Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Mobilassistert navigasjonsassistent for blinde og svaksynte.

Alternativ tittel: Mobile-assisted navigation tool for blind and visually impaired people.

Tildelt: kr 4,2 mill.

NaviGuide - en smarttelefon-basert assistent-prototyp for blinde og svaksynte er realisert med en Apple iPhone, en iOS applikasjon ("app") og 'Made for iPhone' trådløst tilbehør bestående av satelittnavigasjonsenhet med bevegelses-sensorer og et spesielt hodesett for tale og 3D lyd. Satelittnavigasjonsenheten har har høy nøyaktighet(centimetere) og er plattform for utvikling og testing av NaviGuide appen.Feilkorreksjoner fra Kartverkets CPOS tjeneste, nødvendige for høy nøyaktighet, mottas i sanntid via smarttelefonens 4G internettforbindelse. Appen har bl.a. funksjoner for brukerinnstillinger, ruteplanlegging, interessepunkter, navigasjon på kartbakgrunn, 3D lyd, syntetisk tale og datalagring. Under rutevandring får brukeren retningskorreksjoner ved hjelp av 3D lyd-effekter og syntetisk stemme. Det er også mulighet for deling av rutebeskrivelser og oppdatering av kartdata og annen geografisk informasjon og ruter fra Apple iCloud skyen. En avansert hoderetnings- og bevegelsessensor, en kritisk komponent i brukerutstyret og utsatt for magnetiske og dynamiske forstyrrelser, er utviklet og tatt i bruk sammen med en ny navigasjonsmottager, som benytter flere satelittsystemer samtidig for bedre nøyaktighet og tilgjengelighet i urbane omgivelser.

NaviGuide har potensiale for å gi blinde og svaksynte større trygghet når de forflytter seg, og gjøre gruppen mer selvstendig. Samfunnet ønsker at blinde skal komme i arbeid og integreres bedre, for å fungere mer på linje med normalt seende. Resultatene fra deres økonomiske og/eller personellmessige bidrag til prosjektet vil få betydning for Norges Blindeforbund, Hurdal senteret og Statens Pedagogiske Senter. Alt som gjør den blinde mer uavhengig vil fremme dette. Når vi vet at det er over 1.5 millioner blinde i Europa, i tillegg til 5 millioner svaksynte, er den potensielle nytten og kommersielle verdi av et slikt produkt være betydelig. Tilgjengelighet av nøyaktig og detaljert kartgrunnlag på fortausnivå vil være avgjørende for utbredelse i større skala.

Det skal utvikles en elektronisk navigasjonsassistent for blinde og svaksynte som skal opereres via smarttelefon. Assistenten skal ha en mengde opsjoner som gir den blinde ulike typer hjelp og informasjon, og som i stor grad baseres på åpne databaser. Definisjon av ruter skal gjøres av den blinde og systemet i fellesskap, basert på den blindes prioriteringer og vanlige GIS databaser. Under vandring skal den blinde få retningskorreksjoner ved hjelp av 3D lyd, som skal "styre" den blinde i rett retning, og som kun gir lyd når avviket blir for stort. Ved å unngå mye tale vil det være enklere for den blinde å samtidig lytte på omgivelsene, som er en nødvendig og viktig del av den blindes orientering om omverdenen. Metodene for å generere gode "ruteguider" som inneholder informasjonen systemet skal overføre til den blinde/svaksynte under vandringen vil være et sentralt tema. Systemet skal baseres på høy-presisjons navigasjonsmottaker. I tillegg vil en benytte også andre sensorer, som vil gjøre det mulig å bestemme retning både under gange, og når den blinde står stille. Plassering og implementering av sensorer for å oppnå en stabil retningsestimering og posisjon vil utprøves. I tillegg til retningsinformasjon skal den blinde motta mye annen informasjon om ønskelig (POI data). Samspillet mellom denne typen informasjon, retningskorreksjonen og den blindes/svaksyntes egen lytting er en kritisk parameter med hensyn på suksess. Diskusjoner rundt hvilken type informasjon som skal overføres, samt "lyd-designet" vil diskuteres grundig med brukere, mobilitetspedagoger og andre ressurpersoner og verifiseres gjennom uttesting av demonstrator

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena