Tilbake til søkeresultatene

ENERGIX-Stort program energi

SET 9: FCH-JU strategiarbeid og deltagelse i N.ERGHY

Tildelt: kr 0,42 mill.

Fuel Cell & Hydrogen Joint Undertaking (FCH-JU) er en såkalt Public-Private Partnership (PPP) initiativ fra den Europeiske Kommisjonen med hovedmål å utvikle og bringe til markedet brenselcelle- og hydrogenteknologier for både stasjonære og mobile energiapplikasjoner, men også for lavutslippstransport. Det FCH-JU styret har representanter fra Kommisjonen, europeisk industri og europeisk forskningsmiljø. De to siste er samlet i en felles forening oppkalt Hydrogen Europe hvor både industri (store bedrifter og SMBer) og forskningsinstitusjoner (institutter og universiteter) med virksomhet og aktivitet innen brenselceller og hydrogen er representert. Institutt for energiteknikk (IFE) har utført forskning relatert til brenselceller og hydrogen for mer enn 20 år, spesielt innen hydrogenproduksjon med lav karbonutslipp, hydrogen-basert energisystemer, hydrogenlagring i faste materialer, samt energibærere. IFE har vært medlem av Hydrogen Europe Research (tidligere N-ERGHY, nå HER) siden 2007, under det 7. rammeprogram og Horizont 2020. Dette medlemskapet har gjort det mulig for IFE å delta i flere FCH-JU forskningsprosjekter men også å forsterke IFEs internasjonale samarbeid i dette området. I perioden 2016-2018 har IFE mottatt finansiering fra Forskningsrådet som var tilgjengelig for å støtte deltakelsen av norske forskningsinstitusjoner i N-ERGHY og HER, med hovedmål å promotere norske interesser innen brenselceller og hydrogen, samt å påvirke forskning utført i dette området. Via en aktiv deltakelse i N-ERGHY og HER, men også i begivenheter organisert av FCH-JU, har IFE gitt innspill angående relevante forskningsaktiviteter for både IFE og det norske forskningsmiljøet. Disse innspillene ble gitt som forslag på forskningsemne (topic) ifølge prioriteter gitt i årlige arbeidsprogram definert av FCH-JU. Flere av disse forslag har blitt godkjent av FCH-JU styret og dette har gitt IFE og andre norske samarbeidspartnere (industri, SMBer) muligheten å levere relaterte prosjektsøknader. Flere av disse søknadene har resultert i finansierte samarbeidsprosjekter i FCH-JU. I tillegg har IFE påpekt i flere anledninger til HER viktigheten å promotere forskningsemne med lav teknologi modenhetsnivå (Technology Readiness Level, TRL) for å øke deltakelsen av norske forskningsinstitusjoner i FCH-JU prosjekter. Dette har gitt resultater siden antall forskningsemner med lav TRL godkjent av FCH-JU har økt betydelig de siste to årene. Det er også forventet at utlysninger av denne typen forskningsemner vil fortsette i det nye EU rammeprogrammet som vil følge etter Horizont 2020.

Prosjektet har gjort det mulig for IFE å følge opp det strategiske arbeidet i EUs FCH-JU (Fuel Cell & Hydrogen Joint Undertaking) via deltakelse i Hydrogen Europe Research, en forskningsgruppering som støtter opp mot FCH-JU. Ved å delta i denne grupperingen har det vært mulig for IFE å påvirke det strategiske forskningsprogrammet som legges ut hvert år, ved å gi input og forslag. Det har spesielt vært viktig for IFE å kunne spille inn forslag til utlysningstekst som er relevant for IFE, men også for andre norske forskningsinstitusjoner og bedrifter, med hovedmål å generere prosjekter finansiert av FCH-JU med sterk norsk deltakelse. I tillegg har prosjektet gitt IFE muligheten til å forsterke samarbeidsnettverket sitt i EU.

FCH-JU (Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking) er et Horizon 2020 basert program i EU for finansiering av forskning, utvikling og demonstrasjon av hydrogen og brenselcelleteknologi. Dette er et viktig program for gjennomføring av deler av SET-planen, da det her fokuseres både på miljøvennlig transport og hydrogen-baserte løsninger for lagring av fornybar energi. N.ERGHY representerer et samarbeid mellom europeiske universiteter og forskningsinstitutter i FCH-JU.IFE er fullt medlem i N.ERGHY, og ønsker å fortsette med dette. Framover er et mål for IFE å delta aktivt i FCH-JU for å fremme norske og IFE-relaterte aktiviteter innen hydrogenproduksjon, lagring og bruk. Deltakelse i FCH-JU møter, workshop og i relevante arbeidsgrupper i N.ERGHY er viktig for å innhente informasjon, for å tiltrekke partnere og for å bidra til utlysning av temaer som er av norsk interesse. Informasjon om arbeidet vil bli distribuert både via årlige møter og nyhetsbrev til norske aktører innen området.

Budsjettformål:

ENERGIX-Stort program energi