Tilbake til søkeresultatene

ENERGIX-Stort program energi

Lignin4Si – Lignin residue for Si production

Alternativ tittel: Lignin4Si – Lignin-rest til Si produksjon

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektet Lignin4Si skal utvikle ny teknologi for kostnadseffektiv produksjon av avansert etanol biodrivstoff til veitransport og fornybart reduksjonsmateriale til produksjon av Si/FeSi legeringer basert på trevirke. Prosjekt-partneren St1 har signert en intensjonsavtale med Treklyngen og Viken Skog om å bygge et Cellunolix® anlegg for produksjon av 50 millioner liter avansert etanol biodrivstoff basert på hogstavfall ved Follum. Elkem ønsker å undersøke om biokarbon egnet for anvendelse i Silisium produksjon kan fremstilles basert på biprodukter fra bioetanol produksjonen. RISE PFI er forskningspartner i Lignin4Si prosjektet. RISE PFI er en nasjonalt ledende forskningsaktør innen pyrolyseteknologi og bioraffinering i Norge.

Hovedmålsetning for Lignin4Si har vært å avklare hvorvidt et ligninrikt biprodukt fra produksjon av avansert bioetanol drivstoff fra trevirke vil være et egnet råstoff for fremstilling av biokarbon til silisium produksjon. Resultatene har vist at lignin restråstoff er et særdeles interessant råstoff for produksjon av biokarbon siden det muliggjør fremstilling av en ny type biokarbon reduksjonsmateriale med bedre produktegenskaper enn tilgjengelige biobaserte reduksjonsmidler på markedet. Det er utviklet et teknologikonsept som vil kunne muliggjøre kostnadseffektiv samproduksjon av avansert bioetanol biodrivstoff og biokarbon reduksjonsmiddel til produksjon av silisium legeringer basert på lignocellulose råstoff. Teknologikonseptet er tatt videre i en nytt prosjekt kalt, LiCoSi - Lignin Compatibility with Silicon Furnaces, for primært å avklare kompabilitet for et ny type biokarbon materiale med silisium smelteovner.

Prosjektet Lignin4Si skal utvikle ny teknologi for kostnadseffektiv produksjon av avansert etanol biodrivstoff til veitransport og fornybart reduksjonsmateriale til produksjon av silisiumlegeringer basert på trevirke. Prosjekt-partneren St1 har signert en intensjonsavtale med Treklyngen og Viken Skog om å bygge et Cellunolix® anlegg for produksjon av 50 millioner liter avansert etanol biodrivstoff basert på hogstavfall ved Follum. Elkem ønsker å undersøke om et biokarbon tilpasset bruk i silisiumproduksjon kan produseres basert på biprodukter fra bioetanolproduksjonen.

Budsjettformål:

ENERGIX-Stort program energi

Temaer og emner