Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

NoMyPro - scaling circular mycoproteins for more sustainable aquafeeds

Alternativ tittel: NoMyPro – skalering av mycoproteiner for mer bærekraftig fôr til akvakultur basert på en sirkulær tilnærming

Tildelt: kr 8,5 mill.

Prosjektnummer:

346600

Prosjektperiode:

2024 - 2026

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Fagområder:

Dagens matproduksjon har et massivt miljøavtrykk og bidrar til betydelige utslipp av klimagasser, ferskvannsforbruk og avskoging. Innen akvakultur utgjør fôret nesten 80% av klimagassutslippene. Mindre enn 1% av dagens fôr bruker bærekraftige ingredienser, og ingen av disse kommer fra Norge. SINTEF har analysert alternative proteinkilder og konkludert med at aerobisk fermentering av mikroorganismer kan være en nøkkelteknologi for produksjon av bærekraftige fôringredienser i stort volum. NoMy, Norges eneste kommersielle aktør dedikert til å skape bærekraftige proteiner fra mycelium (den rotlignende delen av sopp), jobber for å utvikle innovative produkter for en sirkulær bioøkonomi og forbedret matsikkerhet. Utfordringer er flere - inkludert prosesseffektivitet, økonomi og sikring av proteinets kvalitet – samtidig som prosjektpartneres fokus på effektivitet, kvalitet, konsistens og sikkerhet har betydelig potensial. Biprodukter fra meieri-industrien utgjør et globalt og kostbart problem som restprodukt en følge av stort volum. Næringsinnholdet og sammensetning gjør det imidlertid til et ideelt råstoff for fermentering med mycelium basert på en sirkulær tilnærming. Testing av mycoprotein som fôrkilde gjennom samarbeid med Skretting står sentralt i prosjektet. Innovasjonen vil bli ytterligere styrket gjennom dokumentasjon av egnethet for fôrproduksjon og ernæringsmessige fordeler. Tekno-økonomiske vurderinger og livssyklusanalyser er også viktige, og vil gi innsikt i bærekraftig produksjon og risikostyring. Et vellykket prosjekt kan åpne for nye inntektsstrømmer for NoMy gjennom salg av mycoprotein som en fôringrediens. Strategiske skritt for å redusere risiko, sikre avtaler og skalere produksjonen følger av et mål om å produsere 9 000 tonn årlig innen 2030. Samarbeid med forskningsmiljø og industrielle partnere står sentralt for å realisere en innovasjon og kommersialiseringsreise som understøtter FNs bærekraftsmål.

Global food production suffers from lack of circular solutions and high environmental costs. It contributes to 1/3 of all GHG emissions, 70% of freshwater usage, and 80% of deforestation. Utilizing more ocean-based resources is crucial. In aquaculture, feed represents nearly 80% of GHG emissions and is the highest cost component. Only 0.4% of the current feed mix comes from sustainable novel ingredients, none of which from Norway. SINTEF has analyzed a range of alternative protein sources and concluded that aerobic fermentation of micro-organisms - including fungi - will be a key technology for high-volume, sustainable feed ingredient production in Norway. NoMy, Norway’s only commercial player dedicated to creating sustainable proteins from fungal mycelium, is looking to develop innovative products for a circular bioeconomy and improving food security. Challenges to reach the market include process efficiency, economics, protein content and quality - addressed head-on as NoMy’s process is developed from the ground up with a focus on efficiency, quality, consistency and safety. Dairy whey, provided by TINE, is currently highly underutilized, costly to dispose - and due to its high volume - constitutes a global environmental issue. Low digestibility is limiting its direct application for aquaculture feed, while its high lactose and protein content make it an attractive feedstock for utilization via filamentous fungi fermentation. By focusing on this feedstock, the project is also looking circularize value chains. The application of mycoprotein as a protein source for aquafeed will be tested in a feeding trial designed and executed in collaboration with Skretting - documenting results as technically and nutritionally suitable for feed production, and safeguarding fish health and welfare. In addition, TEA and LCA will provide insights into the circular economy value proposition towards sustainability, and is a part of de-risking additional investments and upscaling.

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram