Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

Innovative technologies for improving resource utilization in the Indo-European fish value chains

Alternativ tittel: Innovative teknologier for forbedret resursutnyttelse i Indo-Europeiske verdikjeder for fisk

Tildelt: kr 2,3 mill.

ReValue har som mål å bidra til å nå SDG målet om reduksjon i matsvinn gjennom å utvikle innovative teknologier for Surimi industrien. Prosjektet fokuserer på å forbedre kjølekjedestyringen og omdannelsen av restråstoff (RRM) og vaskevann, slik at man kan utvinne proteiner og olje som kan anvendes som mat- og fôringredienser. ReValue har utviklet flere nøkkelkonsepter og løsninger for å forbedre ressurseffektiviteten i sjømat forsyningskjeder. Prosjektets tilnærming er forankret i den sirkulærøkonomiske tenkemåten som baserer seg på reduksjon og ombruk. Når tatt i bruk av industrien, vil de klimavennlige kjølingskonsepter og kjølekjedestyringen føre til reduksjon i tap i sjømat forsyningskjeder, spesielt under fisket og de påfølgende behandlings og logistikkoperasjoner ? noe som er vanlig som resultat av temperatursvingninger. Medstrømmer fra sjømat prosessering som ikke kan brukes som hovedprodukt, kan omgjøres til verdifulle ingredienser for mat og fôr gjennom implementeringen av ReValue løsninger. For å stimulere til relevant markedsopptak er utfallene i ReValue utviklet opp til TRL 5-6, og sine validering og demonstrering i relevante miljøer er tilrettelagt av en sterk industriinvolvering i ReValue konsortiet (en Surimi prosessor in India, og en mat, fôr og smaksprodusent i Spania). Den bioøkonomiske forretningsmodellen sikter mot bærekraftig produksjon gjennom omgjøring av naturlig biomasse og RRM til mange ulike mat- og helseprodukter, samt andre industrielleprodukter. Å redusere tap og tillegge verdi til RRM i verdikjeden rundt fisk er en global samfunnsutfordring, samtidig som det er en fantastisk mulighet for markedskonkurranse. I dette scenarioet, har ReValue mulighet til å ha stor markedspåvirkning, som kan øke lønnsomheten i Surimi industrien dramatisk. Gjennomsnittsverdien av fisken som blir brukt til å lage Surimi kommer til å øke drastisk hvis RRM kan anvendes i fôringredienser (og verdien kommer til å bli enda høyere for anvendelse i mat). Spesielt bidrar ReValue løsninger til kvalitetsforbedring gjennom optimalisering av prosesser og kjølekjeder, og gjennom introduksjonen av brukbare ingredienser som kommer fra RRM og som kan brukes som kosttilskudd. Videre utnyttelse bør ha fokus på markedsføringen av Surimibaserte produkter, som kan hjelpe til å øke forbrukernes bevissthet og lage mer aksept i det europeiske markedet for Indisk Surimi og Surimibaserte produkter.

The ReValue project has developed several key concepts and solutions to improve the resource efficiency in the seafood supply chains. The overall project approach is embedded in the circular economy thinking of reduce and reuse. The concepts for climate friendly refrigeration and cold chain management when implemented by the industry will lead to reduction in losses in the seafood supply chains, especially in the fishing and subsequent handling and logistics operations, which are common due to temperature fluctuations. The co-streams from seafood processing which cannot be used as the main product can be converted into value-added ingredients for food and feed through the implementation of ReValue solutions. Further exploitation should focus on the marketing of surimi-derived products, which can help to increase consumer awareness and create a wider acceptance of Indian surimi and the products derived from it in the European market.

There is an urgent need to provide food for the growing world population while at the same time tackling the problem of food loss at a global scale. India is a major producer and exporter of food products (ranking 6th in the world in 2013), and food processing is recognised as a priority sector in their new manufacturing policy. Food processing industry generates a variety of valuable Rest Raw Materials (RRM) from seafood, meat and fruits & vegetables processing that go unutilized. India, with a coastline of 8118 km and about 7 million hectares of inland water bodies produces nearly 10 million tonnes of fish annually and is a major supplier of fish to the world. Fish offers one of the fastest ways to address malnutrition and food security in the world but fish RRM are poorly utilized and huge amounts are discarded or turned into low-value products while there is a huge potential for their utilization into high value added products. ReValue will contribute to achieving the SDG target on food losses reduction, by developing innovative technologies for Surimi industry, namely reducing losses by improved cold chain management and efficient conversion of RRM and wash water into value added protein and oil ingredients for food and feed applications. Reduction of losses and valorisation of RRM in the fish value chains is a global societal challenge and at the same time a great competitiveness opportunity. The great impact of the Surimi industry on global food waste production, responsible for more than 3.5% of the global fish losses, is due to its low efficient processing that generates huge amount of RRM and WW. In this context, a series of innovations will enable ReValue to optimize the Surimi value chain including improved temperature management, reduction of the waste generated by processing, conversion of RRM and WW into high value-added ingredients for food and feed, and a business strategy for commercial exploitation of the project outcomes in India and Europe.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram