Tilbake til søkeresultatene

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

The potential of quality milk from native endangered dairy cattle breeds - genetic and phenotypic characterization

Tildelt: kr 0,69 mill.

Dette prosjektet har gått ut på genotypisk og fenotypisk kartlegging av individuelle dyr fra 6 gamle norske fe-raser for å undersøke den genetiske sammenhengen mellom hoved komponentene i melka og melkas teknologiske egenskaper. Hovedhensikten har vært å undersøke kvaliteten til melka fra de 6 ulike fe-rasene som potensiale for å opprettholde/bevare et genetisk mangfold samt kartlegge egnede egenskaper til spesifikke produkter som kan ha betydning både for bonden, for konsumentene og for samfunnet. Blod og melk fra individuelle dyr fra 6 gamle fe-raser har blitt innhentet fra ulike gårder i sør-Norge og analysert. Fe-rasene som har vært med i undersøkelsen har vært hhv. Dølafe, Vestlandsk fjordfe, Telemarksfe, Vestlandsk raudkolle, Østlands rødkolle og Sidet trønder og nordlandsfe, i tillegg har Norsk Rødt fe (NRF) blitt tatt med som en kontrollgruppe dersom bøndene har hatt disse i sin besetning. Melkas kvalitet og sammensetning av hhv. protein, fett, laktose, mineraler (spesifikt kalsium), samt ysteegenskaper er undersøkt og undersøkt i sammenheng med den genetiske profilen (genotype) til hvert enkelt dyr. Det har blitt tatt blod og melk på innefôring fra 40 enkeltdyr to ganger i året fra de 6 fe-rasene, totalt ca. 200 individuelle dyr var med i undersøkelsen. I alt har ca. 30 frivillige bønder fra hele sør-Norge deltatt og sent blod, melkeprøver og fòr prøver fra individuelle dyr. Disse bøndene har ulike fe-raser i sin besetning og representerer derved naturlige variasjoner innen ulike landsdekkende områder, som inkluderer også gårdsdriften av dyr. Sammenhengen mellom genetisk variasjon, melk og melkekomponenter fra gamle norske fe-raser har ikke tidligere blitt dokumentet for egenskaper som egner seg til ulike produkter i det norske markedet også mulige helseaspekter. Dette prosjektet har tatt i bruk de mest avanserte analysemetoder for å kartlegge genotyper og viktige kvalitetsparametere i melka til ystings og ernæringsformål for å produsere høyverdige produkter som kan ha betydning for forbrukerne, bøndene og samfunnet. Det er funnet gunstige variasjoner av genotyper fra enkelte av de gamle fe-rasene som koder for viktige proteiner i melka; kaseiner og myseproteiner. De ulike komponentene i melka er analysert for å få et best mulig grunnlag til sammenlikning av disse gamle fe-rasene og Norsk rødt fe for protein type og kvantitet, aminosyrer, lipider og fettsyreprofiler, mineral innhold (spesifikt kalsium), samt melkas koagulasjonsegenskaper (ystingsgrad). De gamle fe-rasene har alle et lavere melkeutbytte enn den mest vanlige Norsk rødt fe, of flere av rasene har en mer gunstig proteinsammensetning til ysting av ulike typer oster (løpefelte og syrefelte). Innsikt i kartleggingen av genetiske protein varianter har også gitt mer informasjon om gunstige protein profiler av både helsemessig karakter og egnethet for ulike produkter. Total sett vil resultater fra protein og fettsyreprofiler i melka og fra andre viktige parametere som kalsiuminnhold sammenstilles for publisering i internasjonale anerkjente tidsskrifter. Formidling til bøndenes og deres avlslag er også viktige informasjons kanaler. Prosjektet har også vært deltagere i et Nordic-Baltic nettverk: Milk composition-Functional genomics and Health aspects (2015-2017).

Molecular characterizations of the native endangered cattle breeds suggest that they are genetically different to NRF breeds (Lien et al 1999). This could be reflected in distinct milk composition among the breeds. Documentation of differences in milk com position and properties between the endangered native breeds in Norway is an important step towards development of possibly new niche milk products from these breeds. Production and marketing of such products are important for increasing the economic inci tement for keeping these breeds and is therefore one initiative that can help conserving them. For the dairy farmers and small scale dairy industry the knowledge based on milk characteristics are very important for producing fermented products and cheese varieties, where improved coagulation properties are of main interest, as rennet-induced coagulation is the first step in the cheese-making process and highly associated with cheese yield and quality. Thus, coagulation properties are important traits in relation to the suitability of raw milk for further processing. No such documentation of quality milk for dairy products from the native milk cattle breeds exist today. The other Nordic countries also have native endangered cattle breeds with app. three b reeds pr. country (Fi, S, Dk). The milk and milk products have hardly been characterized in either of these countries either. There is therefore a Nordic initiative for a comparison in characterizing the milk in each country within a Nordic network coordi nated by NordGen.

Budsjettformål:

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Finansieringskilder