Tilbake til søkeresultatene

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Improved methodology for prediction of consumers' food choice (209756)

Tildelt: kr 4,9 mill.

Information about consumers' product acceptance and final product choice are crucial when developing new products or innovated versions of already existing products. Usually, consumer studies are conducted at a laboratory, in a central location or at home , and the measured responses to products are degree of acceptance or preference. Such studies are useful, but do only implicitly address the most important question, namely which product would the consumer choose in an actual buying situation. Different m ethodology based on willingness to buy/pay and experimental auctions have been developed for the purpose. These studies are important, but generally still lack the ability to assess real choice of a new product and subsequent choices after a period of fam iliarisation. This project will focus on developing new and improved methodology for understanding and predicting consumer food choice with focus both on initial choice and choice after a time of exposure. A published methd using hedonic responses as pred ictors of food choice will be taken as a point of departure, but the approach will be extended to accommodate extrinsic product attributes related to for instance health, user-friendliness, price and environmental issues. The project will focus both on ne w method development as well as understanding the advantages and shortcomings of existing, standard methods. Efficiency of methodology in terms of resources spent and time used as well as ability to predict actual choice will be taken into account. In ord er to achieve this, one will, at least in an early stage of development, need to take a sequential approach where the same type of products will be tested several times with a certain time of home exposure between tasting sessions.

Budsjettformål:

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Finansieringskilder

Temaer og emner

LTP3 Fagmiljøer og talenterGlobale utfordringerVelferd, arbeidsliv og utdanningUtdanning og kompetanse i samspill med arbeids- og samfunnslivGlobale utfordringerGlobale klimautfordringerPortefølje Demokrati og global utviklingPortefølje ForskningssystemetMatGlobal matsikkerhetLTP3 Marine bioressurser og havforvaltningPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matLTP3 VelferdstjenesterPolitikk- og forvaltningsområderLæring, skole og utdanningLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetPortefølje Banebrytende forskningLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapNanoteknologi/avanserte materialerLTP3 Utdanning og livslang læringBransjer og næringerFiskeri og havbrukInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidNaturmangfold og miljøKlimaPolitikk- og forvaltningsområderMatMarinFiskeriMarinUtviklingsarbeidMatTrygg verdikjedeVelferd, arbeidsliv og utdanningMatMat, helse og velværeInnovasjon i offentlig sektor (utgår 2014)LTP3 Utenforskap, inkludering, kulturmøter og migrasjonLTP3 Hav og kystKlimaGlobale klimautfordringerLTP3 Global utvikling, ulikhet, og demokratibyggingLTP3 Klima, polar og miljøAnvendt forskningLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneMatMat - Grønn sektorLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensBransjer og næringerNæringsmiddelindustriPortefølje Klima og miljøVelferd, arbeidsliv og utdanningVelferdssamfunnets tjenester og organiseringBransjer og næringerLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierPortefølje InnovasjonLTP3 Tillit og fellesskapPortefølje Mat og bioressurserNanoteknologi/avanserte materialerHelse, miljø og sikkerhetPortefølje Muliggjørende teknologierInternasjonaliseringBransjer og næringerLandbrukKlimaInnovasjon i offentlig sektor (utgår 2014)Innovasjoner i virksomheter innenfor offentlig forvaltning og tjenesteytingMatMat - Blå sektorGlobale utfordringerGlobal matsikkerhetMatMat - BlågrønnPortefølje Velferd og utdanningVelferd, arbeidsliv og utdanningUndervisning og læringKlimarelevant forskningLTP3 Klima, miljø og energiPolitikk- og forvaltningsområderFiskeri og kystGrunnforskningNaturmangfold og miljøBransjer og næringerProsess- og foredlingsindustriVelferd, arbeidsliv og utdanningVelferdssamfunnets kulturelle basis, bærekraft og oppslutningEtiske, juridiske og samfunnsmessige aspekter