Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

iNOBox: A Technology- and Market-driven Innovation e-Toolbox towards a Sustainable, Competitive & Science-based Agri-Food Industry in Norway

Alternativ tittel: iNOBox: Ett nettbasert teknologi- og markedsdrevet innovasjonsverktøy for en bærekraftig, konkurransedyktig og forskningsbasert matindustri

Tildelt: kr 30,2 mill.

Prosjektnummer:

281106

Søknadstype:

Prosjektperiode:

2018 - 2022

Midlene er mottatt fra:

Prosjektet iNOBox har ønsket å bidra til mer effektiv, lønnsom og bærekraftig matprosessering i norsk matindustri. Samtidig må maten være trygg, næringsrik og av høy kvalitet. Tverrfaglig forskning er en styrke i iNOBox hvor både nasjonale og internasjonale forsknings- og industripartnere har vært involvert i arbeidet med innovative prosesseringsteknologier, IPTer (plasmaaktivert vann [PAW], pulserende elektriske felt [PEF], ultralyd, UV-lys, høytrykk [HP], mikrobølger [MW]). Arbeidet i iNOBox har resultert i et nettbasert verktøy (innovativefoodprocessing.no) for beslutningsstøtte, innovasjon i matindustrien, markeds- og forbrukeraksept av nye matvarer, og tilgjengelige forskningsresultater. iNOBox-resultatene vil kunne gi energibesparelser [1,5-5%], reduserte klimagassutslipp [0,1%] og mindre matavfall [438 MNOK per år for hver ekstra holdbarhetsdag på produktene], bedre folkehelse og høyt kvalifiserte arbeidsplasser, og økt sysselsetting i distriktene. iNOBox har blitt ledet av Nofima og bestått av 18 forsknings- og industripartnere fra ulike land, i tillegg har unge forskere (2 PhD,2 PostDoc ) dratt nytte av å arbeide i de fremste forskningsmiljøene innen området. I perioden har det vært gjennomført en rekke arbeider: [WP1] Det har vært gjennomført 1-2 årlige møter for hele konsortiet i prosjektperioden. I tillegg har det vært en rekke møter for å koordinere arbeidet mellom de ulike WPene. Avslutningsmøtet ble arrangert 14-15.juni 2022; første dag var åpen for eksterne deltakere. Nettstedet «innovativefoodprocessing.no» ble lansert da. Det har i perioden blitt gitt mange presentasjon for både industripartnere og ekstern industri. [WP2] Fremgang for de forskjellige teknologiske løsningene (TS): *TS1: Det har vært gjort arbeid med å undersøke ulike effekter av PAW; kjemiske analyser og arbeid med nye protokoller; effekten av PAW på biofilm og effekt av PAW på matvarer. Det er også blitt arbeidet mot en prototype for å oppskalere PAW produksjon. *TS2: Det er gjort forsøk med UV-c behandling av emballert kjøtt fra kylling, svin og okse. I tillegg har en gjort patogenforsøk (Salmonella og E.coli) på kjøtt for å vurdere mikrobiell reduksjon av UV-c. Holdbarhetsstudie og kvalitetsrelaterte analyser av UV-c behandlet kjøtt er gjennomført. *TS3-4: Det har vært mange forsøk med MW og HP alene og i kombinasjon med andre teknologier. Melkforsøk med bruk av US, PEF, MW og HP. En kyllingstudie med HP og MW & med/uten pakking med modifisert atmosfære. Forsøk med eggemasse (1) tilsatt to typer grønn teekstrakt og (2) eggemasse pakket i modifisert atmosfære, og behandlet med HP. I tillegg blomkål prosessert med HP og MW. *TS5: Eksperimenter med PEF for mikrobiell inaktivering og blansjering av grønnsaker før frysing/tørking er undersøkt for å forbedre kvalitet og fryse/tørke prosesser. I tillegg er det gjort forsøk med PEF for tining av kjøtt. Samarbeid om melkeforsøk (TS3-4). *TS6: Effekten av US på melkegelegenskaper er undersøkt og karakterisert. I tillegg er det gjennomført studie på kombinasjon av US, HP og CO2 for alternativ yoghurtproduksjon. - [WP3] Arbeidet med mattrygghet og kvalitet er relatert til forsøk i WP2. Det er laget oppdaterte årlige rapporter for å sikre harmonisering av mikrobiologiske/kvalitetskriterier for TS1-6. - [WP4] Metabolomics-analyse er brukt for å studere virkningen av vasking med PAW på holdbarheten til ferske spinatblader, på prosessert kylling og prosessert eggemasse. Matallergenisitet er belyst ved immunkjemiske analyser av matproteinekstrakter ved bruk av sera fra pasienter med allergier. Studier for å undersøke om allergenisitet for yoghurt og egg er endret etter prosessering med IPTer gjennomført. - [WP5] In vitro fordøyelsesstudier er utført på spinat behandlet med PAW og eggemasse tilsatt grønnteekstrakt og behandlet med HP. Mage-fermenteringsstudie er gjennomført på eggemasse og proteinfordøyelighet av yoghurt behandlet med CO2+HP+US og kylling har blitt undersøkt, i tillegg til biotilgjengeligheten til betakaroten i PEF-behandlede gulrøtter. - [WP6] Det er utviklet modell for datahåndtering og harmonisert LCI beregningsmodell, arbeidet med å harmonisere Food LCA-modellen (litteraturgjennomgang og intervjuer med industri- og forskningspartnere). På bakgrunn av resultater fra WP2-3 er miljømessig og sosial livsløpsanalyse blitt harmonisert. - [WP7] Utført intervjuer med forskningspartnerne, forbrukerundersøkelser, og produktkonsepter blitt testet. Har lansert beslutningsstøtteverktøyet for markedskommunikasjon. - [WP8] Forskning på innovasjon, samarbeid, beskyttelse og utvikling av nye produkter innen European Novel Food. - [WP9] Produksjon av webinnhold(inobox.no) og lansering av innovativefoodprocessing.no som er en nettportal hvor industrien finner info om og IPTer, deres effekt på mat, resultater fra prosjektet (>100 artikler/resultater/filmer). Nyhetsbrev 2/år. Alt er tilgjengelig på norsk-engelsk.

Fast, gentle and energy-saving ways of producing and preserving food have been the focus of this research project. Six innovative processing technologies have been investigated in the project: high pressure, microwaves, pulsed electric fields, ultrasound, UV light and plasma-activated water. The results show that using these new technologies can give food products an extended shelf life without compromising quality. And by using these technologies both time and energy can be saved in production compared to traditional processing. We have launched a toolbox to help the industry assess new processing technologies and have made the documentation readily available. The content of the toolbox is easily accessible at innovativefoodprocessing.no and all information is in both Norwegian and English. To produce safe, healthy, and sustainable food, the food industry depends on the production methods being efficient, profitable, and sustainable. By using this online information hub, the food industry and others will get knowledge * about some of the new food processing technologies available; * advantages and challenges using new technologies; * project results (related to e.g. food safety, food quality, allergenicity, bioaccessibility); * how sustainable the technologies are; * on regulation of novel food; and * on marked communication of novel food. We have got positive reactions from industry partners, and also external industry on the toolbox. Several representatives from large food processing companies have been in contact and wanted to get more knowledge about the project, and they are very interested in what new processing technologies can offer. In addition, we have received positive feedback from the Norwegian Food Safety Authority. iNOBox is an interdisciplinary project and we have been a number of research and industry partners who have been involved and have collaborated across different work packages. This has provided useful insight into each other's research fields. Several international partners have also been involved. This has resulted in an expanded network, and plans to continue the good collaboration

The Norwegian food industry is challenged by a stringent environmental policy, pressure on food self-sufficiency/security, domestic market competition, new consumption patterns & low R&D expenditure stifling innovation. iNOBox represents a joint multi-actor effort towards more efficient, profitable & sustainable processing, securing the supply of safe, high-quality & nutritious foods. iNOBox proposes 5 market-driven business solutions with broad transferability that integrate innovative processing technologies (IPT) across relevant agri-food chains. iNOBox will greatly advance cross-disciplinary knowledge base on IPT and pave the way towards market & consumer uptake. Ultimately, iNOBox will develop an innovation e-toolbox to support IPT end-users/manufacturers on scientific, technical & regulatory matters, consumer-centric process innovation opportunities & marketing strategies. Through whole value-chain interventions, resource-efficient IPT will foster: Environmental, economic & social sustainability towards a circular bioeconomy [better self-sufficiency; cost optimisation; 1.5-5% energy saving in the whole sector; 0.1% GHG emission reduction in Norway; 438 MNOK/yr consumer savings (food waste) for each extra day's shelf-life]; Fast-growing productivity, long-term profitability & competitiveness; Better employability of a high-skilled workforce in decentralised areas. Safer & healthier IPT foods will lead to new market shares & social innovation (allergy, health promotion) and will improve the public health system through reduced prevalence of food allergy/diet-related diseases, food recalls & associated health/social costs, while contributing to food security for a growing/ageing population. iNOBox will foster international responsible research & innovation, multi-actor & public engagement, science education, open knowledge sharing and gender/ethical integrity, towards better decision-making on sustainable process innovation & enhanced know-how/technology transfer

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram