Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

INFORMED- Increased Efficiency: Moving from Assumed Quality to Online Measurement and Process Control

Tildelt: kr 7,6 mill.

Prosjektnummer:

210516

Prosjektperiode:

2011 - 2015

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Geografi:

Prosjektet INFORMED har jobbet med utfordringer innen områdene online overvåking og prosesstyring i matvareindustrien. Konsortsiet identifiserte sentrale måletekniske utfordringer og nye teknologiske verktøy som kunne gi muligheter på kort og lang sikt. Målet i dette prosjektet var å utvikle tre nye sensorsystemer for å måle viktige kvalitets- og mattrygghetsparametere som mørhet, vannbindingsevne (WHC), deteksjon av fremmedlegeme (FOD), vannaktivitet (aw) og bakteriell forurensning. Hver enkelt kvalitetsparameter har betydelig potensiale for økt verdiskaping som følge av forbedret produktkonsistens, utbytte, mattrygghet, avfallsreduksjon og tilbakemeldinger i verdikjeden for forbedring av husdyrproduksjonen. Måleprinsippene som var tenkt for disse målesystemene var flerenergirøntgen, taktile mekaniske krafttilbakekoblingssystemer og mikrobølger. Det ble satt sammen et forskerteam med relevant ekspertise innen måleteknikk, kjøttbearbeiding og kjøtteknologi for å møte utfordringene i prosjektet. Industrielle kjøttprodusenter i ulike størrelser, med ulike nivåer av eksisterende automatisering og fra flere land var også involvert. Dette viser at teknologien er internasjonal interessant, og relevant for hele kjøttindustrien. Leverandører av høyteknologisk måleutstyr som arbeider aktivt med kjøttindustrien var også involvert for å sikre at teknologien lar seg kommersialisere. Tre nye sensorsystemer for måling av kjøttkvalitet og mattrygghet ble utviklet i dette prosjektet. Resultater fra prosjektet viser at X-ray scattering og transmisjon kan brukes til å måle vannbindingsevne, mørhet og fremmedlegemedeteksjon. Ulike kombinasjoner av røntgenteknologi er testet, og flere store eksperimenter har blitt gjennomført på lab (pga. stråling). Basert på labresultatene er det designet en prototype for industri. Måling av vannbindingsevne, vannaktivitet og bakteriell forurensning ved bruk av mikrobølgespektroskopi har resultert i design og konstruksjon av en unik hulromsresonator for å måle disse parameterne. Resultatene viste at det var høy korrelasjon mellom vannbindingsevne og refleksjon/transmisjons koeffisientsignaler, og at metoden kan være en " real-time" erstatter for den nåværende 24-timers metoden. Høy korrelasjon mellom vannaktivitet i spekeskinke og refleksjon/transmisjons koeffisientsignaler ble også funnet. Tester utført på bakteriell forurensning indikerer at det kan være mulig å skille mellom patogen og patogenfrie produkter. En ikke-destruktiv prototype for mekanisk måling av mørhet ble designet og konstruert på bakgrunn av resultater i prosjektet. Prototypen benytter en probe som måler motstand i kjøttet, og resultatene viste at mørt kjøtt ga mindre motstand enn seigere kjøtt. Det viktigste argumentet for å bruke en robot for denne anvendelse er behovet for å ha full kontroll på bevegelsen av proben i løpet av testingen. Ved å bruk en robot er det mulig med repeterbare målinger på kjøttet, og dette er viktig siden det er mange muskler som skal testes.

The INFORMED project will address challenges in the area of online monitoring and control of production in the meat processing industry. The consortium have identified major sensory challenges and technological tools that may open up opportunities in m eat processing, immediately and in the future. The object is to develop three novel sensor systems to measure important quality and food safety parameters such as tenderness, water holding capacity (WHC), foreign body detection (FOD), water activity (aw ) and bacterial contamination. The planned technological principles utilised for these sensor systems are multi-energy x-ray, sensitive mechanical force/feedback sensors and microwave. A relevant research team has been put together with experts in sensor technology, meat processing and meat science to address the challenges of this project. Industrial meat processors of various sizes, with various levels of existing automation and from several European countries are also involved. This ensures that the re levance of the developed technology is international and covers all types of meat processors. Technology partners that are involved in the meat industry are also included so that commercialisation of the technology is feasible. Each meat quality parameter addressed has potential for value creation in terms of product consistency, yield, safety, waste reduction and feedback for the promotion of best farming practices.

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram