Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Sustainable Processing of Agrofood Residues to Elicitors and Chemicals

Alternativ tittel: Bærekraftig bearbeiding av jordbruksavfall til elicitors og kjemikalier

Tildelt: kr 2,4 mill.

Målet med SPAREC-prosjektet var å utvikle innovative løsninger for ekstraksjon av bioaktive komponenter (elicitorer), fra avfallsstrømmer i vin- og fruktjuiceindustrien. Det ble fremstilt bioaktive komponenter fra appelsin- og epleekstrakt av Universidad Complutense de Madrid, som potensielt kan brukes i landbruksproduksjon for å redusere behovet for agrokjemikalier. I løpet av prosjektperioden og i tett samarbeid mellom prosjektpartnerne, ble det gjennomført et fullskala feltforsøk hos den spanske vinprodusenten Pago de Carraovejas. Feltforsøket ble utført våren/sommeren 2021. Resultater fra Pago de Carraovejas tyder på at elicitorer fra appelsin- og epleekstrakt kunne brukes i vingården på lignende måter som en kommersiell referanseelicitor. Det ble ikke observert skader på drueplanten, og druekvaliteten var veldig god. RISE PFI utviklet metoder for kvantifisering av elicitorer i cellulosebaserte modellsubstrater, og effekten på frøspiring og plantevekst ble undersøkt. Dette ble gjort i samarbeid med Université de Picardie Jules Verne (Frankrike), som fokuserer på ekstraksjon og karakterisering av oligomerer. Planteforsøk har blitt gjennomført, og effekten av cellulose-baserte substrater på frøspiring og plantevekst er evaluert. I tillegg til flere interessante FoU resultater som skal publiseres i vitenskapelige tidsskrifter i løpet av 2022, har SPAREC prosjektet også ført til en større internasjonalisering av FoU og tettere samarbeid mellom prosjektpartnerne.

Prosjektet har bidratt til utvikling av metoder for fremstilling av bioaktive komponenter som kan brukes som elicitorer i landbruksproduksjon, og dermed redusere behovet for agrokjemikalier. Nytteverdien for FoU-miljøene er stor. Nye metoder ble utviklet for i) å fremstille bioaktive komponenter, ii) karakterisering og iii) testing av de bioaktive komponentene i fullskala forsøk. Dette er viktig kunnskap som utvider kompetansen til de deltakende forskningsgruppene. For bedriftene var også virkningene store. Metoder ble utviklet og testet for å fremstille enzymer, og for å teste enzymenes funksjon ved fraksjonering av bioaktive komponenter. Europeisk lovgivning oppfordrer produsenter til å benytte bærekraftige råstoff i sine produkter. Bruk av bioaktive komponenter fra fruktindustrien er et skritt i den retningen. Dette forventes å gi et konkurransefortrinn for de deltakende bedriftene når det gjelder bruk av bærekraftige bioaktive komponenter.

The SPAREC project focuses on sustainable processes from both an environmental and an economical point of view, addressing the concept of circular economy. It is designed using an integrated biorefinery concept, which ensures a comprehensive use of material and energetic resources, while food residues are valorized, reusing valuable components at the farm and at industrial level. Innovative solutions to waste streams in the wine and fruit juice industries are looked for in this project, extracting medium to high-added value mixtures that are or can be used as ingredients, chemicals and additives in the food; chemical and cosmetic industries; or as plant immune-system elicitors in green-houses and farms, reducing the need for agrochemicals. Processes to value-added products from wastes are physical, chemical, physicochemical, enzymatic and microbiologic, and products will be tested for their antioxidant and plant immune system elicitor capacity, this latter at lab, pilot-plant and field scales. Therefore, the proposed strategies will reduce waste treatment costs, while improving economics at the food industry and farm levels. The consortium is well balanced considering the complementary scientific and economic background, expertise and capabilities (fundamental and applied research, laboratory, demonstration and production capacities, and public/industrial participation) of the partners to successfully address the ambitious project objectives.

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram

Temaer og emner

Bransjer og næringerLandbrukNaturmangfold og miljøGlobale miljøutfordringerBioøkonomiIKTMatTrygg verdikjedeNaturmangfold og miljøIKTIKT - Bruk og anvendelser i andre fagInternasjonaliseringBioteknologiIndustriell bioteknologiBransjer og næringerNæringsmiddelindustriCo-Funded/ERA-NETERA-NET Cofund H2020InternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierMatMat - Grønn sektorPortefølje InnovasjonSirkulær økonomiBransjer og næringerVareproduserende industriCo-Funded/ERA-NETPortefølje Mat og bioressurserMatPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matPortefølje Muliggjørende teknologierLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetPortefølje ForskningssystemetBransjer og næringerHelsenæringenNaturmangfold og miljøSirkulær økonomiForurensningBransjer og næringerGrunnforskningAvanserte produksjonsprosesserBruk av avansert produksjonsteknologi (ny fra 2015)KlimaGlobale klimautfordringerNaturmangfold og miljøTerrestrisk forurensning inkl. miljøgifterBransjer og næringerProsess- og foredlingsindustriLTP3 IKT og digital transformasjonLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapAvanserte produksjonsprosesserAnvendt forskningPortefølje Banebrytende forskningMatGlobal matsikkerhetKlimarelevant forskningLTP3 Bioøkonomi og forvaltningLTP3 Klima, miljø og energiKlimaBioteknologiPolitikk- og forvaltningsområderLTP3 Klima, polar og miljøPortefølje Klima og miljøGlobale utfordringerGlobal matsikkerhetLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensNaturmangfold og miljøKlimaGlobale utfordringerGlobale miljøutfordringerGlobale utfordringerGlobale utfordringerGlobale klimautfordringer