Tilbake til søkeresultatene

EUNETTVERK-EU-nettverk

EU Nettverk Nordland

Tildelt: kr 2,9 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

247976

Prosjektperiode:

2015 - 2021

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Dette prosjektet bygger videre på et prosjekt som ble avsluttet i 2018. Prosjektet skal mobilisere for økt deltagelse i H 2020. Det har hatt fokus på økt deltagelse fra bedrifter og offentlig tjenesteyting. Arbeidsformen har vært å knytte regionale aktører sammen med forskningsmiljøer som universitetene og forskningsinstituttene. Det har vært arrangert kurs for å dyktiggjøre flere til å kunne arbeide selvstendig med EU prosjekter. Det mest omfattende av disse har vært tre studiepoenggivende kurs i samarbeid med Nord universitet, Forskningsrådet, Nordland fylkeskommune og UD. Til sammen har ca. 100 deltakere gjennomført dette studiet. Videre har det vært arrangert flere turer i forbindelse med informasjonsmøter i Brussel og andre steder. Det har vært viktig å få fram verdien av å bygge gode relevante konsortier. Utover i prosjektet har det vært større fokus på de større mulighetene som gis gjennom samarbeid med klynger og kunnskapsparker. EU nettverket har hatt omlag 30 deltagere og et styre med 8 medlemmer. I utgangspunktet har det vært liten erfaring fra EU prosjekter i regionen. Det har derfor vært et langsiktig arbeid å bygge opp kompetanse hos flere. I prosjektperioden på 6 år (fra 2015) har det vært mer enn 170 søknadspartnere med adresse i Nordland. I tillegg kommer ca 10 partnere der initiativet ligger i Nordland (bedriften), mens organisasjonsnummeret er registrert hos hovedkontoret i Oslo eller Trondheim. Av disse søknadene er omlag 45 prosjekter innvilget. Det betyr en suksessrate på 25%, noen som er betydelig over landsgjennomsnittet. Samlet har disse søknadspartnerne hentet ca 160 mill NOK i støtte fra EU. Disse tallene viser tallene i sum fortsatt kan bli større, men også at søkere med adresse i Nordland gjør det godt. Et annet forhold til slutt er at relasjonene mellom forskningsmiljøene i regionen og næringslivet er styrket.

I prosjektperioden er det oppnådd en betydelig økt interesse for å delta i EU forsknings- og innovasjonsprogrammer. Det er mange som nå er aktive i forhold til å bygge internasjonale kontaktnett. Det er god grunn til å anta at dette vil ha langsiktige positive virkninger på mulighetene for større deltagelse i EUs forsknings- og innovasjonsprogrammer. Særlig er det viktig at næringslivet kan fortsette å bygge positive relasjoner til kollegaer og til forskningsmiljøer i inn og utland. Vi ser også at fylkeskommunen i sin regionalplanlegging legger større vekt på å utvikle relasjoner til internasjonale partnere. Samarbeidet til Nord-Norges europakontor i Brussel er blitt styrket i perioden.

ENDRING Corona epidemien har medført endringer i arbeidet. Det har vært vanskelig/umulig å arrangere fysiske møter. Disse er i stor grad blitt erstattet med WEBINARER og andre elektroniske plattformer. Dette har medført innsparinger og endringer Prosjektet vil bruke innsparte midler til: - Arbeide med søknadsinitiativ rettet mot Green Deal - Sluttrapportere EU nettverket Nordland 2020 - Forberede søknad til nytt nettverk rettet mot H Europa. - Forberede/gjennomføre Europakonferasne i februar ( hvis mulig ) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nordland fylkeskommunes nye innovasjonsstrategi er utviklet gjennom en Smart Spesialiserings prosess etter mal fra EU kommisjonens S3 plattform. Innovasjonsplattformen fremhever næringene industri, marin sektor og reiseliv som internasjonalt konkurransedyktige og utgjør kjernen i økonomien i Nordland. Dette samsvarer godt med FoU kompetanse ved Universitetet i Nordland, det tekniske miljøet ved Høgskolen i Narvik, Nordlandsforskning, Bioforsk sine avdelinger i Bodø og på Tjøtta og bedriftsmedlemmer hos NHO. Nettverket omfatter også VRI programmet i Nordland og Regionale forskningsfond i Nord. EU Nettverk Nordland skal bidra til ytterligere verdiskaping og innovasjonsevne i Nordland og Norge samt styrke samhandling og utvikling med miljøer i Europa. Vi skal gjennom EU Nettverk Nordland få en tettere kopling mellom overnevnte kunnskapsmiljø, virkemiddelapperatet og bedriftene i Nordland. Dette skal øke interessen for, og evnen til å søke H2020 som igjen skal lede til flere eligeble søknader fra Nordland. Vi skal samle aktørene i fylket og etablere nettverk på tvers av fag og sektor. Dette vil løfte fokus for de enkelte aktørene og skape et bredere perspektiv på regional kompetanse, muligheter og behov. Koordinert aktivitet gjennom et slikt nettverk vil gjøre det lettere å bli med i attraktive internasjonale konsortier som vil kunne støtte oppunder vårt mål og samtidig vil ha en tilleggseffekt at den internasjonale konkurransekraften til bedriftene styrkes.

Budsjettformål:

EUNETTVERK-EU-nettverk