Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

CORE Organic II: Healthy growth: From niche to volume with integrity and trust

Tildelt: kr 2,3 mill.

Målsettingen med HEALTHYGROWTH er å bygge kunnskap som kan være til nytte for utvikling av nye økologiske verdikjeder og nye muligheter for økologiske produsenter. Markedet for økologisk mat varierer mellom europeiske land, men felles for alle er utfordringer med vekst i overgang fra småskala til større volum i forhold til å sikre og fremme økologiske verdier for økt verdiskaping. I HEALTHYGROWTH undersøkes en rekke vellykkede mellom-skala økologiske verdikjeder for å lære hvordan de er i stand til å kombinere volum og verdier, og for å bruke denne kunnskapen til støtte for utvikling av de økologiske markedene. I en gjennomgang av State of the art i de 10 deltakerlandene (Danmark, Sverige, Finland, Litauen, Slovenia, Tyrkia, Tyskland, Frankrike, Østerrike og Norge) har vi identifiserte følgende fellestrekk innenfor denne typen verdikjeder. De legger vekt på et mangfold av verdier og produkt kvaliteter langt utover økologisk standard. De fleste kjedene har tilgang på eller har etablert et mangfold av salgskanaler, i mange tilfeller både direkte og indirekte kanaler; metoder til å kommunisere verdier og produktkvaliteter til kunder og forbrukere og; organisasjonsformer / strukturer, der ulike former for produsentorganisasjoner er vanlig. De legger vekt på personlige relasjoner mellom aktører for å bygge tillit og felles verdier langs kjeden for å sikre kommunikasjon av produktkvaliteter. Verdier knyttet til forretningsforholdet vektlegges også. Dette er karakteristika for suksessfulle verdikjeder og de synes å være nært forbundet med hverandre for å oppnå sunn vekst. Funnene i state-of-the-art rapporten er forsterket gjennom 18 casestudier som er gjennomført i prosjektet. Det er flere fellestrekk ved de casene som er studert i ulike land. Samtidig er det også forskjeller ut fra ulik kontekst. Vekst medfører ofte diskusjoner omkring verdier, der casestudiene viser at diskusjonene oftest går på produktkvalitet, lokal produksjon, sesong og allianser med konvensjonelle aktører. En åpen styringsstruktur, som innebærer at eiere, ansatte, konsumenter, produsenter og i noen tilfeller også frivillige organisasjoner diskuterer verdivalg før beslutningen blir tatt, samt en åpenhet i gjennomføring av valg ser ut til å være viktig for å vedlikeholde verdier ved vekst. Aktørene vektlegger en rekke verdier og kvaliteter som gjør at de skiller seg fra mer konvensjonelle økologiske verdikjeder. Som grunnlag for verdiskapning vektlegges lokale aspekter ved maten, sosiale og etiske forhold, miljømessige forhold, bærekraftig regional utvikling, spesielle forhold ved produktene, matsikkerhet osv. De fleste kjedene vektlegger flerdimensjonale kvalitets-differensieringsstrategier i tillegg til økologisk standard. Det er funnet trade-offs mellom verdier og vekst i noen av casene. Dette skjer først og fremst der utgangspunktet er regional produksjon og vekst krever bruk av råvarer utenfor regionen. I andre tilfeller er det nødvendig med salg gjennom konvensjonelle dagligvarekjeder for å nå en lønnsom vekst, der dette kan være i strid med etablerte verdier. Måten å takle trade-offs på er for eksempel å etablere nye verdier som del av en vekststrategi og/eller redusere betydningen av å endre verdier gjennom ulike strategier. For økologiske verdikjeder blir kommunikasjon av verdier langs kjeden oppfattet som viktig for sikre salg. Resultater fra studien viser at type produkt, organisasjonsstruktur og vekstprosess påvirker kommunikasjon, samt kontekst. Vellykkede verdibaserte økologiske matkjeder formidler kvaliteter ved produkter fra produksjon til konsument, noe som sannsynligvis har stor påvirkning på en bærekraftig primærproduksjon. Det er viktig at hele verdikjeden er inkludert i denne formidlingen, og at denne formidlingen er basert på gjensidig avhengighet. Å formidle sted produksjonen har skjedd på, er vesentlig for formidling av verdirelasjoner og for å bygge tillit. Fokusbedriftene i de kjedene vi har studert har en indre logikk der mål, strategier og aktiviteter er tilpasset overordnede verdier. Funn viser at verdier og forretningsfilosofien er relativt stabil ved vekst, mens mål, strategier og aktiviteter må tilpasses. I noen tilfeller blir likevel verdier endret for å gjennomføre vekst. Dette er tilfellet når man for eksempel mangler råstoff lokalt til å gjennomføre vekst, og/eller man etablerer samarbeid med konvensjonelle aktører for å få nok volum til å drive lønnsomt. Det er gjerne økonomiske forhold som gjør at visse etablerte verdier tilpasses vekst. Ellers viser casestudiene at vekst stiller krav til profesjonalisering av styret, ledelsen, og ansatte.

Organic markets are different in different European countries, but common to all is that local organic market chains have inherent problems in moving from niche to volume, and mainstream large-scale market chains have inherent problems in securing and adv ancing organic values. HEALTHYGROWTH aims to investigate a range of successful mid-scale organic value chains in order to learn how they are able to combine volume and values, and to use this knowledge of the prerequisites for healthy growth to support th e further development of the organic markets. In-depth case studies of mid-scale organic value chains will be carried out in nine participating countries, followed by a comparative analysis across countries. The cross-country comparison of value chain cas es will be based on six different research perspectives, plus a multi-perspectival meta-analysis, to obtain a nuanced and coherent understanding of the underlying mechanisms and principles for healthy growth. Stakeholder involvement in joint learning proc esses and transnational dissemination of the results are planned as a dynamic and integrated part of the project in order to share and adapt knowledge between countries and to enhance network building among actors within regions and across borders. The pr oject will provide knowledge on how integrity and trust can be maintained in the growth from niche to volume, and develop general as well as locally adapted recommendations for the development of organic markets. The target groups are not only other mid-s cale value chains, but also smaller organic producers, consumers, and potential new organic actors in new forms of partnership and cooperation, as well as large-scale market chains.

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram