Tilbake til søkeresultatene

JPIURBAN-Urban Europe

Waste Food-Energy-Water Urban Living Labs - Mapping and Reducing Waste in the Food-Energy-Water Nexus

Alternativ tittel: Avfall Mat-Energi-Vann Urban Living Labs - Kartlegging og Redusering av avfall i Food-Energy-Water Nexus

Tildelt: kr 1,9 mill.

Prosjektet tar sikte på å redusere ressursineffektivitet i den urbane mat-energi-vann-forbindelsen ved å utvikle og teste internasjonalt anvendelige metoder. Dette ble utført gjennom et internasjonalt nettverk av Urban Living Labs (ULL) i fire urbane regioner - Storbritannia (Bristol), Nederland (Rotterdam), Sør-Afrika (Western Cape) og Brasil (Campinas). Partnere i Norge og USA vurdert den økonomiske verdien av potensiell innvirkning, og effektstyrt offentlig utdanning og formidling. Avfall forekommer på tvers av mat-, energi- og vannsystemer (FEW). I grensesnittet mellom disse systemene øker avfall betydelig overforbruket av våre begrensede ressurser: mat (f.eks. energi tapt i matlagring), energi (f.eks. brukt til å rense vann) og vann (f.eks. næringsstoffer som går tapt i kloakk). Ressursknapphet er ikke bare et spørsmål om effektivitet, men om tilgang, distribusjon og likhet. Hver urbane kontekst har forskjellige utfordringer og muligheter. Fokuset i prosjektet er derfor ikke så mye på de spesifikke nedstrømsutfordringene, men på oppstrømsprosesser der byer kan identifisere, teste og skalere levedyktige og gjennomførbare løsninger som reduserer de mest presserende ineffektivitetene i hver sammenheng. Norske forskere har hovedsakelig arbeidet med økonomiske verdivurderinger av potensiell innvirkning. Informasjon og data fra hver av ULL-ene har blitt samlet inn for å utveksle kunnskap om økonomien ved å bruke avfall som en potensiell ressurs, identifisere opprinnelsen, sette i gang ressurseffektivitet og vellykket engasjere interessenter og samfunnet. For de fire ULL-ene var et vanlig problem i matsektoren: 1. Bristol: redusere matsvinn fra både produksjon og forbruk; 2. Rotterdam: undersøker introduksjonen av nye matbedrifter i Blue City; 3. Western Cape: vannbehandling for matproduksjon og lokal miljøforbedring; 4. Sao Paulo: innovasjonsteknologi for å redusere avfall eller forbedre effektiviteten av agroøkologisk produksjon. Individuelle ULL-er har brukt forskjellige tilnærminger for å analysere den økonomiske effekten av avfall i deres lokale FEW Nexus. Dette inkluderte innspill fra andre partnere om engasjement med interessenter, modellering og innvirkning. Funnene fra Bristol indikerer at, hvis bare miljøpåvirkningen vurderes, er det mer effektivt å redusere matsvinn ved produksjon i stedet for å resirkulere mat etter inntak. I dagens økonomiske system er imidlertid generering av matavfall også økonomisk effektivt ettersom mindre avfall fører til mindre forbruk, noe som innebærer færre arbeidsplasser som fører til en potensiell inntektsreduksjon slik at kostnadene ved redusert inntekt ser ut til å langt oppveie de miljømessige fordelene. Dette antyder riktig økonomisk politikk som er nødvendig for å kompensere potensielle inntektstap og motivere til å redusere matsvinn.

Early work at a consortium-wide level included: introductory presentation and consortium-wide workshop in Rotterdam on impact foundations (e.g. definitions, template tools); follow-up online meetings to discuss the potential for application of these tools in each ULL; reporting and analysis on a plural, context-specific approach to impact planning and monitoring. Following these activities, and in line with the autonomous nature of each ULL, the 4 ULLs managed their own approach to impact, in engaging with their specific, relevant stakeholders and deriving recommendations depending on the outcomes of these discussions. As with all aspects of the programme, progress has been impeded by the Covid pandemic. There are plans to continue into 2022 in some cases, e.g. a paper on economic valuation will be finished jointly by Norwegian researchers and other partners. A consortium-wide report has been co-produced by the ULL leads in partnership with the key consortium leads.

This project aims to map and substantially reduce waste (resource inefficiencies) in the urban food-energy- water (FEW) nexus in city-regions across three continents: Europe, Africa and South America. We will establish four Urban Living Labs (ULL) made up of key stakeholders who together will undertake participatory research to: a) map resource flows; b) identify critical dysfunctional linear pathways; c) agree the response most appropriate to the local context (e.g. policy intervention, technology diffusion); d) model the market and non-market economic value of each intervention; and e) engage with decision-makers to close each loop. We will co-create and test newly integrated problem-solving methods appropriate to each context. We will use micro and macro-economic valuation based on generated metrics to effectively re-balance and communicate the resulting socio-environmental impacts. Knowledge brokerage by peer-to-peer exchange will enable the identification of commonalities across the ULLs and drive the application of our outputs elsewhere in the world. We include four PhDs - two will be shared supervision PhD projects (UK-South Africa) - and one Post-Graduate who will self-manage, under supervision, an international knowledge exchange forum. Ultimately, we will contribute policy decision support models for economically viable waste reduction and rethinking of waste as a resource in the FEW nexus perspective as well as contribute to establish entrepreneurship networks in each ULL to continue working after the formal end of the project.

Budsjettformål:

JPIURBAN-Urban Europe