Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Nettverk for Grønn Vekst

Alternativ tittel: Network Green Growth

Tildelt: kr 0,80 mill.

Nettverk for Grønn Vekst har gjennom en tre-års periode lagt grunnlag for en KompetanseHUB for Bærekraftige Forretningsmodeller. Denne har i hovedsak forankring i næringsklyngene i Møre og Romsdal og i forskningsmiljøer med virksomhet i denne regionen. Nettverket har samtidig hatt en nasjonal påvirkning gjennom deltagelse i en rekke forskerfora, samt at det har bidratt til å utvikle opplæringsprogrammer ved NTNU vedrørende innføring av bærekraftstrategier i norske bedrifter. I tillegg har arbeidet i nettverket også lagt vekt på å skape forståelse og bygge kunnskap om bærekraftsaspekter i det offentlige. I aktiviteter knyttet til Smart Sustainable City programmer er det spesielt lagt vekt på hvordan samhandling mellom næringsliv og offentlig arbeidsliv bidrar til og forsterker grønn omstilling. Nettverket definerte følgende delmål ved oppstart i 2016, og det har bidratt systematisk til ? kompetanse om forretningsmodeller for å øke ressursutnytting og ivareta bærekraftaspekter som bidrar til det grønne skiftet ? systematisering av virkemiddelbruk for grønn omstilling og verdiskaping i norsk næringsliv ? sterke allianser mellom aktører som bidrar til langsiktighet og forutsigbarhet for nasjonal kompetanseutvikling ? kunnskapsutveksling mellom næringsliv og utdannings-/FoU-institusjoner Ett av delmålene var bidra til å posisjonere kompetansemiljøer og næringsliv i forhold til EU-programmet og internasjonale instrumenter. Dette vil bli ivaretatt i aktiviteter oktober-november 2019 gjennom blant annet NTNUs/Sintefs Europakonferanse i Brussel med oppfølging i søknadsposisjonering.

Resultat fra en spørreundersøkelse blant 200 bedrifter var todelt; del 1 gir informasjon om interessenter, kompetansebehov innen prosess-, produkt-, organisasjons- og markedsinnovasjon, samt hvordan nettverket kan bidra; del 2 gir informasjon om hvordan et nasjonalt senter for bærekraftige forretningsmodeller (NCSB) bør organiseres og forankres. Det har ikke vært mulig å oppnå NCSB i prosjektperioden, det er imidlertid etablert en kompetanseHUB for bærekraftige forretningsmodeller i Møre og Romsdal Fylke forankret i 17 partnere, derav 4 næringsklynger som representerer en medlemsmasse på rundt 50-60 bedrifter. KompetanseHUBen bidrar til ringvirkninger for innovasjon og verdiskaping på tvers av aktørene som er med i nettverket Det er opprettet en nettside for Nettverket https://www.ntnu.no/ngv med intensjon å utveksle kunnskap som bidrar til grønn konkurransekraft, blant annet utviklet kurs og presentasjonsmateriell. Disse vil bli gjort tilgjengelig på passordbeskyttet område.

Nettverket skal tilby næringsliv og FoU-miljøene i Norge en felles plattform for å utveksle kunnskap om innovative løsninger som gir grønn konkurransekraft. Bærekraftige forretningsmodeller handler om å generere grønn vekst ved å ta i bruk verktøy som skaper arbeidsplasser som måler prestasjoner både finansielt, miljømessig, sosialt og styringsmessig (også kalt ESG-faktorer). Nettverket skal videreutvikles til et Nasjonalt Senter for Bærekraftige Forretningsmodeller (NCSB) innen 2017. Senteret skal igjen skape ringvirkninger for innovasjon og verdiskaping på tvers av aktørene som er med i nettverket. Grønn vekst er en forutsetning for at norsk næringsliv skal nå lavutslippssamfunnet innen 2050, så det trengs mer kunnskapsutveksling på tvers av sektorer. Gjennom en rekke samlinger vil nettverket invitere sterke fagmiljøer og næringer i hele landet for å finne hvor det trengs mer forskning som kan bidra til å redusere utslipp og effektivisere energibruk. Overordnet skal nettverket utforske hvordan tverrfaglig samarbeid kan bidra til at norsk næringsliv kan nå milepæler for klimamålene fra Paris-avtalen innen 2030, FNs bærekraftsmål og World Business Council for Sustainable Developments (WBCSDs) Vision 2050. Arbeidet vil skje gjennom målrettet bruk av forretningsmodeller som ivaretar både finansiell og ESG-relatert bærekraft over tid. Målgruppen for nettverket er vareproduserende industri, i første omgang bedrifter hvor NTNU allerede har et utstrakt samarbeid. Nettverket vil formelt være forankret ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU i regi av strategisk forskningsområdet Bærekraft. Nettverket vil i hele perioden fasilitere møteplasser for bedrifter og akademikere med målsetning om forskningsbasert innovasjon for å sikre en lønnsom nyskaping av bærekraftige forretningsmodeller. Forventede resultater i nettverkets periode er 50-70 medlemmer, 2-3 kompetanseprosjekt, 10 innovasjons / Horizon2020-prosjekter, ca 10 veikart for grønn omstilling.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena