Tilbake til søkeresultatene

SYNKNØYT-Progr.f.synkrotron- og nøytron

Reisestøtte til synkrotron- og nøytronforskningsaktiviteter ved UiS

Alternativ tittel: Travel funding for synchrotron- and neutron-related research activities at the University of Stavanger

Tildelt: kr 49 555

Røntgenstråling generert av partikkelakseleratorer, kalt synkrotroner, har en del karakteristiske egenskaper som ikke lar seg realisere ved bruk av konvensjonelt utstyr. Dette er først og fremst knyttet til intensiteten på strålingen. Denne kan bli opptil 8-12 størrelsesordener høyere fra en synkrotron. Dette innebærer at forskere kan utføre helt andre typer eksperimenter enn det som er mulig ved et "hjemme-laboratorium". For Univeristetet i Stavanger sin del gjelder dette først og fremst karakterisering av ulike typer materialer - det være seg alt fra energilagring til medisinske anvendelser. Siden vi i Norge ikke har en egen synkrotron, er det avgjørende at norske forskere skal kunne reise til anlegg som tilbyr best mulige betingelser for akkurat de forsøkene som man ønsker å gjennomføre. For øyeblikket dreier dette seg primært om studier av fasetransformasjoner i materialer. I den aktuelle prosjektperioden har det spesielt blitt fokusert på å studere hvordan såkalte "host-lattice" nettverksstrukturer endrer karakter når ytre termodynamiske variable (i dette tilfelle temperatur) endres. Slike endringer i krystallstruktur er avgjørende i forståelsen for hvordan de fysiske/kjemiske og mekaniske egenskapene til slike materialer blir. Dette vil igjen kunne bidra til å optimalisere/utnytte disse i en teknologisk sammenheng.

Reisestøtten skal i første rekke bidra til utnyttelse av samarbeidavtalen om SNBL fra UiS sin side. Gjennom skal synkrotronbasert metodekompetanse videreutvikles og bygges opp primært innefor fagfeltene fysikk, kjemi, materialvitenskap og petroleumsteknologi. Det tas sikte på å finansiere reiser knyttet til 2 prosjekter i middel per år.

Budsjettformål:

SYNKNØYT-Progr.f.synkrotron- og nøytron