Metaflater er i ferd med å revolusjonere hvordan vi lager optikk. Ved hjelp av numeriske beregninger er det nå mulig å designe nanostrukturerte overflater med spesielle optiske egenskaper, for eksempel en 1 mikrometer (tusendel av en millimeter) tynn flate som virker som en linse, der du før hadde trengt en nøye polert glasslinse med flere millimeter tykkelse. Denne typen strukturer kan i tillegg produseres med samme teknologi som er blitt utviklet for å lage elektronikk, og på denne måten muliggjør metaflater nå optiske linser og komponenter som er billigere, lettere og mer kompakte enn konvensjonell optikk, i tillegg til komponenter og systemer med ny funksjonalitet.
De siste årene har det vært gjort mye forskning på hvordan man kan lage metaflater med egenskaper som kan endres, for eksempel for å lage linser med variabel fokallengde eller komponenter som kan styre en laserstråle. I dette prosjektet lager vi dynamiske metaflater ved å kombinere metaflatene med mikro- elektromekaniske systemer, som er veldig små mekaniske systemer som kan styres ved å kontrollere elektriske spenninger. Ved å variere avstanden mellom et speil og noen gull-nanostrukturer har vi for eksempel demonstrert at vi kan skru de optiske egenskapene til metaflater av og på. Utviklingen utført i denne PhD-en vil nå bli videreført i EIC Pathfinder OPTIPATH-prosjektet, som har som mål å anvende avanserte adaptive metaflate-teknologier til å møte nåværende utfordringer innen histopatologi: (1) Tidskrevende forberedelse av vevsprøver, (2) Variabilitet i diagnose mellom observatører.
PhD-arbeidet har bidratt til en imponerende liste av forskningsartikler i høythengende tidsskrift samt flere patenter. I kraft av PhD-graden har SINTEF MiNaLab kunnet etablere et nært samarbeid med det Syddanske Universitetet, som har ført til tildelingen av EU-prosjektene ATTRACT MetaHiLight (cascade HO2020) og EIC Pathfinder OPTIPATH, som har som mål å utvikle optiske verktøy til medisinsk diagnostikk av vev.