Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

FOOD INSPECTOR. NOVEL TOOLS TO AUTHENTICATE FOOD QUALITIES AND FOOD LABELING OF MEAT

Alternativ tittel: FOOD INSPECTOR. NYE VERKTØY FOR AUTENTISERING AV KJØTTKVALITET OG MERKING AV KJØTT.

Tildelt: kr 9,8 mill.

Diagnostiske verktøy for å vurdere effekter av frysing på kjøtt er ofte langvarige og forutsetter laboratorietjenester og er derfor ikke egnet for rask rutinemessig testing utført av industri og myndigheter. For å imøtekomme dette behovet, vil vi etablere brukervennlige og rimelige løsninger som kan avdekke feilmerking og kvalitetsfeil i kjøttprodukter. I tillegg har prosjektet nå slått fast at vår innovasjon kan brukes til å oppdage andre relevante kjøttegenskaper, inkludert en svinekjøttdefekt som i dag forårsaker store økonomiske tap i mange europeiske land. Sammendrag. Myndighetene krever nøyaktig og sannferdig merking av matvarer. Dette inkluderer to viktige merker som bekrefter kvalitetsegenskaper som skyldes forskjellig konservering av kjøtt. Spesielt kan tint kjøtt ikke merkes som "ferskt". For frosne produkter tillates merket "dypfryst" for å formidle høy kvalitet og merverdi oppnådd ved optimalisert frysing. Eksisterende verktøy for å godkjenne disse merkene er imidlertid unøyaktige, arbeidskrevende og er ofte ikke direkte tilgjengelig for relevante brukergrupper. Food Inspector utvikler nye kvalitetsovervåkingsverktøy. For å etablere robuste metoder og bærekraftige implementeringsstrategier samler prosjektet eksperter i sensor- og måleteknologi, i matvitenskap og bli tilknyttet norske og utenlandske interessegrupper for å dekke ekspertise innen kjøtt/mat, matlovgiving samt kommersialisering. En egen arbeidspakke vil utvikle strategier for beskyttelse av immaterielle rettigheter og kommersialisering. Vi har nå gjennomført studier på autentifisering av ferskvare for svine- og kyllingkjøtt og for fisk (laks, makrell). Ved etablering av analytiske verktøy kunne vi konkludere med at vår innovasjon pålitelig kan oppdage om kjøtt eller fisk har vært fryst før eller fremdeles er "ferskt", dvs. kun har blitt nedkjølt. Dette til tross for at holdbarhet, kjøttkvalitet og -sammensetning kan variere fra produkt til produkt. Prototyper som utvikles nå skal brukes av industripartnere. Vårt arbeid mot kommersialisering har identifisert forbrukersegmenter for andre høyst relevante kvalitetsegenskaper, som en kjent strukturskade i svinekjøtt. I to nyere studier viser vi hvordan metoden vår kan sammenlignes med tradisjonelle kvalitetsmålinger som ikke direkte kan måle strukturelle defekter. Dataene våre antyder at elektrisk testing kan erstatte mindre robuste metoder, for eksempel subjektiv evaluering. Videre har vi brukt metoden for å identifisere molekylære endringer knyttet til kvalitetsdefekt i svinekjøtt. I tillegg etablerer Food Inspector metoder som kan brukes til vurdering av mulig kvalitetsforbedring ved nye fryselagringsprosesser. Løsningene er basert på analyse av 3D-strukturen, spektrale, elektriske og metabolske egenskaper til frossent og opptint kjøtt. Behovet for riktig evaluering av innovasjoner i matfrysesektoren fremheves av vårt arbeid som ikke bekreftet forbedringer for alternative fryse- og opptiningsprosedyre ? dette til tross for at de ble regnet som eller markedsført som veldig effektive. Å formidle våre funn til kjøttsektoren er derfor en viktig hjelp med evaluering av investering i nye fryseteknologier eller arbeidsflyter for fryselagring.

-

Norwegian and European food authorities require accurate and truthful labeling of food products, including two key labels that signify quality features caused by different preservation of meat. Specifically, defrosted products cannot be labeled as fresh, but as defrosted. For frozen products, the quick-frozen label allows to signal high quality and added value achieved by superior freezing. However, existing tools for authenticating these labels are laborious, expensive and are often not directly available for relevant user groups. For food authorities, producers and trade, FOOD INSPECTOR will establish two research-based, innovative tools that can permit low-cost and rapid authentication of storage quality labels. What's more, the inherent sensitivity for quality deterioration suggests that one of the two technologies we study here can also provide a highly demanded diagnostic tool for a pork quality defect, which presently affects up to 20% of Norwegian ham. Through a battery of scientific validation studies FOOD INSPECTOR will establish and test (1) a tool that can authenticate fresh versus defrosted meat, (2) a tool to authenticate high quality, quick-frozen frozen meat, (3) a proof of concept for detection of pork meat defects. With proof of concept studies our team has already established the prerequisites for tool development in (1) and (2). Establishing the robustness and viable implementation strategies, however, requires a multisector network with diverse expertise. To this end, the project will be headed by a main and a vice-coordinator, will bring together experts in measuring technology and food science, and will be affiliated with stakeholders that cover expertise in the meat sector, food legislation and commercialization. Close, continuous interaction between all partners will be essential for adjustments of scientific and also implementation strategies throughout the project period.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram