Arctic Offshore Farming (datterselskap av tidligere Norway Royal Salmon - fusjonert med Salmar) har i samarbeid med industrielle aktører og leverandører utviklet et konsept for oppdrettsanlegg for åpent hav hvor fiskevelferd, personsikkerhet og driftsoperasjoner skal ivaretas på best mulig måte.
En av utfordringene med havbruk i åpent hav er bølgeforholdene (sjøtilstand) som er vesentlig kraftigere enn i områdene hvor det vanligvis drives oppdrett. Drift av anlegget vil i ulike sjøtilstander være avhengig av f.eks. bølgehøyde, bølgelengde, hvor dypt anlegget ligger i vannet, utformingen av konstruksjonen, utstyr m.m. og vil derfor påvirkes av sjøtilstanden, vær og vind, etc., slik at driftsmetoder, eksisterende anlegg og eventuelt nye slike anlegg må tilpasses omgivelsene de utsettes for.
Man har i dag god kunnskap om laksens begrensninger i kontinuerlig vannstrøm av forskjellig styrke og varighet som kan benyttes til valg av lokalitet, utvikling av teknologi og planlegging av drift. Tilsvarende kunnskap finnes i svært liten grad for laksens oppførsel på bølger, og det er derfor relevant å vurdere anleggets beskaffenhet både med hensyn på konstruksjon og utstyr og driftsmetoder i forhold til hva som er mest hensiktsmessig for å oppnå ønsket fiskevelferd, personsikkerhet og gode driftsoperasjoner.
Arctic Offshore Farming prosjektet har plassert to nedsenkbare merder på en svært eksponert lokalitet som er utsatt for bølger med betydelig bølgehøyde for både korte og lange bølgelengder.
Prosjektet har brukt relevante målinger og erfaringer fra driften av Arctic Offshore Farming for å etablere kriterier, grenseverdier og statistiske data til forholdene rundt fiskevelferd, personsikkerhet og driftsoperasjoner, som vil bli benyttet til å tilpasse eksisterende og eventuelt nye oppdrettsanlegg for eksponerte havområder og mot åpent hav (utenfor fjorder og kyst).
Det er gjennomført grundige evaluering, både med hensyn på teknisk design, funksjonalitet, biologiske resultatet, operabilitet og HMS gjennom prosjektet. Dette danner derfor et solid grunnlag for satsning på eksponert havbruk i åpent farvann med en innsikt og erfaring som er enestående med tanke på at dette er den mest eksponerte lokaliteten det har vært, og blir, produsert flaks fra i verdenssammenheng.
De målinger som er gjennomført i prosjektet danner ett godt grunnlaget for systematisering forut beregninger i fremtidig design, både med hensyn på fiskevelferd, rømning og HMS, samt krav til funksjonalitet og driftsoperasjoner.
Det kan på grunnlag av arbeidet i prosjektet konkluderes med at fiskens velferd er godt ivaretatt for de fysiske påvirkningene den påføres med grunnlag i de svært eksponerte forholdene på lokaliteten, mhp. både svømmehastighet, bølgenes og havstrømmenes påvirkning på fisken, samt merdens design, viser det seg at anlegget fungerer godt. Kun mindre justeringer vil være nødvendig for å gå til lokaliteter i enda mer eksponerte farvann/havområder, også en vil kunne gjennomføre økt produksjon på miljømessige, kostnadseffektive og bærekraftige premisser. Det er også erfart at funksjonaliteten til anlegget fungerer etter hensikten, med at produksjonen er gjennomført uten behov for å behandle fisken med avlusning.
Det er, også i dette prosjektet, erfart at utvikling og bygging/etablering av anlegg i eksponerte havområder og/eller i åpent hav er svært krevende. Slike prosjekter må løses i tett samarbeid spesielt med eksisterende leverandører innefor havbruks- industri en fra tradisjonelt oppdrett (etter hvert også noen med erfaring fra utviklingsprosjekter), samt ulike leverandører og kontraktører innen industri i annen aktivitet (engineering, offshore, havvind, marine, etc.). Erfaring innen design og teknologi innen slik aktivitet finnes det mye av i Norge, og en kan diskutere lenge hvem eller hva er mest egnet for å ivareta de ulike forutsetningene til anleggene. Samtidig er det klart at det kreves inngående kunnskap og erfaring rundt funksjonalitet og produksjon og hva som er nødvendige krav til både design, driftsoperasjoner og utstyr for å ivareta HMS og fiskens velferd. Utviklingen må derfor sikres å foregå på oppdretterens premisser og ikke for mye på leverandører og industrien forøvrig som er og blir involvert, slik at eventuelle lisenskostnader som eventuelt skal etableres bør tilpasses dette forholdet og at kvalifiseringer hovedsakelig legger mest vekt på oppdretterens samlede kapabilitet under forutsetninger bygget på dette.
Arctic Offshore Farming AS (AOF) som et heleid datterselskap av Norway Royal Salmon ASA (NRS) (nå Salmar ASA) har utviklet et konsept for offshore oppdrettsanlegg bestående av an anlegg med to merder i stål som ble installert på Fellesholmen utenfor Tromsø i 2021 i eksponert farvann med en dimensjonerende signifikant bølgehøyde (sjøtilstand) på Hs 6,7m. Merdene er nedsenkbare og har et not-tak ca. 10m under hav-overflaten for å holde fisken under vannmassene der man får påslag av lus på fisken. Merdene har hver 4 luftlommer for at den fisken skal kunne justere svømmeblære i nedsenket tilstand. AOF prosjektet videreføres fra årsskifte 2022/2023 av ny eier Salmar ASA etter fusjonen med NRS (m.fl.), og fortsatt gjennom datterselskapet Arctic Offshore Farming AS.
Prosjektet omsøkt skal bruke målte data fra AOF og rapporterte driftserfaringer til å forbedre eksisterende anlegg, samt etablere grunnlaget for videreutvikling av konsept for offshore oppdrettsanlegg inkludert nødvendige funksjonaliteter for operasjoner i eksponerte havområder (med sjøtilstand fra Hs 6,7m ->) for videre prosjekter. I tillegg til erfaringen med den tekniske driften av anlegget, er forskningsfokuset først og fremst å samordne dette med produksjonen av fisken i anlegget, å benytte kunnskap og erfaring relatert til fiskevelferd fra oppdrett i eksponerte farvann og bruke disse resultatene for å forbedre konseptet med modifikasjoner og utforming/konstruksjon av anlegg, valg av utstyr, nødvendig funksjonalitet, etc. sett i forhold til dagens anlegg.
Søker er kjent med lignende prosjekter og arbeid som foregår i eksponerte havområder. Disse prosjektene gir ikke tilsvarende datagrunnlag for slikt eksponert havområde / sjøtilstand som på Fellesholmen, da anlegget er lokalisert med en sjøtilstand som er den mest bølgeeksponerte lokasjonen for offshore oppdrett i Norge (og i verden forøvrig), samt at AOF innehar funksjonaliteten med nedsenkbare merder. I tillegg vil fisken i anlegget bli eksponert for havdønninger i motsetning til en innaskjærs lokalitet. Ved installasjon av merdene ble det igangsatt målinger av merdens tekniske driftstilstand med bevegelser, sjø-tilstand, utstyrs- og overvåkingsdata mhp. funksjonskravene, fiskens adferd, velferd og helse, luse tetthet og hvordan driften kan/bør tilpasses disse kriteriene i forhold til produksjonen av fisk. Søker har i tråd med målkriteriene fra Fiskeridirektoratet i tildeling av konsesjonen for anlegget kartlagt en målekampanje som skal gjennomføres på anlegget og samordner disse aktivitetene.
Data og erfaringer fra anlegget relatert til fiskevelferd vil bli systematisert og tolket i regi av Universitetet i Tromsø og er videre planlagt publisert som en del av dette prosjektet. Søker er kjent med forskning på dette området og vil ha spesielt fokus på å samle kunnskap rundt påvirkning av miljøforholdene og bølger på laks. Slik forskning ble også belyst i en publisert rapport (12.09.20) av Havforskningsinstituttet, Folkedahl og Oppedal - "fish welfare in offshore salmon aquaculture".