Tilbake til søkeresultatene

ENERGIX-Stort program energi

SET 9: Deltagelse ETP Smartgrids

Tildelt: kr 0,44 mill.

Hovedmålet med medvirkningsordningen i dette prosjektet var å bli en aktiv deltager i den europeiske teknologiplattformen for smarte kraftnett (ETP Smartgrids). Plattformen skiftet navn til ETIP SNET (smart energy network for the energy transitoin) i løpet prosjetpetioden. Aktiv deltagelse i dette europeiske forumet ville gi mulighet for å gi innspill til utarbeidelse av SET-planen og arbeidsprogrammene til Horizon 2020. I tillegg hadde vi et mål om å etablere et bredere nettverk mot nasjonale teknologiplattformer i europeiske land som driver med testing-/demonstrasjonsaktiviteter innenfor smart elektriske systemer. Dette målet ble oppnådd ved å bli styringsgruppemedlem i et forum for nasjonale plattformer etablert under ETIP SNET: National Stakeholders Coordination Group. Smartgridsenteret er veldig fornøyd med måloppnåelsen. Norge ved Smartgridsenteret representerer fra januar 2017 i alt 19 "R&I platforms"/teknologiplatformer i Europa ved å inneha rollen som Co-Chair i National Stakeholders Coordination Group under ETIP SNET. ETIP SNET ble det nye navnet på ETP Smartgrids, og det står for "European technology and innovation plattform (ETIP) -- "smart networks for the energy transition" (SNET). Den kokrete nytteverdien ved å samarbeide med et bredere nettverk av nasjonale/regionale teknologiplattformer i Europa er todelt. For det første har Smartgridsenteret i fellesskap med to andre teknologiplattformer (Spania og Østerrike) undersøkt dekningsgraden på nasjonale forskningsaktiviteter sett opp mot prioriterte temaer i ETIP SNET sin "Research and Innovation plan for 2017-2020". Denne mappingen ble presentert i et stort møte i Amsterdam høsten 20178. Arbeidet ble godt mottatt av ledelsen for ETIP SNET, og er rapportert inn i styringsgruppen for ETIP SNET og videre inn til programutviklingen for H2020. For det andre har Smartgridsenteret spilt inn tema for felles informasjonsdeling og diskusjon i en internasjonal webinar-serie. Dette bla planlagt i 2017 og gjennomført i 2018. vi vil også peke på nytteverdi i form av tidlig informasjon om utlysninger i EU: Nettverket mot innovasjon- og teknologiplattformer i Europa har ført til at Smartgridsenteret har fått tidlig informasjon om det som foregår i EU kommisjonens arbeid med Temporary Working Groupd under SET Planen. Vi har også gått mulighet til å påvirke R&I agenda i Smart Grid Era Net +, samt at vi har fått kunnskap og innsikt i nasjonale prosjekter og virkemidler i land utenfor Norge/Norden.

MVO ordningen har gitt anledning til å påvirke agendasettingen i sentrale prosesser i overgangen fra ETP smartgrids til ETIP SNET. Blant annet var vi sentrale i å etablere et eget "National Stakeholders Coordnation Forum" under ETIP SNET hvor vi har hatt rollen som Co-Chair. Innspill til dokumenter knyttet til SET-plan eller Horizon 2020 ble gitt. Det var ofte liten tid til å gi tilbakemelding, og dette begrenset vår mulighet til reell påvirkning. På den norske arenaen har vi rapportert til styret i Smartgridsenteret om ETIP SNET møtene. Vi har informert forskningsledere i SINTEF og NTNU om ETIP SNET sin virkemåte. Vi har videreformidlet informasjon gjennom digitale nyhetsbrev og web-siden vår. Vi har kontaktet Forskningsrådets rådgivere (Erland Eggen og Mari Lyseiede Auten og Birgit hernet) med informasjon. Spesielt informasjon om CEM og Mission Innovation ch no 1. Fremover ser vi at det er økt interaksjon mellom IEA ISGAN, Mission innovation ch no 1 og ETIP SNET.

Hovedmål: Å bli en aktiv deltager i ETP Smartgrids for derigjennom påvirke arbeidet med SET-planen og arbeidsprogrammene til Horizon 2020, samt å etablere et bredere nettverk mot nasjonale teknologiplattformer i europeiske land som driver med testing/demonstrasjons aktiviteter. Delmålene er: ? å synliggjøre og få til en bedre interaksjon mellom den norske teknologiplattformen for smart grids som kommuniseres og koordineres gjennom det norske Smartgridsenteret, og den Europeiske teknologiplattformen. ? bidra til at norske problemstillinger innenfor forskning og demonstrasjon kan prioriteres og ivaretas på en best mulig måte inn i ETP Smartgrids "consolidated views" på arbeidsprogrammene i H2020. ? å etablere et bedre nettverk mot nasjonale teknologiplattformer i Europa, noe som er spesielt viktig ift å danne konsortier rettet mot prosjekttypen "Innovation Action" i H2020. Målsettingene skal oppnås gjennom å organisere og gjennomføre et sett av aktiviteter mot norske aktører som spiller opp mot et sett av aktiviteter i regi av ETP Smartgrids.

Budsjettformål:

ENERGIX-Stort program energi