Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

Melk og melkebaserte ingredienser fra fraksjonering av melk, dokumentasjon av helseeffekter og bruk i nye innovative konsepter

Tildelt: kr 6,2 mill.

Prosjektnummer:

225258

Prosjektperiode:

2013 - 2017

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Geografi:

TINE SA ønsker å utvikle nye innovative produkter og konsepter spesialtilpasset til ulike målgruppers behov (f.eks gruppene eldre, overvektige, personer som trener o.s.v). For å oppnå dette, tas ny meieriteknologi i bruk for å fraksjonere melkeråstoffet og hente ut fraksjoner som inneholder komponenter/næringsstoffer som har potensielt gunstige effekter på helse. Målet med prosjektet er å skaffe grunnleggende kunnskap og dokumentasjon på helseeffekter av melk og ulike nye fraksjoner av melk. I dette prosjektet har fokus vært på ulike melkeproteiner. Hovedresultatet viser at de nye melkeproteinfraksjonene som er fremskaffet ikke har noen nevneverdige fordeler på inflammasjonsmarkører, lipider, kroppssammensetning eller proteinomsetning i muskulatur framfor vanlig melk. Dette betyr at det må forskes videre på melkefraksjoner som har en annen sammensetning enn de som er brukt i dette prosjektet.

TINE ønsker å ta i bruk fraksjonering av melk for å oppnå nye muligheter for bedre utnytting av melkeråstoffet.For å kunne "skreddersy" produkter tilpasset ulike behov, er det helt vesentlig å kartlegge og dokumentere helseeffekter av de nye melkefraksjon ene. I første omgang er det tenkt å bruke den nye kunnskapen til å utvikle konsepter for den voksne/eldre hjemmeboende delen av befolkningen, men også til å videreutvikle TINEs eksisterende konsept for idrettsutøvere, YT. Melk og meieriprodukter inneholde r mange komponenter som har/kan tenkes å ha en positiv effekt i forhold til helseparametere. Kronisk lavgradig inflammasjon (betennelse) er en av årsaksfaktorene i mange livsstilsykdommer og er mest sannsynlig en faktor i aldringsprosessen. Lite er gjort for å dokumentere melkens effekt på markører for inflammasjon. For liten og for svak muskelmasse(sarkopeni) er et problem for mange pasientgrupper og generelt for den eldste delen av befolkningen da det både reduserer funksjon i daglig aktivitet og genere lt gir dårlig helse. Det er to hovedfaktorer som er med på å regulere muskelmassen vår; hvor aktive vi er og hva vi spiser. I kostholdet er det viktig å få i seg protein av høy kvalitet. Følgende er planlagt: 1. Forsøksproduksjon av nye melkefraksjoner ti l bruk i nye skreddersydde produkter tilpasset ulike målgruppers behov. 2. Gjennomføre en randomisert kontrollert koststudie med meieriprodukter og melkefraksjoner for å identifisere nye biomarkører knyttet til helseeffekter av meieriprodukter. 3. Bruk a v cellesystemer for å karakterisere effekten av melkefraksjoner på inflammasjon. 4. Gjennomføre en korttids- og en langtidsstudie (intervensjon) på eldre og unge for å kartlegge hvilken melkeproteinfraksjon som er best egnet til å vedlikeholde en tilstre kkelig og sunn muskelmasse og muskelfunksjon. Det søkes om en postdoc-stilling tilknyttet UiO, en stipendiatstilling på NIH, og en nærings-phd- stilling hos TINE har allerede fått finansieringstilsagn fra NFR.

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram