Tilbake til søkeresultatene

MAT-Næringsmidler

Lett konservering av produkter fra nye oppdrettsarter for å sikre holdbarhet og matvaretrygghet

Tildelt: kr 3,2 mill.

Norsk havbruksnæring har over de siste 15 år hatt en gjennomsnittlig årlig produksjonsøkning på 25 %. En rapport utarbeidet av Sintef Teknologiledelse og Akvaplan-niva indikerer at det er gode utviklingsmuligheter også videre framover, spesielt for laks, laksefisk, kveite, flekksteinbit, torsk, skjell og kråkeboller. Et suksesskriterium for økt omsetning av nye oppdrettsarter er at produktene omsettes ferske/kjølelagret som råstoff eller som lett konserverte. Kunnskap og dokumentasjon av matvaretrygghet en for nye oppdrettsarter vil også være en forutsetning for at forbrukere og distributØrer skal få tillit til produktene. I prosjektets første del skal det kartlegges naturlig forekomst og endringer av de viktigste gruppene av sykdomsfremkallende og kvali tetsforringende mikroorganismer i oppdrettsartene kveite, flekksteinbit, oppdrettstorsk, kråkeboller og blåskjell. I annen del skal risikoen forbundet med forhøyet startnivå av kvalitetsforringende og sykdomsfremkallende mikroorganismer på de respektive o ppdrettsartene studeres. Dette er relevant for oppdrettsfisk fordisjøvann rundt oppdrettsanlegg gir bedre grobunn for mikrober enn sjøvann med mindre organisk materiale. I tredje del skal lette konserveringsmetoder tilpasses hver nye oppdrettsart for å si kre holdbarheten og bevare ferskhetspreget. Prosjektet er et innledende studium for å kartlegge mulige problemer med holdbarhet og matvaretrygghet til de nye oppdrettsartene, og å prøve ut om etablerte metoder for lett konservering kan anvendes.

Budsjettformål:

MAT-Næringsmidler

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet