Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

PREVNUT-Combining vitamin E-functionalized CHOcolate with physical exercise to reduce the risK Of protein-energy malnutrition in AGEd people

Alternativ tittel: Vitamin E-funksjonalisert sjokolade kombinert med fysisk trening for å redusere risikoen for underernæring hos eldre mennesker.

Tildelt: kr 2,7 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

323878

Prosjektperiode:

2021 - 2025

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

CHOCKO-AGE - Combining vitamin E-functionalized CHOcolate with physical exercise to reduce the risK Of proteinenergy malnutrition in AGEd people. Verdens befolkning blir eldre, og det skjer samtidig med at befolkningen er mindre fysisk aktiv. Dermed er behovet for helsetjenester dramatisk økende. Pre-demens er første av fire trinn av Alzheimers sykdom. Pre-demente eldre er spesielt utsatt for skjørhet og nedsatt funksjon, og det å kunne unngå muskelsvinn samt bedre helse hos denne gruppen er av stor betydning for den enkelte, den nærmeste familie og samfunnsøkonomien. Effektiv fysisk trening i kombinasjon med bedre ernæring kan være en løsning på utfordringen. Dette prosjektet undersøker derfor effekten av fysisk trening, ernæring og livstil på helse og evnen til å forebygge underernæring hos eldre. Som en del av prosjektet skal det utvikles et nytt, innovativt, ernæringsprodukt: Mørk polyphenolrik sjokolade med vitamin E. Spesielt vil prosjektet se på hvordan effekten av disse ernæringsfaktorene i mørk sjokolade kan forsterke effekten av styrke- og utholdenhetstrening med hensyn til å forbedre muskelmasse, muskelfunksjon og metabolisme hos pre-demente eldre. Treningen, som skal gjennomføres i en tidsperiode på seks måneder, har tidligere vist svært gode resultater hos eldre. Styrketreningen skal utføres med høy intensitet i et beinpressapparat mens utholdenhetstreningen skal utføres med relativt høy intensitet, i intervallform, på tredemølle. I tillegg til å hjelpe denne sårbare gruppen av eldre vil prosjektet kunne øke forståelsen av effekten av ernæring i kombinasjon med fysisk trening generelt.

-

Antioxidant and cytoprotective functions of vitamin E combined with the cortisol- lowering effect of chocolate polyphenols and physical activity may help prevent the age-dependent decline of mitochondrial function and nutrient metabolism in skeletal muscle, key underpinning events in protein- energy malnutrition (PEM) and muscle wasting in the elderly. To test this hypothesis, a vitamin E- functionalized dark chocolate rich in polyphenols will be developed with the collaboration of Nestlè Company, and its effects will be investigated combined with physical activity in a 6-month randomized case-control trial on pre-dementia elderly patients, a well-defined population of subjects at risk of undernutrition and frailty. Subjects stabilized on protein rich diet (0.9-1.0 g protein/Kg ideal body weight/day) and physical exercise program (High Intensity Interval Training specifically developed for these subjects), will be randomized in 3 groups (n = 25 each): controls (Group A) will maintain the baseline diet and cases will receive either 30 g/day of dark chocolate containing 3500 mg total polyphenols (corresponding to 360 mg epicatechin) and 100 mg vitamin E (as RRR-alpha-tocopherol) (Group B) or the high polyphenol chocolate without additional vitamin E (Group C). Diet will be isocaloric and with the same intake of polyphenols and vitamin E in the 3 groups. Muscle mass will be the primary endpoint and other clinical endpoints will include neurocognitive status and previously identified biomolecular indices of frailty in pre-dementia patients. Laboratory endpoints will include the nutritional compliance to the proposed intervention (blood polyphenols and vitamin E status and metabolism), 24-h salivary cortisol, steroid hormones and IGF-1, and molecular indices of inflammation, oxidant stress, cell death and autophagy.

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram