Tilbake til søkeresultatene

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Selenium requirement in Norwegian pig production

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektet med tittel ?Selenbehov i norsk svineproduksjon» er et såkalt kompetanseprosjekt for næringslivet (KPN) finansiert av Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri og private bidragsytere. I de senere år har det kommet flere rapporter fra svineprodusenter og deres veterinærer om økt forekomst av patologiske tilstander hos gris som er forenlig med vit. E eller selen (Se) mangel-relaterte sykdommer, uten at det kan påvises mangel av verken det ene eller det andre i dyrets vev eller fôr. På bakgrunn av dette ble prosjektet satt i gang for å kartlegge Se behovet hos dagens hurtigvoksende gris, og om alternative Se kilder kan forbedre grisens helse. Forsøk på purker og deres avkom (fra fødsel til slakting) ble gjennomført med uorganisk og organiske Se kilder. I tillegg ble det kjørt to rene slaktegrisforsøk, hvorav resultater fra det ene med tittelen ?Effects of dietary sodium selenite and organic selenium sources on immune and inflammatory responses and selenium deposition in growing pigs? ble publisert i Journal of Trace Elements in Medicine and Biology i 2018. Det jobbes nå med å publisere resterende resultater. Generelt har testing av organisk L-SeMet har gitt resultater som viser en positiv innflytelse på Se status hos grisene, på gener som styrer inflammatoriske og immunologiske prosesser og selenoprotein P (SePP) i plasma. En potensiell dietteffekt på DNA integritet ble funnet. Prosjektet har gitt viktig informasjon om virkningen av ulike Se kilder og -nivå i fôret på grisens Se status og helse.

Today, an increasing number of Norwegian pig producers experience problems that may be caused by selenium (Se) or vitamin E (vit E)deficiency. A scientifically based statement has been requested from the Norwegian pig industry regarding porcine Se supplem entation since no recent research results are available. In 2011, Animalia conducted a survey among Norwegian veterinarians which revealed a countrywide sporadic occurrence of symptoms believed to be caused by Se/ vit E deficiency, mainly affecting fast g rowing, feed efficient pigs. Symptoms occurred even if the feed contained Se up to the maximum allowed level of 0.5 mg/ kg and vit E levels of more than 100 mg/ kg. Consistency between clinics, necropsy and trace element analysis was lacking. The typical pathological picture in muscular tissues could be present along with Se values in tissue and feed within what has been widely considered sufficient. Additionally, recent field reports describe sows showing Se-/ vit E-deficiency symptoms. Necropsy revealed skeletal muscle and myocardial degeneration as well as liver necrosis. Use of organic Se supplements in pig feed has been reported to improve Se-retention in muscles and to increase the Se concentrations in sow milk and improve the piglet Se status. Can organic forms of Se increase muscle and milk Se concentrations and reduce these health problems potentially related to Se deficiency? Pigs low in Se may have impaired immune responses and have shown higher susceptibility to infectious diseases. Sufficien t Se may be particularly important for the immunological health of piglets through the demanding weaning period. Is the need for Se in rapidly growing and feed efficient pigs higher than allowed by Norwegian and international legislation? More basic resea rch is needed to properly assess the Se requirement in pigs of today. An interdisciplinary research approach should provide solid answers to these questions of great importance for Norwegian pig production

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Finansieringskilder