Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

Environmental and economical sustainability of organic dairy farms

Tildelt: kr 6,6 mill.

Prosjektnummer:

199487

Søknadstype:

Prosjektperiode:

2010 - 2014

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Samarbeidsland:

I prosjektet Miljømelk (Environmental and economic sustainability of organic dairy farms) undersøker vi miljøeffekter og økonomi på 20 melkeproduksjonsgarder i Møre og Romsdal, 10 økologiske og 10 konvensjonelle. Antall melkekyr per gard varierer fra 13 til 69 årskyr (snitt 29). Ei årsku produserer i gjennomsnitt 5800 kg melk på økologiske garder og 8200 kg på konvensjonelle, men det er stor variasjon mellom gardene. Størst er variasjonen blant de økologiske. Det ble importert mindre nitrogen gjennom gjødsel og fôr per kg produsert melk og kjøtt på de økologiske gardene enn på de konvensjonelle. Nitrogenoverskuddet beregnes som nitrogentilførsel (kraftfôr, kunstgjødsel, grovfôr, livdyr, biologisk nitrogenfiksering) minus nitrogen solgt fra garden (melk, kjøtt, fôr og dyr). Stor variasjon i nitrogeneffektiviteten blant gardene tyder på at det er et potensiale for bedre utnyttelse av tilført nitrogen. Fosforoverskuddet varierer også mye mellom garder, mest på konvensjonelle bruk der noe fosfor blir kjøpt inn i mineralgjødsel. Fosfor i importert kraftfôr er derimot den viktigste faktoren i regnskapet, og den bidrar gjennomgående til et beregnet fosforoverskudd også på økologiske bruk. Energiforbruket per solgt enhet er en viktig miljøindikator. For å drive gardene nyttes energi i drivstoff og elektrisk strøm, men energi nyttes også i mer usynlig form for å produsere gjødsel, siloplast, kraftfôr, maskiner og bygninger. Energi som er nødvendig til å produsere disse innsatsfaktorene ble tatt med i energiberegningene. Kraftfôr og bruk av diesel/elektrisk energi var de største energipostene på de økologiske gardene. Bruk av gjødsel økte energiforbruket ytterligere på de konvensjonelle gardene. Siden det ikke finnes gode tall for hvor mye energi som er bundet i gardsbygninger, beregnet vi mengde energi som er brukt gjennom produksjon av byggematerialene i fjøsene på de 20 gardene. Energimengde per båsplass varierer mye. Større grunnflate per ku, isolasjon, betongvegger istedenfor trevegger øker mengden bundet energi. Foreløpige resultat viser at mengden energi bundet i landbruksbygninger varierer fra 4 til 25 % av årlig energiforbruk på gardene. Resultatene kan være til stor nytte for å gi anbefalinger for redusert energibruk ved nybygg. Det ble ikke målt drivhusgassutslipp på gardene, men gjennomsnittsestimat for utslippsfaktorer for de ulike drivhusgassene utviklet av Klimapanelet (IPCC) ble brukt til å beregne utslipp. Det ble brukt samme faktorer på økologiske og konvensjonelle gårder. Per daa og år tilsvarte utslippene i gjennomsnitt 4,7 CO2 ekvivalenter på økologiske garder, og 19,2 på konvensjonelle. Målt per produkt var det liten forskjell mellom de to driftsformene. På garder med lav melkeproduksjon per ku, var det utslipp av metan (CH4) som betydde mest for det estimerte utslippet. Det finnes ingen helhetlig modell tilpasset norske forhold for å se utslipp av drivhusgasser, bruk av energi, nitrogen, fosfor og kalium i sammenheng. Vi utvikler en slik modell, sammen med vår tyske samarbeidspartner, for å kunne se sammenhenger i våre data. Det er samtidig en modell som vil ha stor overføringsverdi til andre prosjekt.

Environmental, economical and social sustainability is a fundamental goal for organic farming, but may be hampered by rapid farming structural changes. To analyze and evaluate the environmental and economical sustainability of organic dairy farms in Mør e og Romsdal County. Secondary objectives: A. To adapt existing tools to describe environmental effects of farm management on Norwegian dairy farms. B. To evaluate the environmental and economic sustainability of organic dairy farms. C. To evaluate the effect of farm size on the sustainability of organic dairy farms. D. To evaluate the effect of intensity on the sustainability of organic dairy farms. Accomplishment: A German model (REPRO) will be adapted to Norwegian conditions. The environmental effec ts of dairy farming will be estimated using these indicators: - Nutrient balances (N, P and K) on farm and field level. - Nutrient efficiency (N, P and K) per area of agricultural land and per produced kg of milk and meat. - Energy balance on farm level. - Emission of greenhouse gases on farm level (CO2, N2O and CH4). - Carbon balance. Environmental and economical sustainability will be studied on ten organic dairy farms in Møre og Romsdal County and ten conventional dairy farms as references. Emphasis w ill be put on effect of farm size (area and herd size) and intensity (produced milk per unit agricultural land and per cow, and ratio of purchased fodder per produced unit of milk and meat).

Publikasjoner hentet fra Cristin

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram