Tilbake til søkeresultatene

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

A robust platform for production of milk in Norway by improved nutritional quality and competitiveness

Tildelt: kr 0,92 mill.

TINE har oppfylt sin palmeolje-policy og bruker ikke lenger palmeolje i sine produkter. I dette prosjektet ønsket TINE å endre fettsyresammensetningen i melk mot mer ernæringsmessige ønskede fettsyrer. Dette innebærer bl.a. redusert innhold av palmitinsyre (C16:0) og økt innhold av bl.a. Oljesyre (C18:1). Det ble gjennomført et litteraturstudie (Aktivitet 2) for å få en oversikt over hvilke behandlingsmetoder som finnes for å beskytte fettet gjennom vomma, dvs beskyttes mot bio-hydrogenering. Noen av metodene ble evaluert. Innledningsvis ble det utført forsøk med ulike kraftfôr tilsatt ulike fôrfettkilder i form av kalkfett. Forsøkene ble gjennomført både som stasjonsforsøk ved UMB Ås med 16 kyr og föringsforsøk ved Stamsædgården Klepp (FKF) med 30 kyr. En signifikant reduksjon i melkeytelse på ca. 2 kg ble registrert for kraftfôret med lavt innhold av C16 og dette betyr at slike kraftfôr er lite ønskelig å benytte hvis en ikke klarer å beskytte disse fôrfettkildene gjennom vomma. Et utvalg av de mest interessante karftfôrmidlene ble også testet i forsøk (Aktivitet 3) med fistulerte kyr for å kunne måle pH i vomma under uttesting av de ulike kraftfôrene. I tillegg var målet med forsøket med fistulerte kyr er å studere graden av biohydrogenering av ulike fettsyrer i vomma. Forsøket er en viktig del av arbeidet til en PhD student som er tilknyttet prosjektet, men som ikke finansieres av prosjektet. Forsøket ble utført som et Cyklisk changeover-design hvor totalt 6 ulike fôrfettmiddel ble testet. Resultatene vist at det ikke var signifikant forskjell i melkeytelse og fôropptak med bruk av de ulike kraftfôrene. Et feltforsøk (Aktivitet 4) ble tilslutt gjennomført for å se på variasjonene i fettsyresammensetningen med et større antall kyr fôret med de gunstigste kraftfôrproduktene med hensyn til ernæringsmessig ønsket fettsyresammensetning og fett % i melka. Feltforsøket gikk over 5 måneder og 10 produsenter var med i feltforsøket. Alle besetningene hadde 30-40 kyr. Flere besetninger viste liten forskjell i melkeytelse og fett % i periodene forsøksfôr ble benyttet. Melk fra feltforsøket ble benyttet til testproduksjon (Aktivitet 5) av to melkeprodukt. Resultatene fra testproduksjonene viser ingen kvalitetsfeil med hensyn på større grad av harskning med økende innhold av umettet fett. Det var ønskelig å teste melken fra feltforsøket i flere produkter, men ventetid i TINEs pilotanlegget førte til at dette ikke ble gjennomført i prosjektperioden.

During the last decades the consumption of dairy products and in particular drinking milk have decreased. The main reason is that milk and dairy products are a major source for saturated fatty acids in the human diet, and saturated fatty acids have been f ound to increase the risk of cardiovascular diseases. In milk fat, usually more than 60 % of the fatty acids are saturated. Reducing especially C16:0 and shifting the fatty acid composition towards more unsaturated fatty acids, is recommended by Norwegian food authorities. In an earlier project, Engfrisk project, between TINE, Felleskjøpet, Bioforsk and Department of Animal and Aquacultural Sciences (IHA), full fat oilseeds were added concentrates. In the project, adding oilseeds to the diet increased C1 8:1 (oleic acid) and decreased C16:0 (palmitic acid) concentration in milk fat considerably without altering milk yield or milk quality except for the fatty acid composition. The project resulted in positive interest from the involved partners. This appli cation is a continuing of this work. In the Engfrisk project, the feeding regime was homogeneous and strictly regulated, giving milk with a predictable quality. However, the quality of the home grown feeds vary considerably between regions and among farme rs. To be more flexible, there is a need to develop feeds and feeding strategies that ensures a uniform and acceptable quality of the milk independent of location and quality of the home grown feeds. The main focus in this new project will be development of methods for increasing rumen by-pass of dietary fatty acids, and improvement in our understanding of the transfer of dietary fat into milk. This is important for production of milk with a specified fatty acid composition under various conditions. In ad dition, alternative feed ingredients will be evaluated with respect to influence on milk fatty acid composition. An important issue is the amount of feed ingredient needed to yield a wanted quality of the milk.

Budsjettformål:

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Finansieringskilder