Back to search

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Improved methodology for prediction of consumers' food choice (209756)

Awarded: NOK 4.9 mill.

Information about consumers' product acceptance and final product choice are crucial when developing new products or innovated versions of already existing products. Usually, consumer studies are conducted at a laboratory, in a central location or at home , and the measured responses to products are degree of acceptance or preference. Such studies are useful, but do only implicitly address the most important question, namely which product would the consumer choose in an actual buying situation. Different m ethodology based on willingness to buy/pay and experimental auctions have been developed for the purpose. These studies are important, but generally still lack the ability to assess real choice of a new product and subsequent choices after a period of fam iliarisation. This project will focus on developing new and improved methodology for understanding and predicting consumer food choice with focus both on initial choice and choice after a time of exposure. A published methd using hedonic responses as pred ictors of food choice will be taken as a point of departure, but the approach will be extended to accommodate extrinsic product attributes related to for instance health, user-friendliness, price and environmental issues. The project will focus both on ne w method development as well as understanding the advantages and shortcomings of existing, standard methods. Efficiency of methodology in terms of resources spent and time used as well as ability to predict actual choice will be taken into account. In ord er to achieve this, one will, at least in an early stage of development, need to take a sequential approach where the same type of products will be tested several times with a certain time of home exposure between tasting sessions.

Funding scheme:

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Thematic Areas and Topics

Velferd, arbeidsliv og utdanningUtdanning og kompetanse i samspill med arbeids- og samfunnslivGlobale utfordringerGlobale utfordringerGlobal matsikkerhetMatGlobal matsikkerhetGlobale utfordringerGlobale klimautfordringerInnovasjon i offentlig sektor (utgår 2014)Innovasjoner i virksomheter innenfor offentlig forvaltning og tjenesteytingPolitikk- og forvaltningsområderLæring, skole og utdanningLTP3 VelferdstjenesterBransjer og næringerLandbrukPortefølje Demokrati og global utviklingPortefølje Banebrytende forskningNaturmangfold og miljøKlimaLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapPortefølje ForskningssystemetMarinFiskeriLTP3 Fagmiljøer og talenterMatVelferd, arbeidsliv og utdanningAnvendt forskningPortefølje InnovasjonPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidLTP3 Utdanning og livslang læringBransjer og næringerMatTrygg verdikjedeKlimaGlobale klimautfordringerLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetVelferd, arbeidsliv og utdanningUndervisning og læringNanoteknologi/avanserte materialerInnovasjon i offentlig sektor (utgår 2014)MatMat - Grønn sektorUtviklingsarbeidBransjer og næringerFiskeri og havbrukBransjer og næringerNæringsmiddelindustriLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktLTP3 Global utvikling, ulikhet, og demokratibyggingPolitikk- og forvaltningsområderVelferd, arbeidsliv og utdanningVelferdssamfunnets tjenester og organiseringLTP3 Marine bioressurser og havforvaltningMarinLTP3 Utenforskap, inkludering, kulturmøter og migrasjonMatMat, helse og velværePortefølje Mat og bioressurserLTP3 Hav og kystLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetLTP3 Klima, polar og miljøLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneLTP3 Tillit og fellesskapLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensPortefølje Muliggjørende teknologierBransjer og næringerProsess- og foredlingsindustriPortefølje Klima og miljøPolitikk- og forvaltningsområderFiskeri og kystEtiske, juridiske og samfunnsmessige aspekterGrunnforskningInternasjonaliseringNaturmangfold og miljøKlimaMatMat - Blå sektorVelferd, arbeidsliv og utdanningVelferdssamfunnets kulturelle basis, bærekraft og oppslutningNanoteknologi/avanserte materialerHelse, miljø og sikkerhetMatMat - BlågrønnPortefølje Velferd og utdanningKlimarelevant forskningLTP3 Klima, miljø og energi