentlig sektorFornyelse og innovasjon i offentlig sektorLTP3 Bioøkonomi og forvaltningMat og landbaserte bioressurserBioøkonomiLTP3 Klima, miljø og energiPortefølje Muliggjørende teknologierMat og landbaserte bioressurserLandbasert mat, miljø og bioressurserMatMuliggjørende teknologierLandbasert mat, miljø og bioressurserBioøkonomiBioøkonomiLandbasert mat, miljø og bioressurserTrygg verdikjedeLTP3 Innovasjon i stat og kommuneMuliggjørende teknologierDigitalisering og bruk av IKTInnovasjon i offentlig sektorSkog, landbruk og matInnovasjonSkog, landbruk og matAnvendt forskningBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiFNs Bærekraftsmål