FORSEL-prosjektet utføres i et samarbeid mellom SINTEF Energi, REN og seks nettselskaper. REN som prosjekteier bidrar med sin erfaring med å utvikle praktiske retningslinjer og verktøy som ivaretar beste praksis i den norske nettbransjen. Det overordnede målet med prosjektet er å hjelpe norske nettselskaper med å få til hurtigere og rimeligere elektrifisering av samfunnet med akseptabel risiko. Den pågående elektrifiseringen er helt avhengig av at bl.a. ladeinfrastruktur for elektrisk transport og økt forbruk fra industri kan tilknyttes det norske kraftnettet. Bygging av nett for å få til dette kan være kostbart og ta lang tid. Derfor er det avgjørende å utnytte dagens nett best mulig. Dette kan imidlertid medføre høyere risiko for både nettselskap og kunder, f.eks. risiko for flere strømbrudd og dermed lavere leveringspålitelighet.
Den første hovedleveransen fra prosjektet var en veileder for nettselskapenes vurdering av om en tilknytning er driftsmessig forsvarlig. Når et nettselskap mottar en formell forespørsel om nettilknytning er det forskriftsfestet at det skal vurdere om det er driftsmessig forsvarlig (ofte forkortet «DF») å koble til nye uttakskunder eller tillate økning i forbruk. Enkelt sagt skal vurderingen svare på om det ledig kapasitet i nettet, dvs. om det «er plass i nettet» eller om «nettet er fullt».
Hittil har det ikke vært noen felles retningslinjer for hvordan slike vurderinger skal gjennomføres. Nettselskaper gjennomfører dermed DF-vurderinger på forskjellige måter og med varierende hurtighet, noe som er påpekt bl.a. i Strømnettutvalgets rapport «Nett i tide». I veilederen forstår vi DF-vurderingen som en innledende vurdering av risiko ved tilknytning – uten ytterligere tiltak – med hensyn på leveringspåliteligheten og spenningskvaliteten til eksisterende kunder i nettet. Veilederen med systematikk og metodikk for DF-vurdering ble utarbeidet fra høsten 2023 til vinteren 2024. Arbeidet ble gjort gjennom en nyopprettet arbeidsgruppe for DF-vurdering, i regi av FORSEL i samarbeid med Fornybar Norge, der ti nettselskaper inkludert Statnett deltok.
Neste veileder som er under utarbeidelse i FORSEL er for tilknytninger med vilkår om utkobling eller reduksjon i forbruket. Dette er en frivillig ordning som ble innført for forbrukskunder i 2021 dersom tilknytningen ellers ikke vil være driftsmessig forsvarlig. Tilknytning med vilkår er et mulig virkemiddel for hurtigere elektrifisering, spesielt for strømkunder som har egne reserver eller som kan akseptere lavere leveringspålitelighet, men det har vist seg mer utfordrende å ta i bruk enn forventet da ordningen ble innført. Den nye veilederen skal ferdigstilles høsten 2024.
En annen hovedaktivitet i 2023 og 2024 har vært lastmodellering for nettilknytningsformål i distribusjonsnett. En metodikk for å estimere energi- og effektbehov for nye boligenheter (leiligheter, eneboliger, …) har blitt utviklet, og ble presentert på en vitenskapelig konferanse høsten 2024. REN implementerer metodikken i en første versjon av en «effektkalkulator» som kan brukes av nettselskap når de er i dialog med nye forbrukskunder om innmeldt effektbehov slik at de kan unngå overdimensjonering. Denne kalkulatoren vil, på en ny måte, kombinere ulike typer informasjon som i dag ikke utnyttes i nettplanlegging.
Forskningsaktiveten på lastmodellering har også bidratt til et notat om beregning og bruk av samtidighetsfaktorer og sammenlagringsfaktorer. Dette inngår som underlag til en revitalisert Planleggingsbok for kraftnett som skal lanseres mot slutten av 2024.
Hurtiglading av elbiler er en type nytt forbruk av elektrisk energi som FORSEL har arbeidet mye med, i samarbeid med forskningsprosjektet FuChar. For at hurtigladestasjoner skal kunne knyttes raskere til nettet er det avgjørende med felles arenaer der aktørene kan samles for å diskutere mulige løsninger. Derfor arrangerte FORSEL og FuChar en workshop på temaet i februar 2024. Andre målsetninger med denne workshopen var å bedre forstå ladeaktørenes behov og utfordringer, å forstå hvilke muligheter som finnes for nettilknytning, både teknisk og regulatorisk, og å dele erfaringer på tvers av aktørene i verdikjeden for elbillading. Resultatene fra workshopen ble oppsummert og formidlet i et notat og et blogginnlegg. Arbeidet med hurtigladestasjoner fortsetter i et samarbeid med det nylig oppstartede prosjektet MegaCharge, et Grønn Plattform-prosjekt med fokus på lading av tungtransport.
Det overordnede målet med prosjektet er å hjelpe nettselskapene med å få til hurtigere og rimeligere elektrifisering av samfunnet med akseptabel risiko. Den pågående elektrifiseringen er helt avhengig av at bl.a. ladeinfrastruktur for elektrisk transport og økt forbruk fra industri kan tilknyttes det norske kraftnettet. Bygging av nett for å få til dette kan være kostbart og ta lang tid. Derfor er det avgjørende å utnytte dagens nett best mulig. Dette kan imidlertid medføre høyere risiko for både nettselskap og kunder, f.eks. risiko for lavere leveringspålitelighet for elektrisk energi.
Prosjektet skal derfor utvikle verktøy og metodikk for planlegging av kraftnett som muliggjør økt fleksibilitet og forsert nett-tilknytning. Forsert nett-tilknytning innebærer at forbruk tilknyttes nettet raskere samtidig som man utsetter eller unngår unødvendige nettinvesteringer. Samtidig vil ny verktøy og metodikk hjelpe nettselskapene med å få kontroll på risikoen og ta gode valg med tanke på fremtidige behov i nettet.
Forsert nett-tilknytning er blitt særlig aktuell gjennom muligheten nettselskap og forbrukskunder fikk i 2021 for å inngå tilknytningsavtaler med vilkår (betinget tilknytning). Dette er nyttig for kunder som har egen reserveforsyning eller fleksibelt forbruk (f.eks. el-ferger) og som kan akseptere lavere leveringspålitelighet. Prosjektet skal utvikle anbefalinger for hvordan vilkår kan tilpasses ulike kundetyper.
Prosjektet skal gi nettselskap bedre kunnskap om kunders faktiske behov for elektrisk energi og effekt, ledig kapasitet i nettet, og teknologi og ordninger for å få forbrukskunder til å agere fleksibelt og dermed utnytte dagens nett bedre. Prosjektet vil utføres i et samarbeid mellom SINTEF Energi og REN, der REN bidrar med sin erfaring med å utvikle praktiske retningslinjer og verktøy som ivaretar beste praksis i den norske nettbransjen.