Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

"Radikalt Forbedret Konkurransekraft i Kostnadskrevende Utviklingsløp"

Alternativ tittel: "Radically Improved Competitiveness in Cost-Driven Development"

Tildelt: kr 9,2 mill.

Gjennom ny kunnskap og konkrete løsninger for virtuelle produkt har prosjektet "Radikalt Forbedret Konkurransekraft i Kostnadskrevende Utviklingsløp" (RADDIS) hatt målsetting om å flytte forskningsfronten for kostnadseffektiv og robust produktutvikling i fritidsbåtindustrien. Prosjektet har fokusert på muliggjørende teknologier og prosessutvikling, samtidig som prosjektet har åpnet for mer effektiv håndtering av regelverk og å kunne utfordre tradisjonelle arbeidsformer og handlingsrom knyttet til regelverk. På denne måten har prosjektet dannet basis for både nye produkter, lettere produkter, redusert materialforbruk, og mindre forurensing. Dette har skjedd gjennom tett kobling av ledende FoU-miljø og konkrete innovasjonscase (demonstratorer) hos båtprodusenter og underleverandører. RADDIS har arbeidet med regelverk og standarder som anses som særlig relevante i forhold til konsortiet. Det har vært avholdt møter med Sjøfartdirektoratet og Standard Norge som har resultert i at prosjektet er blitt engasjert i arbeid med revisjon og utvikling av standarder. Dette har økt kompetansen på arbeid med standarder og hvordan vi kan påvirke arbeidet med revisjon av disse. Spesielt har det vært jobbet mye med regelverk for bruk av litiumbatterier, hvilket er svært sentral ifm elektrifisering av fritidsbåter. Denne veilederen er nå et offisielt styrende dokument. Gjennom visualiseringsteknologier, bl.a. Produkt Avatarer "Virtual Product Twins", kan kostnadene knyttet til fysisk arbeid, beregninger og testing reduseres dramatisk. Samtidig har det vært fokus det på hvordan de ulike regelverk åpner for nye muligheter for kvalitetsutvikling og dokumentasjon, som skaper et betydelig konkurransefortrinn og inntektspotensiale for bedriftene. Et sentralt element i avataren er utvikling av sjekklister og "modulbaserte BOM-løsninger" som skal generere oppdatert produkt- og prosessinfo gjennom hele båtens livsløp.. Selv om avatarløsningene med tilhørende prosesser er knyttet til konkrete båtutviklingsprosjekt er det utviklet en teknologiplattform av generisk karakter, som innebærer et potensiale også innen andre industrier.

Gjennom RADDIS prosjektet er det skapt kunnskap og løsninger for en mer kostnadseffektiv og robust produktutvikling av båter gjennom utvikling og bruk av virtuelle kommunikasjonsplattformer (Produkt Avatarer), smartere bruk av regelverk for å komme opp med forbedrede løsninger, rask tilpasning som gir konkurransefortrinn, og økt bruk av simuleringer for å redusere kostnader til tester, rework og etablere riktig utnyttelse av fysiske prototyper. Det er etablert en teknologisk plattform og avatarløsning som underbygger en livssyklus fokus. Dette legger også til rette for videreutvikling funksjoner mot salgs- og kundesiden f.eks i form av produktkonfigurator og har lagt grunnlag for den generiske plattformen. En sentral del av RADDIS har vært å utvikle nye tilnærminger til regelverk bl.a opp mot materialsiden, samt et mer omfattende regelsett (veileder) innen det viktige batterifeltet (Litium).

For høykostland som Norge stilles det stadig større krav til innovasjonsevne, produktutvikling og kundetilpasning. For å lykkes med dette på en kostnadseffektiv måte, må man ikke bare jobbe mer effektivt men også tenke helt nytt i forhold til muliggjørende teknologier i produktutviklingsprosessen. For produsenter av fritidsbåter er produktutvikling en kostnadskrevende og kritisk aktivitet. Å kunne få til en dramatisk endring i disse prosessene krever ikke bare tilfang av helt ny kunnskap, men også evne til å omsette dette i konkrete prinsipper og løsninger. Prosjektet "Radikalt Forbedret Konkurransekraft i Kostnadskrevende Utviklingsløp" (Viknes RADDIS) vil ikke bare utvikle konkrete metodikker og visualiseringsløsninger for produktutviklingen, men man vil også være avhengig av å få frem et helhetlig rammeverk og tilnærminger som sikrer robusthet i en svært kritisk prosess. Viknes RADDIS består av et konsortium av ledende norske produsenter og underleverandører av fritidsbåter (Viknes, Ibiza, Ertec og Sleipner) og bransjeorganisasjonen Norboat, som sammen med FoU aktørene SINTEF, Inventas og Jetro skal ta tak i ovennevnte utfordringer. Prosjektet tar tak i de mest kostnadskrevende delene av utviklingsløp bl.a. ved reduksjon av fysisk arbeid med prototyper, samtidig som man skal kunne utfordre handlingsrommet som ligger i regelverk, standarder og markedskrav. Dette skal gjøres ved å bringe simulering og nye former for dataanalyser inn i utviklingsprosesser. Samtidig må dette kobles til nye modeller for produktutvikling. Gjennom visualiseringsteknologier, bl.a. Produkt Avatarer "Virtual Product Twins", kan kostnadene knyttet til fysisk arbeid, beregninger og testing reduseres dramatisk. Samtidig fokuseres det på hvordan de ulike regelverk åpner for nye muligheter for kvalitetsutvikling og dokumentasjon, som skaper et betydelig konkurransefortrinn og inntektspotensiale for bedriftene.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena