Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

Meat2.0 New Concept: Meat Factory Cell

Alternativ tittel: Meat 2.0, Kombinert slakte- og skjærecelle

Tildelt: kr 9,9 mill.

Prosjektnummer:

256266

Prosjektperiode:

2016 - 2020

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Geografi:

Under prosjektperioden har slaktecellekonseptet blitt vurdert, pilottestet og forankret i Nortura. Konseptet ble presentert og formidlet i relevante nasjonale og internasjonale fora, og det har mottatt stor internasjonal oppmerksomhet. Konseptet er ferdigstilt og har blitt presentert (www.animalia.no). Norsus (tidl. Østfoldforskning) gjennomførte en livsløpsanalyse (Life Cycle Sustainability Assessment, LCSA) på vegne av prosjektet. Her ble energibruk, samfunnsmessige og økonomiske hensyn vurdert. Datagrunnlaget er fra Nortura Tønsberg, databasene Ecoinvent, Agri-footprint, Agribalyse og the Product Social Impact Life Cycle Assessment (PSILCA), samt annen relevant litteratur. En artikkel ble publisert av Journal of Cleaner Production. Her sammenlignes Meat Factory Cell (MFC) med konvensjonelt slakt og nedskjæring. Analysen viste ingen endringer i miljøpåvirkning, men predikerte at MFC vil være mer kostnadseffektivt for små og mellomstore slakterier, samt forbedrede HMS-forhold og kreve ny kompetanse. Møreforskning analyserte den interne logistikken for MFC med fokus på hvordan arbeidsoperasjoner for operatør og robot inne i MFC kan optimaliseres. Dette inkluderte optimalisering av rekkefølgen på ulike operasjoner, antall operative celler og når operatøren burde flytte seg mellom cellene, eventuelt vente i samme celle til roboten er ferdig med sin operasjon. Møreforsking utviklet en problembeskrivelse og en løsningsmetode for denne problemstillingen som kalkulerer raskt optimale eller nær optimale løsninger. Studier viste at MFC-konseptet påvirker slakte- og skjæreprosessen. I 2019 ble det gjennomført seks forsøksrunder ved Nortura Tønsberg for å evaluere effektene på edle deler så vel som foredlede produkter. Trettien griser ble slaktet og skåret etter cellekonseptet. Vi hadde fokus på ytrefilet, ribbe, nedskjæring generelt, og kokeskinke som et utvalgt foredlet produkt. Utbeining av bog og skinke gikk raskt, var lett å jobbe med og hadde bedre utbytte enn kaldskjæring, og mtp videreforedling til farser, deiger og pålegg er det økonomisk fordelaktig å kutte et nedkjølingsledd ved å benytte varm råvare. Sensorisk testing av kokeskinke fra MFC-råvare skilte seg ikke fra kontroll, hverken positivt eller negativt. Ytrefilet ble pakket varmt og kjølt ned under de forholdene som var mulig i et industriforsøk. Produktene ble kuldeforkortet og var mindre møre. Med optimal nedkjøling kan dette problemet unngås, og energiforbruk og kapasitet til kjøling forventes halvert. Ribben var en utfordring mtp ruting av svor. Det var det også utfordringer med dårlig avbløding av slaktet (uavhengig av MFC). Dette førte til visuelt mye blod i vakuumposen da ribben ble vakuumert varmt. Videre resulterte dårlig avbløding i utpreget metallisk smak på ribben ved sensorisk testing. Bedre avblødning, optimal nedkjøling med tilskjæring og ruting av svoren i etterkant vil antagelig løse disse utfordringene. Hygienen ble analysert ved å sammenligne 29 MFC-slakt med 29 tilfeldige konvensjonelle slakt. Forsøksslaktene ble svabret rett etter nedskjæring, mens de konvensjonelle slaktene ble svabret etter veiing og klassifisering. Mikrobiologiske resultater fra begge metoder viste svært lave verdier, og MFC slaktene var numerisk noe lavere, men forskjellene var ikke signifikante. Et vitenskapelig manuskript som omhandler resultatene fra forsøkene ved Nortura Tønsberg er under arbeid. Ved forsøk har det lokale Mattilsynet vært aktive bidragsytere med gode innspill til hvordan slaktet på best mulig måte kan presenteres for godkjenning. I prosjektet har det også blitt laget en simuleringsmodell for både konvensjonelt slakt og cellekonseptet med henhold til tidsbruk, operatørbehov, osv. Modellen vil være et verdifullt optimeringsverktøy for konvensjonelle slakterier og skjærevirksomheter. I juni 2020 gjennomførte prosjektet et digitalt sluttseminar for alle prosjektdeltakerne der resultater fra alle arbeidspakker ble presentert.

MFC-konseptet er blitt plattformen for KPN-prosjektet MeaTable ledet av NMBU og oppretting av en Automatiseringslab på Realtek-fakultetet. Videre har partnerne, som følge av Meat 2.0, fått et betydelig EU-prosjekt (RIA) kalt RoBUTCHER hvor målet er en fleksibel, robust, skalerbar og kognitiv fullautomatisert MFC-prosess. Interessen fra Kjøttbransjen og leverandørindustrien er god, og det disruptive konseptet møtes med interesse og nysgjerrighet fra både norske og utenlandske aktører.

Meat 2.0 will develop a game-changing production and processing method that addresses the current needs and future trends of the Norwegain meat industry. The Norwegian industry is required to constantly improve productivity. Traditional solutions are not sustainable in a longer perspective, and Norwegian industry has to explore new holistic concepts relevant to the prevalent Norwegian conditions. In a global perspective it is also a question of food security. We need to develop efficient technology to utilize important resources in smaller as well as larger regions for sustainable food production. The project will investigate reorgansising from production lines to workstations - the concept of the Meat Factory Cell (MFC). MFC will apply three principal changes to meat production and processing: 1. Work will be mainly organized in cell stations. Today work is mainly line organised along conveyors. 2. Combine and merge elements of the today's separate processes and disciplines "slaughter", "meat cutting" and "deboning". 3. "Disassemble" the carcass from outside-in. Today, the focus is to firstly remove internal organs before presenting "an intact carcass for control". The concept shall be more profitable, efficient, environmentally and socially sustainable, flexible handling even different species in one set-up, beneficial for operators' health, environment and safety (HES), improve hygiene and provide meat quality from tailored processes for each cutting part. Relatively high wages also calls for automation solutions with lower investment barriers for small-scale Norwegian factories. MFC will also be a solid and dynamic foundation on which to build improved production and automation.

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram