Tilbake til søkeresultatene

ENERGIX-Stort program energi

Integrert planlegging av nullutslippsområder

Alternativ tittel: Integrated planning of zero emission neighbourhoods

Tildelt: kr 12,0 mill.

Planlegging og realisering av områder og byer med lave eller null utslipp av klimagasser er avgjørende for å nå målene om lavutslippssamfunnet. Dette innebærer å ta innover seg et bredt spektrum av faglige utfordringer og nye teknologier/løsninger, og krever bredt tverrrfaglig samarbeid i komplekse prosesser. I forskningssenteret Zero Emission Neighbourhoods in Smart Cities (FME-ZEN) er det identifisert flere sentrale utfordringer, og det er utviklet foreløpig metodikk og løsninger som adresserer noen av utfordringene. Flere av partnerne i INTO-ZERO deltar i FME-ZEN, og ønsker med bakgrunn i dette å utvikle prosesser og verktøy for bruk i markedet. Prosjektpartnerne i INTO-ZERO besitter ulike tjenester, produkter og fagkompetanse som hver for seg adresserer viktige utfordringer innenfor bygg, energisystem, mobilitet og arkitektur/plan. Gjennom innovasjonsarbeidet vil vil vi utvikle en helhetlig, effektiv og strømlinjeformet prosess med tilhørende verktøykasse. Dette vil gi betydelige gevinster i form av økt verdiskaping for bedriftene og være et viktig bidrag til å oppnå lavutslippssamfunnet. Innovasjonsideen omfatter en ny og integrert prosess med tilhørende metodikk og digitale verktøy for utvikling av byer og områder med minimale klimagassutslipp i et livsløpsperspektiv. Innovasjonsideen kompletteres med tilhørende utvikling av forretningsmodeller for ulike markedssegmenter og omfatter samarbeid mellom private og offentlige aktører, ulike konstellasjoner og entrepriseformer. Prosjektet har resultert i utvikling av fem spesifikke verktøy til bruk i ulike planfaser, som hver på sin måte kan bidra til økt bærekraft og lavere klimagassutslipp. Bruk av verktøyene på rett måte og til rett tid vil gi et godt kunnskapsgrunnlag for å vurdere konsekvenser av ulike typer utbygginger og arealbeslag og gjøre tiltak for å gjennomføre aktuelle tiltak i tide. I tillegg er ulike forretningsmodeller for ulike typer aktører vurdert, i lys av endringer i rammeverk som har skjedd i prosjektperioden.

- Mer effektiv og informert planprosess, samordnet på tvers av fag. - Nye rådgivings- og energitjenester, spesielt for tidlig planfase. - Bedre dimensjonering og lokalisering av energi/effekt-infrastruktur – lavere investerings- og driftskostnader. - Digitalisering og bruk av dataverktøy gir raskere og mer effektive planleggingsprosesser og bedre tjenester for brukere/ befolkning. - Visualisering for bedre kommunikasjon mellom ulike aktører. - Mer realistiske og samordnede målsetninger (KPI) som kan følges opp i utbyggings/transformasjonsprosjekter og i kommunenes arbeid med arealplaner og klimamålsetninger. - Økt kunnskap til å gjøre informerte avveininger mellom ulike strategier og verdier (energi/effekt, utslipp, mobilitet, økonomi) – ‘mer miljø for pengene’ - Nye tjenester som integrerer energi, effekt og klimagassutslipp, ‘ren energi som en tjeneste’. - Erfaringstilbakeføring fra bygging/drift til planfase. - Økt verdiskaping og nye forretningsmodeller for sentrale aktører innenfor bygg/plan/energi.

Planlegging og realisering av områder og byer med lave eller null utslipp av klimagasser er avgjørende for å nå målene om lavutslippssamfunnet. Dette innebærer å ta innover seg et bredt spektrum av faglige utfordringer og nye teknologier/løsninger, og krever bredt tverrrfaglig samarbeid i komplekse prosesser. I forskningssenteret Zero Emission Neighbourhoods in Smart Cities (FME-ZEN) er det identifisert flere sentrale utfordringer, og det er utviklet foreløpig metodikk og løsninger som adresserer noen av utfordringene. Flere av partnerne i INTO-ZERO deltar i FME-ZEN, og ønsker med bakgrunn i dette å utvikle prosesser og verktøy for bruk i markedet. Prosjektpartnerne i INTO-ZERO besitter ulike tjenester, produkter og fagkompetanse som hver for seg adresserer viktige utfordringer innenfor bygg, energisystem, mobilitet og arkitektur/plan. Gjennom innovasjonsarbeidet vil vil vi utvikle en helhetlig, effektiv og strømlinjeformet prosess med tilhørende verktøykasse. Dette vil gi betydelige gevinster i form av økt verdiskaping for bedriftene og være et viktig bidrag til å oppnå lavutslippssamfunnet. Innovasjonsideen omfatter en ny og integrert prosess med tilhørende metodikk og digitale verktøy for utvikling av byer og områder med minimale klimagassutslipp i et livsløpsperspektiv. Innovasjonsideen kompletteres med tilhørende utvikling av egnede forretningsmodeller for ulike markedssegmenter og omfatter samarbeid mellom private og offentlige aktører, ulike konstellasjoner og entrepriseformer.

Budsjettformål:

ENERGIX-Stort program energi