Tilbake til søkeresultatene

ENERGIX-Stort program energi

Sval og behagelig behovsstyrt ventilasjon for individuell kjøling i yrkesbygg

Alternativ tittel: Cool and delightful demand controlled ventilation for individual cooling in commercial buildings

Tildelt: kr 4,3 mill.

Prosjektnummer:

269381

Prosjektperiode:

2017 - 2021

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

SvalVent prosjektet har ønsket å utvikle løsninger for lavere energibruk til kjøling i næringsbygg. Dagens TEK krav reflekterer at vi har kommet et godt stykke på vei for å få ned energibruk til oppvarming. Byggenæringen opplever at en stadig økende andel av energibruken i dagens nye bygg går til kjøling. SvalVent har hatt som mål å utvikle både egnet produkt og konsept for individuell brukerstyring basert på ny forskning. En individuell styrt delluftmengde fra dyse i tak gir brukeren mulighet for økt lufthastighet som kompenserende tiltak. Det kjøles til en høyere tilluftstemperatur, og romtemperaturen tillates å skli mer enn ved tradisjonell løsningen. Prosjektet har gjennomført en grundig litteraturstudie, utviklet flere prototyper for ventil, utviklet utstyr og programvare for styring og laboratoriemålinger, som basis for forsøk i lab. Våren og høsten 2018 ble det gjennomført omfattende laboratorieforsøk med forsøkspersoner i ulik alder, med tradisjonelle inneklimamålinger, målinger med mer medisinsk utstyr samt brukerevaluering. Forsøkene har gitt grunnlag til ny kunnskap om ulike personers preferanser og grunnlag for videre utvikling av prototype og konsept. Videreutviklet prototypeløsning med trådløs individuell styring ble testet ut for 21 arbeidsplasser i feltlab hos Entra på varme sommerdager i juni og august 2019. Uttesting ga "proof of concept" opp mot aggregat og styring, og verdifull erfaring for utvikling av reguleringskonsept. Forsøkene ga viktige erfaringer for vurdering av Svalvent konsept opp mot mot tradisjonell kjøling. Resultater er analysert og erfaringer tatt videre i simuleringer som underlag for utvikling av konsept. Dagens krav til lufthastigheter og romtemperaturer forutsetter at bruker ikke kan påvirke lufthastighet. Kravformuleringen bør endres slik at den ikke blir en barriere mot brukerstyrt lufthastighet. Bruk av dyser med høyere lufthastigheter ved høyere romtemperaturer kan å gi bedre termisk komfort og flere fornøyde brukere forutsatt at bruker selv regulerer lufthastighet etter eget ønske i tilpasset retning. Svalventløsningen, forsøk og resultater er beskrevet i SINTEF FAG 72 rapport. Denne og presentasjoner fra sluttwebinar januar 2021 er tilgjengelig via prosjektwebsiden www.sintef.no/projectweb/svalvent/ SvalVent er finansiert av forskningsprogrammet EnergiX i Norges forskningsråd og bedriftspartnerne GK Inneklima AS, Trox Auranor Norge AS, Topro Elektronikk AS, Entra ASA. SINTEF Community og OsloMet storbyuniversitetet har vært forskningspartnere.

For forskningsfeltet: Resultatene viser at det bør tas hensyn til individuelle forskjeller når det gjelder valg av lufthastigheter og preferanser på temperatur. Dagens krav bør endres. Konseptet gir bedre termisk komfort og flere fornøyde brukere For kompetanseutvikling: Prosjektet har bidratt til økt kunnskap om variasjon basert på brukerens preferanser, lufthastighet ved individuell styring og integrering mot eksisterende løsninger. En aksept for økt romtemperatur og ny kunnskap om toleransegrenser gir også viktig kunnskap inn mot pågående forskning om fleksibilitet og effektstyring. For næringslivet: Konseptet med dyser i himling er en innovativ løsning. Trox Auranor ligger nå helt i internasjonal front med sitt produktkonsept. Resultatene indikerer at bruk av Svalvent-konseptet i kontorbygg kan halvere energikostnadene. SvalVent-konseptet med behovsstyrt ventilasjon for individuell kjøling er en egnet løsning for yrkesbygg med små, store og fleksible kontorlandskap.

Prosjektet SvalVent har som hovedmål å utvikle et brukerstyrt kjølekonsept hvor man kombinerer balansert ventilasjon med aktiv tilluftsventilering som alene dekker kjølebehovet i kontorbygg, og et nytt produkt som muliggjøre individuell brukerstyring. Det nye produktet er et sentralt element i det nye konseptet. Produktet skal gi flere fornøyde brukere og lavere energibruk. Innovasjonen ligger i: 1) Utvikling av en tilluftsventil tilpasset den enkeltes ønske om regulering av kjøling. Mulighet for endringer i luftbevegelse (retning, turbulensintensitet), i tillegg til en personlig luftstråle for å oppnå økt kjøling er innovative fokusområder. 2) Økt kunnskap om variasjon basert på brukerens preferanser. 3) Optimalisert konsept for lavest mulig energibruk til kjøling. 4) Brukergrensesnitt for styring. Prosjekteier GK Inneklima AS er dyktige på anlegg med aktive tilluftsventiler, både med tanke på konsept, prosjektering og regulering. Prosjektpartner Trox Auranor AS vil utvikle den nye løsningen, med hjelp av Topro AS som skal utvikle styring og delkomponenter til produktet. I tillegg er Entra ASA involvert som eiendomsselskap som vil ha nytte av ny kunnskap om temperaturregulering og sparte energikostnader for deres bygg. SINTEF Byggforsk og OsloMet - Storbyuniversitetet er forskningspartnere. Det faglige grunnlaget bak en slik produktutvikling vil utfordre tradisjonelle løsninger i bransjen. Hvis det lykkes, vil resultatet være markedsattraktivt og raskt kunne tas i bruk i vanlige prosjekt, både for nybygg og i eksisterende bygg.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

ENERGIX-Stort program energi