Tilbake til søkeresultatene

MAT-Næringsmidler

Dokumenterte næringsmidler med marine komponenter

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektnummer:

155846

Prosjektperiode:

2003 - 2005

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Geografi:

I prosjektet skal Tromsø-gruppen gjennom kostforsøk teste ut og videreutvikle en optimal og holdbar næringsmiddelolje. Grunnlaget for næringsmiddeloljen er tidligere utviklet av Tromsø-gruppen gjennom 10-15 års forskning. Næringsmiddeloljen inneholder ukj ente marine komponenter som i samspill med EPA og DHA hindrer gjentetting av blodårer og blodpropp. Mills DA vil ved bruk av multivariat datanalyse utvikle matematiske modeller som beskriver denne egenskapen i relasjon til næringsmiddelkomponenter. Med basis i disse modellene og i samarbeid med Tromsø-gruppen vil Mills DA i samarbeid med Tromsø-gruppen bygge denne egenskapen inn i smørbare emulsjonsprodukter av fisk. Dette er en teknikk som tidligere er anvendt med stor suksess ved utvikling og dokumentasjon av Vita margarin. Blodprøver fra kostforsøkene gjennomført av Tromsø-gruppen vil bli analysert med sikte på å identifisere de aktive komponenter som samvirker med EPA og DHA. I utgangspunktet vil aminosyren taurin bli vektlagt som en sannsynlig kandidat, men gruppen vil og så lete bredere dersom analysene indikerer flere mulige kandidater.

Budsjettformål:

MAT-Næringsmidler

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet