Tilbake til søkeresultatene

ENERGIX-Stort program energi

SET 10: Deltagelse i EERA JP ESI - Energy Systems Integration

Alternativ tittel: Deltagelse i EERA JP ESI - Energy Systems Integration in SP3 Technolgy og SP4 Consumer

Tildelt: kr 0,30 mill.

Målet med ESI er å samle sterke europeiske forskningsmiljø som kan optimalisere energisystemet, og da spesielt ved å utnytte synergier mellom oppvarming, kjøling, elektrisitet, fornybar energi og ulike drivstoffkilder. Programmet omfatter også energiaspekter innen vann- og transportsektorene samt IKT- og nettverkssystemer som muliggjør optimalisering. ESI-programmet skal utvikle det teknologiske og økonomiske rammeverket som Europas myndigheter og næringsliv trenger for å bygge et effektivt og bærekraftig energisystem. Programmet støtter opp om EUs Strategic Energy Technology Plan (SET Plan) og det forventes resultater i form av bedre produksjon og pålitelighet, lavest mulige kostnader og miljøvirkninger og økt innslag av fornybare energikilder. ESI-programmet er organisert i fem delprogrammer (Sub Programmes, SP) rettet mot ulike tema innen Energy Systems Integration. Det ligger navnet (integrering) at det er tette koblinger mellom delprogrammene som er: SP1: Modellering, SP2: Prognoser, aggregering og styring; SP3: Teknologi; SP4: Forbruker; SP5: Finansiering og rammevilkår. NORCE (Norwegian Research Centre) deltar i SP3, som gjenspeiler NORCE strategi samt tema i pågående internasjonale samarbeid. NORCE ivaretar også en funksjon for å koordinere og informere norske partnere med aktivitet innen ESI eller i tilstøtende EU-fora, f. eks. ETIP Smartgrid eller NFRs representant i styringsgruppen for SET Plan. Regelmessig kontakt med NFR sikrer koordinasjon og dialog mellom slike aktiviteter i nasjonal og europeisk sammenheng.

The results in connection with the secondary objectives are exceeding the character count. The are attached as a file in the results report. Additional information is available in the report for 2018 and not repeated here.

IRIS ønsker å være en aktiv deltager i EERA JA ESI. Fremtidige energisystemer vil være tett koblet og integrert på tvers av systemer som både produserer, inneholder og forbruker energi (elektriske, termiske, vannsystemer, transportsystemer). Dette er påkrevd for ytterligere å redusere samlet energiforbruk, utslipp og ressursbruk samt for å utnytte energi som ellers ville gått til spille. For at dette skal kunne oppnås, er det behov for utvikling av både kunnskap, teknologi og politiske og samfunnsmessige rammebetingelser som kan sikre at nye energikonsepter faktisk blir innført og tatt i bruk. For tiden er IRIS det eneste norske instituttet involvert i JP ESI, og har de siste to årene deltatt i utforming av programdokumentet med hovedvekt på SP3 (Technology) og SP4 (Consumer). I SP3 stiller IRIS med en deltager fra IRIS Energi mens relevante perspektiver for SP4 ivaretas av to deltagere fra IRIS Samfunn. Workshops om EERA JP ESI er aktuell for å få flere norske virksomheter engasjert. Formålet med workshop vil være å få opp problemstillinger norske bedrifter opplever i arbeidet med å realisere integrerte energisystemer, det være seg av både teknologisk, regulatoriske eller markedsmessige betingelser eller forbrukeres vaner, kompetanse eller ønsker. Workshops kan også bidra til å samle nøkkelpersoner for å skape en mer systematisert felles arena og agenda mellom næringsaktører, offentlige aktører, forskere og utenlandske aktører. IRIS' deltagelse i EERA-programmet kan øke sannsynligheten for på sikt å komme inn i prosjektkonsortier med gode samarbeidspartnere. Dette er i tråd med IRIS' strategi for økt posisjonering internasjonalt og økt innslag av EU-finansierte prosjekter i vår portefølje. Det er også av nasjonal verdi at norske deltakere kan reise norske problemstillinger. Dette kan gi norske aktører mer adgang til sentrale europeiske aktører gjennom JP ESIs aktiviteter, og gjennom nasjonale skyggeaktiviteter vi arrangerer knyttet til JP ESI.

Budsjettformål:

ENERGIX-Stort program energi