Tilbake til søkeresultatene

ENERGIX-Stort program energi

SET 11: FP9 AGE Energirådgivning til EU kommisjonen/SET planen

Alternativ tittel: Energy advise to the EU Commission - AGE

Tildelt: kr 0,40 mill.

EU Kommisjonens har en egen rådgivningsgruppe for Energiområdet, den såkalte Advisory Group for Energy (AGE)hvor dr.ing. Marie Bysveen fra SINTEF Energi er eneste norske deltager. I dette prosjektet planlegges det å bl.a. bidra til nasjonalt informasjonsarbeid om den delen av arbeidet i AGE som er åpent tilgjengelig. Prosjektets aktiviteter ble endret i dialog med prosjektansvarlig hos Forskningsrådet, i to runder. I 2019 var fokus på deltagelse i ekspertgruppe for utviklingen av EU Innovation Fund rammeverk. Hovedendringen for 2020 besto i å ha fokus på arbeidet med CETP, og være en ressurs for norske myndigheters arbeid med denne. Basert på denne endringen er måloppnåelsen meget god, da CETP oppfattes som å være i god overenstemmelse med norske prioriteringer, samtidig som relasjonen til europeiske samarbeidsaktører og ? land er god og fortsatt tillitsfull. Dette fortsatte til dels i 2021, men med mer fokus på informasjonsspredning om CETP, inkl arbeid med å informere om CETP på FME Consortium days og EERA møter.

Arbeidet i dette prosjektet har sannsynligvis hatt betydelig effekt, men er noe vanskelig å kvantifisere pga prosjektets strategiske natur. Deltagelse i tre ulike ekspert- og innspillsgrupper har vært kjernen i arbeidet: 2018: Advisory Group for Energy (AGE): Kommisjonens ekspertgruppe for H2020 2019: ETS Innovation Fund expert group: Innspill til utviklingen av fondet. Fokus i prosjektet var å sørge for at forskningens rolle blir ivaretatt. 2020: Clean Energy Transition Partnership(CETP) Strategic Research and Innovation Agenda (SRIA): Mål å bidra til en god SRIA. Dialog med Europeiske ekspertmiljøer i EERA var også viktig for å avklare ekspertenes vurdering av prioriteringene i SRIA'en. 2021: Mer fokus på Informasjonsspredning. Lagt vekt på å samarbeide tett med norske eksperter som bidro spesielt i EERA sin gruppe som laget første versjon av SRIA for CETP.

Prosjektleder Marie Bysveen har vært ekspert i Advisory Group for Energy i perioden 2015-2017, og ble på slutten av 2017 forespurt av EU kommisjonen om hun kunne tenke seg å stille sin kompetanse til disposisjon for den videreførte AGE som skal gi råd til EU Kommisjonen knyttet til energiforskning i det nye rammeprogrammet FP9. Dette er en betydelig anerkjennelse. Pga endrede planer i EU kommisjonen, inkl mye arbeid ifm mytt rammeprogram (FP9, HEU), så ble AGE nedlagt på kort varsel sommeren 2018. Marie Bysveen ble i samme periode tatt opp i to andre meget relevante expertgrupper for Energi-området i EU, nemlig: 1. EERA Expert Group og 2. ETS Innovation Fund expert Group. Prosjektet endret derfor fokus som et resultat av dette. Det legges opp til å kunne påvirke mye gjennom god kvalitet i forberedelser og engasjement. Søker har bl.a. tatt initiativ i gruppen og forberedt underlag og presentasjoner som har vært viktige for gruppens arbeid. Dette tar tid, men er meget viktig - og legges merke til av både de andre deltagerne og av alle representanten fra EU kommisjonen som er tilstede på disse møtene. Møter blir avholdt cirka 4-6 ganger per år, i Brussel. For å gjøre en god jobb bør det settes av godt med tid i forkant og etterkant av møtene til forberedelser og etterarbeid. I tillegg vil det gjøres en betydelig jobb med nasjonal synliggjøring og informasjonsarbeid, inklusive møter med Norges Forskningsråd og deltagelse i den nasjonale 'Referansegruppe for SET-planen og H2020 Energi' (utnevnt av OED).. Og - det er selvsagt viktig at søker har best mulig kunnskap og tid til å gjøre en god jobb i disse expertggruppene. En støtte gjennom et MVO prosjekt vil kunne gjøre det letter å søke innspill og råd som underlag til dette arbeidet. Vedlagt til søknaden finnes invitasjonsbrevene fra Kommisjonen som også beskriver AGEs mandat. Også CV for Marie Bysveen finnes vedlagt.

Budsjettformål:

ENERGIX-Stort program energi