RessursRetur er et 4-årig prosjekt som eies av Soil Steam International AS. Samarbeidspartnere er NIBIO, Toten Løkpakkeri AS, Larvik Løk AS, Lindum AS, NMBU, Norsk Landbruksrådgiving og Statens vegvesen. I prosjektet testes ny norsk teknologi der vanndamp under vakuum brukes til å rense jordmasser og planteavfall for ugras, plantesjukdommer og skadedyr (nematoder). Ved utbygging av veier, jernbane og eiendommer flyttes store mengder matjord. Dersom jorda inneholde arter som er forbudt å spre, må jorda deponeres som avfall og går tapt som ressurs for matproduksjon. Planteavfall fra produksjon og import av grønnsaker er en annen ressurs som ikke utnyttes i dag på grunn av risiko for spredning av planteskadegjørere.
Prosjektet skal finne kombinasjoner av varme og tid som sikrer at alle planteskadegjørere blir uskadeliggjort, med lavest mulig energiforbruk. Dampanlegget vil bidra til at jordmasser og planteavfall kan renses og gjenbrukes til matproduksjon. Slik muliggjøres en bærekraftig resirkulering av problemavfall. Anlegget skal være mobilt slik at behovet for transport av planteavfall og store volum av masser reduseres.
I H1 - "Å kvantifisere effekten av damping av jord på utvalgte uønskede organismer" har vi utført forsøk med ulike temperaturer og eksponeringsvarigheter. Jord eller kompostblanding har vært brukt som dekkemateriale. SoilSteam International AS sitt stasjonære dampeforskningsanlegg plassert på Ås var brukt til forsøkene. To dampemetoder har vært testet 1) direkte damping av nedgravd formeringsmateriale og 2) eksponering av skadegjørerens formeringsmateriale for varme etter damping av jordmasser.
For hver jordtype og kompostblanding ble forsøksmaterialet utsatt for temperaturer fra 60 til 99°C og varigheter 3 minutter og 3 minutter + 24 timer. Temperaturen i jordmassene og kompostblandinga ble overvåket ved hjelp av temperatursensorer. Ferdig behandlet formeringsmateriale ble overført til forsøksveksthus (plantemateriale) eller laboratorier (sopp og nematoder) for videre overlevelsesvurderinger.
I H1.1 "Optimale dampdoser for utvalgte plantearter" har vi undersøkt damping av plantearter med frøformering og plantearter med vegetative formeringsorganer for termisk bekjempelse av invaderende plantearter. Totalt 41 populasjoner til 23 plantearter ble inkludert i hele forsøksperioden. Resultater viser at damp kan effektivt drepe formeringsorganer til uønskede plantearter, men effekten varierer mellom arter. Den høyeste graden av dødelighet hos de testede planteartene var oppnådd ved bruk av 99°C × 3 minutter eller 60°C × 24 timer.
I H1.2 « Effekt av damping på hvilesporer/sclerotier av Sclerotinia spp.» har vi
testet damping på sclerotia fra Sclerotinia sclerotiorum (forårsaker storknolla råtesopp i mange planter) og Stromatinia cepivora (årsaken til løkhvitråte ). Sclerotia fra begge arter ble plassert i polyesterposer og utsatt for damping. Eksperimentet ble gjentatt to ganger. I tillegg testet vi lavere temperaturer (35 til 60 °C) i 3 minutter i et varmtvannsbad. Resultatene viste at temperaturer over 60 °C i 3 minutter effektivt skadet sclerotia og drepte Stromatinia cepivora sammenlignet med den ubehandlede kontrollen.
I H1.3 "Overlevelse og infeksjonspotensiale til planteparasittære nematoder (Globodera rostochiensis og Meloidogyne hapla)" har resultatene vist at damping med temperaturer over 70°C har negativ effekt på G. rostochiensis. I 2022 ble G. pallida også tatt inn i forsøkene og klekkeforsøk og infeksjonsforsøk for er også gjennomført.
I H2: «Effekt av damping og kompostering på overlevelse og infeksjonsevne av løkhvitråte» har vi gjennomført eksperimenter for å vurdere effekten av damping og kompostering på levedyktigheten og infektiviteten til Stromatinia cepivora. Resultatene viste at damping med temperatur over 60 °C, kompostering alene til modningsstadiet, og kombinasjonen av damping og kompostering opp til modningsstadiet effektivt desinfiserte løkavfall eller jord kontaminert med Stromatinia cepivora. Av sikkerhetsgrunner anbefaler vi å kombinere damping med kompostering til modningsstadiet av komposteringsprosessen for å desinfisere løkavfall eller jord kontaminert med Stromatinia cepivora.
I H3 -H5 har vi forberedt fullskala forsøk med damping av jord i samarbeid med Lindum og SoilSteam, utvikling av fullskala maskiner, markedsanalyser og gjennomført interne og eksterne formidlingstiltak. Det er vesentlige forskjeller i behovet for hvilke jordvolum de ulike aktørene trenger å behandle, og det blir viktig å finne riktig størrelse på maskinen som møter interessen i næringa på en best mulig måte.
Bærekraftig bruk og vern av naturressurser er et viktig prinsipp i den sirkulære bioøkonomien. Flytting av jord fra utbyggings- og samferdselsprosjekter til nye areal og utnyttelse av planteavfall til gjødsel eller jordforbedring kan bidra til at ressurser gjenbrukes godt. Ved utbygging av veier, jernbane og eiendom går i dag mye dyrkbar jord tapt fordi jorda ofte inneholder uønskede organismer som det er forbudt å spre. Eksempler på uønskede organismer eller "biologisk forurensing" er åkerugress slik som floghavre, fremmede plantearter som kjempespringfrø, sykdomsfremkallende sopp som løkhvitråte, og planteparasittære nematoder som potetcystenematode og rotgallnematode. Planteavfall fra produksjon og import av grønnsaker er også uutnyttede ressurser på grunn av risiko for innhold og spredning av farlige planteskadegjørere.
I prosjektet "RessursRetur" testes ny innovativ norsk teknologi hvor vanndamp under vakuum brukes for å sanere jordmasser og planteavfall med biologisk forurensing. Det 4-årige IPN-prosjektet skal finne og dokumentere optimale kombinasjoner av temperatur og varighet av varmebehandlingen som sikrer at uønskede organismer blir uskadeliggjort med minst mulig energiforbruk. Det nye produktet ("stasjonært dampanlegg") vil gjøre det mulig å fjerne biologisk forurensing fra jordmasser og planteavfall rett på anleggsplassen, gården eller pakkeriet. Produktet vil åpne for at store mengder jordmasser og planteavfall infisert med uønskede organismer blir til verdifulle produkter som trygt kan brukes til matproduksjon og landskapsformål.
Soil Steam International AS eier og koordinerer prosjekt "RessursRetur". Samarbeidspartnere i prosjektet er Toten Løkpakkeri AS, Larvik Løk AS, Lindum AS, NIBIO Divisjon for bioteknologi og plantehelse, NIBIO Divisjon for miljø og naturressurser, NMBU Institutt for plantevitenskap, Norsk Landbruksrådgiving og Statens vegvesen.