Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

Farmers and the city: enhancing added value and sustainability through optimized use of urban and peri-urban farm resources (URBANFARMS)

Alternativ tittel: Bønder og byen: økt verdiskaping og bærekraft gjennom optimalisert ressursbruk i byer og bynære områder (URBANFARMS)

Tildelt: kr 9,6 mill.

Prosjektnummer:

294604

Søknadstype:

Prosjektperiode:

2019 - 2024

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Fagområder:

Samarbeidsland:

Hvordan kan gårdbrukere i byer og bynære strøk øke verdiskapingen fra sin produksjon på en bærekraftig måte ved å utnytte nærheten til byen? Prosjektet skal avdekke 1) hvor arealressurser ikke brukes optimalt, 2) finne frem til forretningsmodeller som utnytter byens marked og kjøpekraft, 3) skaffe kunnskap for å redusere hindringer og flaskehalser langs verdiskapingskjeden fra produsent til forbruker og 4) gi råd om hvordan integrere gårdsdriften bedre i byens kretsløp av næringsstoffer og organisk materiale gjennom gjenvinning av organisk avfall og produksjon av nye varer. Oslo og Bergen, to byregioner i Norge med ulike forutsetninger for landbruk er prosjektets studieområder, i tillegg Bristol i Storbritannia. I Bristol er utviklingen av urban gårdsdrift som del av en bærekraftig matforsyning for byen kommet mye lenger enn i Norge. Ressurskartlegging og markedsanalyser gjennomføres for større områder, mens det enkelte gårdsbrukets potensial for å styrke kontakten med det urbane markedet og integreringen i byens stoffkretsløp undersøkes på fem gårder i hver norsk byregion. Gårdene skal ha ulike forretningsmodeller, men med det fellestrekket at noe av produksjonen er innrettet mot å dra nytte av nærheten til byen: andelslandbruk, selvplukk, direktesalg, e.l. Vi gjennomfører bærekraftsanalyser av økonomi, samfunns- og miljøforhold på gårdsnivå ved hjelp av et analyse- og rådgivingsverktøy som følger internasjonalt anerkjente standarder. Prosjektgruppen er tverrfaglig og internasjonal, med forskere fra NIBIO og NORSØK i Norge, og Countryside and Community Research Institute og Bristol Food Network i Storbritannia. Norges Bondelag og Økologisk Norge deltar som brukerorganisasjoner. Fagområdene dekker agronomi, økonomi, geografi og sosiologi. Elleve gårdsbruk har blitt rekruttert som deltakere i prosjektet gjennom en åpen utlysning. Seks av disse er lokalisert i Bergensområdet, fem i og rundt Oslo. Gårdene representerer et bredt spekter av produksjoner inkludert grønnsaksproduksjon, frukt- og bærdyrking og husdyrhold til kjøtt- og meieriprodukter. Salgskanalene er varierte og omfatter for eksempel direktesalg fra gård, Bondens marked, restauranter og spesialbutikker, REKO-ringer og andelslandbruk. Gårdbrukerne inkluderer både menn og kvinner, heltids- og deltidsbønder, yngre og eldre, og de har drevet produksjonen sin i ulik lang tid. På et todagers seminar fikk forskerne presentere prosjektet for gårdbrukerne i detalj, og gårdbrukerne presenterte sine gårder for både forskerne og hverandre. Forskerne fikk også tilbakemeldinger og innspill fra bøndene om de planlagte aktivitetene i prosjektet. Jordprøver fra gårdene har blitt tatt, analysert og fulgt opp individuelt og på et felles webinar. Noen gårder har deltatt i spesifikke delprosjekter med forskerne på NORSØK. Ressurskart for urbant landbruk har blitt utarbeidet på by- og gårdsnivå, med innspill fra gårdbrukerne, og blitt presentert og diskutert på enda et webinar. Bærekraftsanalysene etter SMART-metoden har blitt gjennomført på deltakergårdene, og resultatene har blitt presentert og diskutert på et tredje webinar. En spørreundersøkelse blant produsenter har blitt gjennomført i samarbeid med et nasjonalt prosjekt om markedshager, og resultatene har blitt publisert som rapport. Et fjerde prosjektwebinar om urbane salgskanaler har blitt arrangert for både gårdbrukerne og forskerne i regi av Økologisk Norge. Produsenter i Oslo- og Bristol-områdene har blitt intervjuet om sine forretningsmodeller. En sammenliknende presentasjon av funnene har blitt gjort i form av et webinar. NORSØK har utviklet et verktøy for gjødselplanlegging i småskala grøntproduksjon som ble lansert på samme webinar. En spørreundersøkelse blant deltakere i andelsgårder i Norge og Storbritannia har også blitt gjennomført. Norske forskere og gårdbrukere har gjennomført en 3-dagers studietur til Bristol og omegn. Møter med gårdbrukere, representanter for matvarehandelen, besøk hos serveringssteder og en diskusjon med representanter for ulike aktører har gitt interessante innsikter til gjestene, men også til verter. Kartleggingsarbeidet har møtt interesse blant mulige brukere i Norge, og kan i fremtiden danne grunnlaget for et oppdragsprosjekt i NIBIO. Flere internasjonale vitenskapelige artikler og andre typer publikasjoner har blitt ferdigstilt, de fleste internt i prosjektet og noen i samarbeid med eksterne kollegaer. En offentlig sluttkonferanse med presentasjoner og paneldebatt har blitt gjennomført, etterfulgt av befaringer og en dagsekskursjon for prosjektpartnerne.

Enhancing sustainability in urban food systems can be beneficial for a large part of society in several respects. Farm enterprises which are located close to cities can increase added value creation from their products. Food supply chains can be shortened, and producers and consumers can establish closer contact and relations. Such relations can bring elements of learning, e.g. about the production process, yearly cycles and functioning of agriculture. Farming can become a more integrated part of the urban metabolism, rather than being perceived as an exclusively rural activity with little relevance in the daily lives of urban residents, aside maybe competing against urban land development interests. The continuously increasing number of urban residents can profit from nearby farm enterprises not only in terms of shortened food supply chains, but also from other on-farm generated ecosystem services.

The project aims at elaborating effective strategies for professional farmers in cities and peri-urban areas to make use of the vicinity of the city to increase added value from their production in an economically, socially and environmentally sustainable way. The project shall identify land resources that are not in optimal use, and demonstrate business models that increase the use of local nutrients and of the nearby city's market and purchasing power. Urban and peri-urban farm enterprises can be integrated into the urban 'metabolism' (cycle of nutrients and organic matter) through organic waste recycling and production of new goods. Two city regions in Norway with different prerequisites for agriculture (Oslo and Bergen) will be study areas, and one city in the UK (Bristol). In Bristol, urban farming as part of a sustainable food supply for the city has come much further than in Norway. Mapping of land resources, market analyses, farm potentials for strengthened contact wit the urban market and integration of this into the utban metabolism will be studied for 5 farms in each region. The farms shall represent different business models in which at least some production is adapted to profit from the vicinity of the city (community supported agriculture, pick-yourself, direct sales, etc.). We will conduct economic, social and environmental sustainability analyses on farm level, using the SMART assessment with international reputation. The consortium is interdisciplinary and international, with research scientists and other professionals from NIBIO and NORSØK in Norway, and from the Countryside and Community Research Institute and Bristol Food Network in the UK. The Norwegian Farmers Association and Organic Norway participate as stakeholder organisations. Disciplines represented are agronomy, economics, geography and sociology.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram