Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Sustainable decision-making for food packaging given consumer rejection of plastic (PacKnoPlast)

Alternativ tittel: Bærekraftig beslutningsgrunnlag for matemballasje på bakgrunn av forbrukerens motstand til plast (PacKnoPlast)

Tildelt: kr 5,2 mill.

Prosjektnummer:

299326

Prosjektperiode:

2019 - 2022

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Samarbeidsland:

Formålet med PacKnoPlast-prosjektet var å redusere plast som matvareemballasje der dette er hensiktsmessig utfra et bærekraftperspektiv. Dette skulle oppnås ved å vurdere de negative miljøpåvirkninger ved bruk av plastemballasje opp mot de spesifikke fordelene den kan ha, for eksempel for reduksjon av matsvinn. Begrunnelsen for å redusere eller fjerne plastemballasje skulle dermed være helhetlig, objektiv og vitenskapelig begrunnet. NORSUS og NOFIMA har utviklet et beslutningsverktøy for matemballasje basert på produktets natur og krav til beskyttelse for å kunne fastslå hvor det er velbegrunnet å bruke plast, og vise til behovet for å undersøke alternative materialer der dette er riktig. Verktøyet gir nye muligheter for brukerne til å være innovative i utviklingsarbeidet og gjøre mer bærekraftige emballasjevalg basert på forskningsbasert kunnskap. Verktøyet ser ut til å kunne løse utfordringer som ikke er dekket av andre emballasjeverktøy, men vil kreve brukere som har god kunnskap om egne produkter, deres beskyttelsesbehov og emballeringsmuligheter. Verktøyet er testet med 13 case-produkter sammen med partnerbedriftene i 2022. Det er gjennomført mange aktiviteter rettet mot forsknings- og erfaringsbasert kunnskap, spesielt tilknyttet mengder og effekter av plastemballasje på avveie, samt design for gjenvinning. Lab-analyser av blåskjell og vannprøver tilknyttet mulige mikroplastutslipp til vann i Norge og Nederland gjennomført og presentert på et prosjektmøte. Det er kartlagt mengde plast fra matemballasje som havner i biorest når biogass produseres fra matavfall. To artikler er publisert i vitenskapelige tidsskrift (Generating environmental sampling and testing data for micro- and nanoplastics for use in life cycle impact assessment and Using information flow analysis to establish key data gaps in the assessment of marine microplastic pollution). To artikler blir innlevert til vitenskapelige tidskrift i 2023 og det er publisert et kapittel i en bok (Ecotoxicological Impacts of Micro- and Nanoplastics in Terrestrial and Aquatic Environments, i boken Microplastic in the Environment: Pattern and Process). Det er presentert to foredrag på vitenskapelige konferanser: How Can Risk Assessment Data for Micro- and NanoPlastics Contaminations Be Generated in a Way That Is Useful for the Development of LCIA Models? (SETAC Europe 31st annual meeting, 2021) og Microplastics in Norwegian agricultural soils via biogas digestate application and plastic mulching (Norwegian seminar on microplastics: Current knowledge status on sources, effects and risk, 2021). Utvalg av emballasjematerialer med størst potensial for gjenvinning (materialtype, produksjonsmengde, kilde for gjenvunnet materiale osv.), samt emballasjematerialer som kan valideres med RecyClass-verktøy og protokoll var gjennomført i 2021. Tre utvalgte produkter ble evaluert med RecyClass-verktøyet og gjenvinningskalkulatoren til Grønt Punkt Norge. To produkter ble validert med RecyClass-protokoll hos Norner (myke OPP-filmer og rigide PP-brett). Det har foregått utveksling av kunnskap mellom prosjektet og MarILCA-nettverket (Integrating potential environmental impacts of marine litter into LCA, https://marilca.org/) på flere MarILCA vitenskapskomité-møter i 2021. Prosjekteieren er Bama og partnere er: Q-Meieriene, Gartnerhallen, De Paauw Recycling (Nederland), NOPREC, ROAF, NoWaste!, VESAR, Lindum, NORSUS, NIVA, NOFIMA, NIBIO, Norner, Grønt Punkt Norge, Emballasjeforeningen, Bellona og FSLCI (Tyskland).

A decision-support tool has been developed for packaging based on the nature of a product and its need for protection, in order to establish where plastic packaging could be justifiable in the sustainability perspective, and feed into investigations of possible alternatives where it is not. The project partners have acquired crucial new knowledge on risks associated with using plastic and opportunities for improvement. The knowledge gained will drive ongoing developments in food product packaging. The project partners have raised awareness regarding trade-offs, i.e. that plastic packaging is not an all-or-nothing issue. The knowledge gained about microplastic emissions associated with food packaging plastic is currently being used to drive investigations into changes in waste management practice and to inform environmental authorities about the need for regulations with regard to discharges of microplastic. PacKnoPlast contributed to increased interdisciplinary collaboration between the research institutes involved, as well as international research collaboration. These collaborations have resulted in research reports and scientific publications within the project timeframe, as well as continuing collaboration afterwards. The project has resulted in a new strategic interest area for NIVA. The industry partners have reported increased knowledge and confidence about communicating about issues related to plastic packaging and microplastics.

The principal aim of the project is to reduce or eliminate plastic use in food packaging where this is advantageous in the sustainability perspective. This is to be achieved by acknowledging potential trade-offs between the negative environmental impacts of plastic packaging and the specific benefits it may bring, such as reductions in food waste compared to alternatives. Hence, reduction or elimination of plastic packaging is considered on a rational, objective scientific basis. The primary objective is to establish a decision-support tool for plastic packaging based on the relevant principles. Based on the nature of a product and the functional requirements of the packaging, the tool will establish where plastic packaging could be justifiable in the sustainability perspective, and feed into investigations of possible alternatives where it is not. The outcomes from the analyses will be documented, both individually and collectively, to establish a substantial body of knowledge on the (non-)justifiability of plastic packaging across the food sector. Research challenges include the need for detailed mapping of the plastics value chains (particularly the waste management aspects) and sophisticated measurements, for example on the propagation of microplastics. Developing the decision-support infrastructure and identifying packaging alternatives depends on leading-edge research conducted by sector-leading experts within the consortium. The project has enormous potential for enhancing sustainability of food packaging in practice, driving policy and strategic developments, shaping public discourse (in highlighting nuance in the issues) and broadening focus across the entire food value chain (e.g. via enhanced focus on food waste). The partners are: BAMA Gruppen, Q-meieriene, ROAF, De Paauw/Rodepa Plastics, Noprec, Bellona, Grønt Punkt Norge, Emballasjeforeningen, Gartnerhallen, No Waste!, FSLCI, Lindum, VESAR, Østfoldforskning, NIVA, NOFIMA, NORNER and NIBIO.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena