Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

Veier til et bærekraftig matsystem i Norge

Alternativ tittel: Veier til et bærekraftig matsystem i Norge

Tildelt: kr 37 378

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

332855

Prosjektperiode:

2021 - 2022

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Med utgangspunkt i ALLEA-rapporten A sustainable food system for the European Union og FNs Food Systems Summit 23 september satte Det Norske Videnskaps-Akademis Science advice-utvalg ned en norsk ekspertgruppe som har arbeidet fram rapporten Veier til et bærekraftig matsystem i Norge. Fra innledningen: Problemstillinger knyttet til produksjon av mat, kosthold, helse og bærekraft kan betraktes nedenfra, med utgangspunktet i enkeltmatvarer, matvaregrupper og de sosiale prosessene forbrukerne inngår i. Eller de kan betraktes ovenfra, med utgangspunkt i den internasjonale og nasjonale situasjonen hvor det som skjer i matsystemene skaper forutsetninger for menneskers kosthold og i sin tur formes av deres tilpasninger. De to perspektivene utfyller hverandre, og begge kommer til uttrykk i dette dokumentet. Å legge vekt på konkrete matvaregrupper samt handlings- og holdningsendringer i befolkningen er vesentlig for å kunne forstå det som peker fremover, men strategisk sett er det minst like viktig å tenke systemisk og langsiktig på hva som skal til for å minske tapet av artsmangfold i jord, skog og hav, dempe utslipp av klimagasser og redusere feilernæring. Rapporten avsluttes med et sett konklusjoner og anbefalinger.

Veier til et bærekraftig matsystem i Norge Det Norske Videnskaps-Akademi opprettet i 2018 et utvalg for Science advice. Akademiet er medlem i en rekke internasjonale akademisammenslutninger, og i Science advice-sammenheng spiller de europeiske akademiorganisasjonene EASAC og ALLEA en sentral rolle idet de jevnlig utgir kunnskapsrapporter på aktuelle temaer. Rapportene går gjennom en omfattende prosess med fagfellevurdering etterfulgt av formelt bifall fra medlemsakademiene før de blir presentert for EU-kommisjonen. Med utgangspunkt i ALLEA-rapporten A sustainable food system for the European Union og FNs Food Systems Summit 23 september satte Science advice-utvalget ned en norsk ekspertgruppe som har arbeidet fram rapporten Veier til et bærekraftig matsystem i Norge. Rapporten blir lansert på et åpent møte i nasjonalbiblioteket torsdag 20. januar 2022. Møtets første del består av faglige innlegg, mens den andre delen består av innlegg fra politikere etterfulgt av en debatt. Det hele ledes av Kristin Halvorsen.

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet