Tilbake til søkeresultatene

MAROFF-2-Maritim virksomhet og offsh-2

Forretningsmodeller og avansert sensorbasert tilstandskontroll (FAST)

Alternativ tittel: Business models and advanced sensor based condition monitoring

Tildelt: kr 9,7 mill.

Prosjektnummer:

296465

Prosjektperiode:

2019 - 2022

Organisasjon:

Geografi:

Digitaliseringen av maritim næring foregår i stadig økende hastighet, og det er sterkere fokus enn noen gang på å få en bærekraftig skipsfart både i Norge og internasjonalt. Det er flere aktører som i dag jobber med løsninger for tilstandskontroll av maritimt utstyr. Idéen i prosjektet er å utvikle og implementere et system der utstyrsleverandørenes (OEM) produktkunnskap gir et fortrinn i utvikling av kunstig intelligens for tilstandsovervåking, -kontroll og beslutningstaking om bord og på land. Utstyrsleverandørene har gjennom prosjektet etablert infrastruktur for sanntids dataflyt fra utstyr ombord i utvalgte pilotkunders fartøy og andre installasjoner til sine hovedkontor. Innsamlet data blir blant annet benyttet til videre utvikling og verifisering av dyplæringsalgoritmer for deteksjon av endring i tilstand som er utarbeidet gjennom prosjektet, eller for å se på bruksmønstre for et utvalg konkrete typer hendelser som er viktige i et drift- og vedlikeholds-perspektiv. Algoritmene kjøres i moduler, eller software containere, som muliggjør effektiv utvikling og uttesting av utviklede algoritmer. Algoritmene er i dag operative og kjøres automatisk. Det er utarbeidet tilstandsindikatorer der resultater fra utviklede algoritmer og analyser inngår. Det er ferdigstilt et kundegrensesnitt som utstyrsleverandørene benytter for visualisering av funn fra ekspertsystemet overfor kunder eller andre interessenter. I forlengelsen av prosjektet vil det jobbes med å få til en pilot på deling av aktuell informasjon med et skips vedlikeholdsstyringssystem. Prosjektet har jobbet parallelt med å beskrive og teste ut forretningsmodeller for å ta denne teknologien ut til både eksisterende og nye kunder. Vi har identifisert ulike forretningseffekter et ekspertsystem for tilstandskontroll vil ha, og har vurdert fremtidsscenarioer for utstyrsleverandører i maritim sektor og oppdaterte scenarioer for fremtidige forretningsmodeller hvor denne typen tjenester er en naturlig del av produsentens tilbud.

Det kvantifiserte verdiskapingspotensialet består av: - Meromsetning gjennom innsalg av tilstandskontrollsystem og tilhørende tjenester. Begge industribedrifter har oppnådd denne målsettingen. - Økt omsetning og kostnadsbesparelse som følge av mer presist ettermarked.Begge industribedrifter har oppnådd denne målsettingen. - Økt omsetning av manøvrering- og framdriftsutrustning som følge av tilstandsovervåkingtjenester.Vanskelig å fastslå, men sannsynligvis er dette oppnådd. - Bedre og mer miljøvennlig produkt gjennom hele livssyklusen til produktet, gjennom redusert unødvendig utbytting av slitasjedeler og forlengelse av serviceintervaller. Prosjektets resultater har lagt grunnlaget for dette.

Digitaliseringen av maritim næring foregår i stadig økende hastighet, og det er sterkere fokus enn noen gang på å få en bærekraftig skipsfart både i Norge og internasjonalt. Det er flere aktører som i dag jobber med løsninger for tilstandskontroll av maritimt utstyr og en fellesnevner for disse ser ut til å være at prediksjon av tilstand ofte er basert på enkel tidsserieanalyse med forhåndsdefinerte alarmgrenser. Dagens løsninger benytter i liten grad nye muligheter i maskinlæring og avanserte algoritmer som kan beskrive tilstanden for utstyret i sanntid. Kombinert med et stadig økende antall sensorer gir dette nye muligheter innen automatisk tilstandskontroll. I tillegg kan man dra nytte av utstyrsleverandørenes (OEM) erfaring og kunnskap om egne produkter bedre enn hva utstyrsnøytrale tredjepartsaktører (og generiske overvåkningssystemer) kan levere. Prosjektets idé er å utvikle og implementere et system der utstyrsleverandørenes produktkunnskap overføres til kunstig intelligens som benyttes til tilstandskontroll og beslutningstaking om bord og på land. Dette er en innovasjon i verdensklasse som øker konkurransekraften for en utstyrsleverandør nasjonalt og internasjonalt. Gjennom økt innsikt i produkters faktiske bruk og automatiske tilstandsmål, kan en produsent og utstyrsleverandør bidra til å veilede sluttkunden til bedre bruk av produktet, eksempelvis bidra til et bruksmønster som vil kunne virke livsforlengende og/eller vedlikeholdsreduserende. For utstyrsleverandører vil denne innovasjonen kreve en endring og utvikling av forretningsmodeller for å kapitalisere innovasjonen. Selv om teknologien nå er av tilstrekkelig modenhetsgrad, så utfordrer dette dagens forretningsmodeller. Dette gir utstyrsleverandøren en mer aktiv rolle også når utstyret er installert og i bruk, og styrker og muliggjør nye forretningsområder hvor leverandøren kan spille en enda mer aktiv rolle innen service og vedlikehold.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

MAROFF-2-Maritim virksomhet og offsh-2