Tilbake til søkeresultatene

IKTPLUSS-IKT og digital innovasjon

Fase 1: Artificial Social Skills

Alternativ tittel: Fase 1: Kunstige sosiale evner

Tildelt: kr 3,0 mill.

Sosiale evner er viktige for å kunne bygge gode team, og forskning antyder at det også gjelder når roboter er en del av teamet. I dette prosjektet utforsker vi hvilken effekt det har på mennesket dersom roboten har forskjellige grunnleggende sosiale egenskaper. I begrepet sosiale egenskaper mener vi hvordan vi mennesker kommuniserer og forstår noe som blir kommunisert til oss. Vi vet i dag at bare 7% av det vi kommuniserer gjøres gjennom ordene vi sier. Hele 38% av det vi kommuniserer er hvordan de ordene blir sagt og 55% er kroppsspråk. Blant annet hvordan vi beveger armene og gestikulerer for å underbygge et poeng. I dette prosjektet har vi utforsket hvordan mennesker oppfatter og tolker en robot med kroppsspråk. Vi har undersøkt hva som gjør oss i stand til å oppfatte kroppsspråket så intuitivt, selv om man aldri har sett en robot før, og selv om den ikke ligner fysisk på noe kjent. Gjennom det arbeidet har vi identifisert tre hovedkomponenter som sammen danner et kroppsspråk. Basert på funnene våre har vi utviklet en modell som inkluderer et kroppsspråk i en robot sine bevegelser. Det gjør det mulig for en bruker å kommunisere med en robot med lavere kognitiv belastning. Gjennom prosjektet har vi blitt med i Lifebots Exchange Extended-prosjektet der vi håper å kunne formidle våre resultater og ta de med videre i nye prosjekter. Mer informasjon om prosjektet finnes på www.hiro.no.

Prosjekteier vil bruke resultatene fra prosjektet til utvikling av kommersialiserbar teknologi. Resultatene fra prosjektet, og resultater som vil bygge på disse, vil kunne bidra til å realisere automatisering av velferdstjenester.

Sosiale evner er viktige for å kunne bygge gode team bestående av mennesker og roboter. Vi ønsker å utvikle teknologi som gir sosiale evner til eksisterende roboter. Gjennom systemer som gir roboten mulighet til å forutsi menneskets bevegelser, kan roboten gi en bedre respons på menneskets aksjoner. Som med mellommenneskelige relasjoner er en forutsigbar respons en nøkkelegenskap for å bygge tillit. Roboter skal være enkle å ta i bruk og lette å interagere med. På sikt ønsker vi at det ikke skal være behov for spesialkompetanse for å ta i bruk robotteknologi. Løsningen er billig og enkel å skalere, og vi når et stort marked ved å være ROS-I-kompatibel. Dette vil frigjøre mer tid fra tungt og monotont arbeid slik at mennesker kan fokusere på det vi er gode på uten at roboten forstyrrer. Bedrifter som benytter dette systemet vil få mer tid til å drive med innovasjon fordi roboten frigjør mennesket til å løse problemer som krever refleksjon og kreativitet. Dagens roboter er lite fleksible og krever mye installasjonsarbeid. De er godt egnet til produksjon av store volum som f.eks i bilindustri. Norske SMBer derimot, har ikke dette volumet og har derfor behov for roboter som er designet for å støtte den menneskelige arbeideren gjennom å være fleksible og enkle å ta i bruk. Sett i lys av den teknologiske utviklingen har vi behov for denne løsningen nå. Dette prosjektet krever et tverrfaglig samarbeid. Med den flate norske organisasjonsstrukturen kan vi få hurtig tilgang på ekspertise på mange fagfelt. I tillegg er viljen og evnen til å dele erfaringer og samarbeid på tvers av fagfelt og bedrifter med på å akselerere utviklingen. Vi må begynne å lære oss denne teknologien, slik at vi kan være med på å påvirke til det beste for Norsk næringsliv og samfunn. Vi mener dette også kan være med på å øke aksepten for robotisering, og ønske roboter velkommen, HeiRobot!

Budsjettformål:

IKTPLUSS-IKT og digital innovasjon